Catalin Predoiu, intalnire cu Ambasadorul Belgiei si Sefi de Misiuni UE la Bucuresti

Catalin Predoiu, intalnire cu Ambasadorul Belgiei si Sefi de Misiuni UE la Bucuresti

Catalin Predoiu, intalnire cu Ambasadorul Belgiei si Sefi de Misiuni UE la Bucuresti

Discutiile au vizat rezultatele Romaniei in materie de protectie a frontierelor si stadiul discutiilor europene in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen. Ambasadorul Regatului Belgiei la Bucuresti a prezentat principalele realizari ale Presedintiei Belgiene, accentuand adoptarea unor piese importante de legislatie (ex. Pactul privind migratia si azilul) si subliniind necesitatea implementarii de catre toate statele membre, a indicat site-ul umpmv.eu.

In privinta protectiei frontierelor, ministrul Predoiu a prezentat masurile concrete luate de Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General al Politiei de Frontiera pentru protejarea frontierei, combaterea migratiei ilegale, a traficului de persoane si de droguri si a criminalitatii transfrontaliere. Ministrul Predoiu a demonstrat cu cifre si statistici modul profesionist in care Politia de Frontiera si Politia Romana abordeaza provocarile din teren, aratand ca in urma masurilor luate, migratia ilegala a scazut in Romania cu 75%.

Acest fapt demonstreaza ca sistemul de lucru implementat la nivelul ministerului, prin investitii in echipamente, intensificarea pregatirii profesionale a politistilor, masuri de crestere a integritatii in exercitarea controalelor si in general a functiei publice, inclusiv prin Directia Generala Anticoruptie a MAI si prin DGPI, cooperarea dintre compartimentele sistemului MAI si a armelor sale, cooperarea foarte buna cu statele vecine, proiectele pilot implementate, dau roade si intentionam sa continuam in acelasi mod.

Pe plan diplomatic, au fost desfasurate actiuni intense de cooperare regionala, intalniri de lucru cu ministrii bulgar, ungar si (in mod recurent) cu ministrul austriac, videoconferinte periodice la nivel ministerial si contact permanent cu Comisia Europeana si presedintia in curs si cea urmatoare, participarea la reuniuni ministeriale de varf (de ex. Conferinta de la Gent privind migratia) cu interventii substantiale concrete privind performantele MAI in protejarea frontierei Romaniei si implicit a frontierelor UE, intalniri prin care s-a consolidat pozitionarea MAI in concertul european al eforturilor de combatere a migratiei ilegale si protectie a frontierei.

De asemenea, au fost semnate documente importante, de exemplu actualizarea memorandumului de lucru cu Bulgaria, acord trilateral Bulgaria-Romania-Austria.

,,Cooperarea cu toti vecinii nostri, inclusiv Republica Moldova si Ucraina, dar si cu Austria, in combaterea migratiei ilegale, este exemplara", a subliniat ministrul Predoiu. ,,De asemenea, am contribuit la finalizarea Pactului privind migratia si azilul, implementam Acordul Dublin fara probleme, sustinem Republica Moldova si Ucraina in combaterea migratiei ilegale si a criminalitatii transfrontaliere."

In ceea ce priveste dosarul Schengen, ministrul roman a subliniat faptul ca ,,este un test pentru coeziunea, coerenta, solidaritatea europeana, nu mai este un test pentru capacitatile RO de a indeplini criteriile Schengen si de a proteja frontierele, capacitati demonstrate repetat prin vizite de evaluare si prin performanta din teren, ci este un test al capacitatii europene de a-si indeplini obiectivele si programele".

Ministrul Predoiu si-a exprimat convingerea ca in acest an vom gasi, ca si in 2023, solutia pentru finalizarea dosarului la o data si intr-o maniera adecvata pozitiilor exprimate pe marginea dosarului.

Ministrul roman a subliniat faptul ca are o cooperare excelenta cu Austria, Bulgaria si cu Ungaria, care urmeaza sa detina presedintia Consiliului, iar relatiile construite treptat la nivel personal cu ministrii austriac, bulgar si ungar, dar si cu ceilalti ministri ai statelor membre UE si comisarul european, sunt un suport crucial pentru atingerea obiectivelor Romaniei, si care sunt, in acelasi timp, obiective europene.

Pe parcursul intalnirii, au mai fost abordate chestiuni precum cooperarea cu Republica Moldova si Ucraina, pregatirile pentru implementarea Pactului privind migratia si azilul, provocarile pe linia combaterii dezinformarii, mai ales in contextul viitoarelor alegeri, necesitatea intaririi cooperarii intre statele membre pentru combaterea retelelor de criminalitate organizata, in special in domeniul combaterii traficului de droguri si fiinte umane.

In materia combaterii traficului de droguri, ministrul roman a facut o pleadoarie extinsa pentru cresterea cooperarii intre politiile nationale, aratand ca traficul de droguri este un fenomen international, instrumentat de crima organizata care a devenit un fenomen global, iar acest flagel este o amenintare directa la functionalitatea societatilor democratice pe termen lung.

Ministrul roman a subliniat necesitatea cooperarii transatlantice pe acest subiect, inclusiv cu SUA, intrucat cheia succesului in materie de combatere a drogurilor este cooperarea prin echipe si operatiuni mixte la nivel international, impartirea informatiilor privind retelele si grupurile de crima organizata intre structurile specializate ale politiilor nationale, operatiunile anti-drog internationale in combaterea marilor transporturi de droguri samd. Ministrul roman a aratat in continuare faptul ca de la preluarea mandatului in iunie 2023 a fixat combaterea drogurilor drept o prioritate, a cerut Politiei Romane sa relanseze lupta cu drogurile, iar urmarea a fost lansarea a sute de operatiuni antidrog de catre structurile specializate, rezultand in capturi importante, subliniind ca cifrele probeaza vointa, capacitate si efort din partea Politiei Romane, conchizand ca aceste eforturi vor continua, in paralel cu eforturile instritutionale de a construi platforme de cooperare politieneasca internationala, subiect pe care il abordeaza in toate intalnirile cu omologii ministri de interne si nu numai.

In incheiere, ministrul a mentionat faptul ca, desi este un an cu patru randuri de alegeri care fac dificile reformele, a lansat in cadrul ministerului un proces de reflectie si pregatire a unor viitoare reforme institutionale, inclusiv a Academiei de Politie, subiecte asupra carora va comunica public la momentul potrivit.

Comments