Ce a gasit un roman in ROSIILE cumparate de la supermarket. Atentie, sunt toxice!

Ce a gasit un roman in ROSIILE cumparate de la supermarket. Atentie, sunt toxice!

Specialistii avertizeaza ca tomatele cu seminte incoltite incep sa acumuleze solanina, o substanta toxica existenta in plantele din familia Solanaceelor.

Razvan Nicula, buzoianul care a facut descoperirea neplacuta, marturiseste ca aspectul rosiilor inainte de taiere era cat se poate de normal si pareau proaspete.

,,Doar trei zile au stat la temperatura camerei, inainte sa ne decidem sa le consumam. Sotia a crezut ca sunt viermi, insa la o privire mai atenta ne-am dat seama ca sunt semintele incoltite. Am decis sa aruncam la tomberon toate cele trei kilograme de rosii cumparate din supermaket. Pur si simplu nu stim ce consumam, cu ce substante au fost tratate aceste rosii de le-au facut sa incolteasca in asemena mod", spune Razvan Nicula.

Specialistii in horticultura spun ca legumele care provin din import sunt tratate chimic pentru a rezista mult de la recoltare, pe durata transportului, depozitarii, insa nu totdeauna substantele administrate isi fac efectul.

"Tomatele cu semintele incoltite au fost recoltate demult, sortate, transportate si depozitate in Romania. Netratate corespunzator, nu ar fi rezistat mai mult de zece zile. Arata foarte bine la exterior, insa la interior samanta a incoltit. Initial, s-a intervenit chimic insa nu a fost pacalita samanta care a simtit ca e timpul sa germineze si a transformat rosia intr-un produs necomestibil", spune Costel Vanatoru, de la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau, conform adevarul.ro.

Mai grav este, dupa cum avertizeaza cercetatorul buzoian, ca rosiile cu germeni sunt toxice. ,,Incoltirea nu face decat sa aduca in rosie cantitati de solanina, substanta toxica. Se stie ca tomata este din familia Solanaceelor, iar plantele din aceasta categorie nu pot fi consumate din cauza acestei substante, solanina. In cazul nostru, la rosie, nu sunt cantitati mari, insa nu recomandam consumul acestor tomate cu seminte incoltite", precizeaza Costel Vanatoru.

Cum trebuie sa arate o ROSIE sanatoasa. Cum recunosti una tratata

Specialistii ne sfatuiesc ca, atunci cand cumparam rosii, sa fim atenti atat la aspectul exterior, cat si la cel interior al produselor. ,,Pentru ca analiza de laborator nu ne este la indemana, putem tine cont de niste indicii. Codita sa nu fie uscata la pipait, chiar daca este verde pentru ca uscarea la intuneric pastreaza aceasta culoare. Cand taiem, analizam cepul care nu trebuie sa fie lemnos. Este semn ca a fost maturata fortat. Daca in pulpa ei gasim un cerc albicios este semn ca a fost stimulata cu diverse substante. Daca are mucron in varf, stim ca s-a intervenit cu stimulenti chimici. Continutul mucilaginos cu seminte foarte mici dovedeste ca leguma a fost coapta fortat", mai spune Costel Vanatoru. Potrivit specialistului, in mod natural, o rosie rezista aproximativ zece zile insa dupa o serie de tratamente poate fi pastrata nealterata pana la sase luni. Gustul insa este departe de cel al rosiilor cultivate traditional, care ajung in piete din iunie pana in octombrie, cand cade bruma.

Comments