Ce-a facut chef Michael Pascale cu cei 50.000 de euro castigati, acum un an, la concursul de gatit H...

Câştigarea concursului a fost doar un pas în cariera de chef a lui Michael Pascale. Imediat după, el a venit în Maramureş, de unde este originar şi a deschis un restaurant, aşa cum şi-a dorit. Cu toate că în centrul vechi, acolo unde este amplasat, restaurantele sunt unul lângă altul, cât e vara de lungă terasele sunt pline ochi de tineri şi mai puţin tineri dornici de ieşiri între prieteni. Ce are diferit restaurantul pe care îl conduce Michael este materia primă, pe care o asigură din propria sa fermă, începând de la legume şi terminând cu carnea de porc rasa Mangaliţa. Acest lucru se pare că a contribuit la graba cu care inspectorii Michelin i-au vizitat restaurantul, după numai patru luni şi jumătate de la deschidere. 

”Este vorba de Ghidul Verde, nu de cel Roşu, iar deocamdată nu avem o confirmare”, explică Amandine Pascale, soţia şi omul pe care se bazează cel mai mult Michael. ”Noi ne-am stabilit ca target să dureze între şase luni şi un an până să vină, dar s-a întâmplat la patru luni şi jumate. Cred că au venit mai degrabă pentru că eu sunt român din Franţa, dar şi pentru că materia primă este în proporţie de 80% din ferma proprie”, arată Michael Pascale. Ghidul Verde Michelin este o selecţie de trasee pentru automobile şi conţine adrese şi informaţii practice privin posibilităţile de cazare, masă, transport, evenimente etc. Ceea ce apreciază cel mai mult realizatorii ghidului este accesibilitatea, ospitalitatea etc. Ghidul Roşu se referă la restaurante, iar menţionarea în celebrul Ghid Michelin este considerată o onoare. Celebrele stele Michelin sunt acordate celor mai celebre restaurante din lume, însă pot fi şi retrase.

Pe lâng faptul că se ocupă de restaurant şi de ferma proprie, Michael Pacale şi soţia lui, Amandine, au început să pregătească tineri bucătari în cadrul cursurilor pe care le organizează. ”Mi-am echivalat diploma şi în România, iar soţia mea va preda teoria, iar eu practic”, explică el. În prima serie vor fi deja două grupe de câte 20 de cursanţi, iar durata poate fi între trei luni şi doi ani. ”În două-trei luni nu ai cum să devii bucătar. E nevoie să lucrezi minim doi ani ca ajutor de bucătar şi abia apoi poţi să devii un bucătar bun”, mai arată el. De altfel, cursanţii lui vor face practică chiar în bucătăria restaurantului său şi nu vor plăti ci vor fi plătiţi pentru munca pe care o prestează. Aceasta va fi considerată practica şi poate dura între câteva luni şi până la doi ani. ”Oricum, nici nu e recomandat să ţii mai mult de doi ani un bucătar. Trebuie să-i laşi să plece mai departe, să evolueze”, mai spune el.  

Din pcate, în bucătăria pe care o conduce el, bucătarii nu rezistă foarte mult şi asta din cauza ritmului de muncă, dar şi a pretenţiilor pe care le impune. ”Din primii cinci practicaţi a rămas doar unul, pe care l-am angajat. Din păcate e foarte greu să se adapteze, pentru că în bucătărie e ca şi în armată. E nevoie de foarte multă disciplină”, mai aspune Michael Pascale.

Resturantul lui, deschis de doar câteva luni, este deja la fel de cunoscut precum cele cu vechime, iar clienţii spun că apreciază calitatea produselor pe care le oferă. Pentru ferma de la care îşi asigură aproape toate alimenele nu foloseşte îngrăşăminte şi nici tratamente chimice, iar seminţele pentru culturi sunt, de asemenea, bio. 

Mai puteţi citi:

Comments