CCR a decis ca limitarea dobanzilor de la IFN-uri este constitutionala. Legea merge la Klaus Iohanni...


Curtea Constitutionala a respins, joi, cu unanimitate de voturi, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate formulata de 54 deputati apartinand USR si deputati neafiliati, pe Legea privind protectia consumatorilor cu privire la costul total al creditarii si la cesiunea de creante. Astfel, s-a stabilit ca legea in ansamblul sau este constitutionala. Judecatorii precizeaza ca legiuitorul are competenta de a reglementa un regim juridic diferit de dreptul comun in privinta cesiunii de creanta realizate in beneficiul unui cesionar IFN, relateaza News.ro.


Potrivit unui comunicat al CCR, Curtea a stabilit ca legea criticata respecta principiul constitutional al bicameralismului, intrucat nu exista nici deosebiri majore de continut juridic si nici o configuratie semnificativ diferita intre formele adoptate de cele doua Camere ale Parlamentului.


,,Legiuitorul are competenta de a reglementa un regim juridic diferit de dreptul comun in privinta cesiunii de creanta realizate in beneficiul unui cesionar I.F.N., avand in vedere ca se impune sustinerea unei categorii vulnerabile de consumatori. Totodata, legiuitorul dispune de libertatea de a aprecia daca, intr-un anumit moment, se impun masuri de protectie a consumatorilor, chiar daca in acest mod se creeaza o situatie diferita in raport cu consumatorii de servicii financiare bancare", potrivit CCR.


In ceea ce priveste critica de neconstitutionalitate privind incalcarea, prin dispozitiile legale criticate, a principiului neretroactivitatii legii, prevazut la art.15 alin.(1) din Constitutie, Curtea a retinut ca principiul pacta sunt servanda poate fi supus unor atenuari impuse de situatii ce intervin pe parcursul executarii contractului.


Aceste situatii nu au putut fi avute in vedere la incheierea acestuia si pun una dintre partile din contract in situatia de a nu-si mai putea onora obligatiile contractuale.


,,Curtea a mai retinut ca dreptul de proprietate al institutiilor financiare nebancare nu cunoaste nicio limitare in conditiile impreviziunii, adaptarea/incetarea contractelor neinsemnand nici macar limitarea dreptului de proprietate, dispozitiile criticate fiind conform prevederilor art.44 din Constitutie", mai spune CCR.


Costul total al creditarii nu poate depasi 1% pe zi


Senatorul PSD Daniel Zamfir a scris joi pe pagina sa de Facebook ca ,,dobanzile aberante ale IFN-urilor au devenit istorie, dupa ce CCR a respins contestatia USR".


El arata ca in cazul creditelor de consum in valoare maxima de 5.000 lei, costul total al creditarii nu poate depasi 1% pe zi.


Concomitent, valoarea totala platibila de catre consumator nu poate depasi dublul valorii totale a creditului, incluzand aici si orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silita.


Comments