Cazul Pantelimon. Alexandru Rafila: ,,Pacientului nu-i spui doar diagnosticul, ci si la ce sa se ast...

"Ceea ce s-a intamplat de exemplu la Pantelimon sau in alte spitale din Romania tine foarte mult de partea de comunicare cu pacientul, care ar trebui sa stie, dincolo de diagnosticul precis pe care il va primi, ce urmeaza sa i se intample. Trebuie sa existe acest dialog cu pacientul, trebuie sa existe dialogul cu familia pacientului si toate lucrurile acestea sunt cele care vor consolida siguranta pacientului. (...) Siguranta pacientului si confortul pacientului din toate punctele de vedere cred ca trebuie sa fie cartea noastra de capatai atunci cand ne exercitam fie profesiunea medicala, fie cea din zona administrativa", a aratat Rafila.

Cazul Pantelimon. Alexandru Rafila: Am trecut la un proces de restructurare a Sectiei ATI si am solicitat un audit international

Potrivit ministrului, o alta problema este si cea a suprasolicitarii personalului medical, care uneori este insuficient.Alexandru Rafila a spus in acest context ca Ministerul Sanatatii lucreaza la noi standarde de angajare in diversele categorii de sectii medicale si de spitale."Este si problema suprasolicitarii personalului medical, care uneori nu este suficient. Lucram la noi standarde de angajare in diversele categorii de sectii medicale si in diversele categorii de spitale impreuna cu comisiile de specialitate ale ministerului Sanatatii, pentru ca aceste normative de personal care functioneaza in momentul de fata sunt vechi, cred ca au vreo 20 de ani, si nu mai se potrivesc cu ceea ce se intampla in momentul de fata. Atunci singurul raspuns pe care putem sa il dam pentru siguranta pacientului este unul singur - sa lucram impreuna toate institutiile pe care le-am mentionat, bineinteles universitatile de medicina si farmacie, care intr-un fel sunt deasupra noastra, pentru ca ele sunt creatoarele de profesionisti pentru sistemul de sanatate , fie ca discutam despre medici, fie ca discutam despre asistenti medicali", a afirmat ministrul.In opinia sa, siguranta pacientului reprezinta "un fenomen complex"."Noi, ca Minister al Sanatatii, avem cel putin doua componente de care suntem responsabili si pe care ne straduim si cred ca putem sa dovedim acest lucru ca ne facem treaba, ma refer aici la investitiile in sistemul de sanatate, de exemplu in ceea ce priveste controlul infectiilor asociate asistentei medicale derulam in acest moment 120 de proiecte in spitale din Romania pentru controlul infectiilor. Este vorba despre o activitate care dubleaza sau consolideaza investitiile in infrastructura noua din sanatate", a mai aratat Alexandru Rafila.

Comments