Ce a provocat unul din putinele apeluri ale Rusiei catre Pentagon. Dezvaluire rara a culiselor unei...

La inceputul acestei luni, seful Pentagonului, Lloyd Austin, a primit o solicitare neobisnuita de la un interlocutor improbabil: omologul sau rus dorea sa discute cu el. De cand Rusia a invadat Ucraina, in februarie 2022, Austin vorbise la telefon cu omologul sau rus doar de cinci ori, aproape intotdeauna la initiativa Pentagonului si adesea intr-un efort de a evita erori ce puteau escalada conflictul, scrie The New York Times (NYT).

Austin luase legatura cu noul ministru rus al Apararii, Andrei Belousov, cu doar cateva saptamani inainte, in 25 iunie, intr-un efort de a mentine ,,liniile de comunicare deschise", dupa cum a declarat Pentagonul. A fost prima convorbire telefonica dintre cei doi de cand Belousov, un economist, l-a inlocuit pe Serghei Soigu, veteranul ministrul rus al Apararii, in cadrul unei remanieri facute de Kremlin in luna mai.

Insa in 12 iulie, l-a sunat Belousov pe Lloyd. Si asta, pentru a-i transmite un avertisment, potrivit a doi oficiali americani si unui alt oficial informat cu privire la apel. Moscova ar fi detectat o operatiune secreta ucraineana impotriva Rusiei care, in opinia rusilor, avea binecuvantarea americanilor. Belousov l-a intrebat pe Austin daca Pentagonul era la curent cu acest complot si cu potentialul sau de a amplifica tensiunile dintre Moscova si Washington, scrie The New York Times, conform News.ro.

Oficialii Pentagonului au fost surprinsi de acuzatie si nu aveau cunostinta despre niciun astfel de complot, au declarat cei doi oficiali americani, vorbind sub rezerva anonimatului.

Dar orice ar fi dezvaluit Belousov, au spus cei trei oficiali, a fost luat suficient de in serios, incat americanii i-au contactat pe ucraineni si le-au spus, in esenta: ,,Daca va ganditi sa faceti asa ceva, nu o faceti!", arata NYT.

Actiuni ucrainene care ii enerveaza pe americani

In ciuda dependentei profunde a Ucrainei de Statele Unite pentru sprijin militar, de intelligence si diplomatic, oficialii ucraineni nu sunt intotdeauna transparenti cu omologii lor americani cu privire la operatiunile lor militare, in special cele impotriva tintelor rusesti din spatele liniilor inamice. Aceste operatiuni i-au frustrat pe oficialii americani, care considera ca ele nu au imbunatatit in mod semnificativ pozitia Ucrainei pe campul de lupta, dar au riscat in schimb sa indeparteze aliatii europeni si sa extinda razboiul, scrie NYT.

In ultimii doi ani, operatiunile care au nelinistit Statele Unite au inclus un atac asupra unei baze aeriene ruse de pe coasta de vest a Crimeei, un camion aruncat in aer care a distrus o parte a podului de peste Stramtoarea Kerci, ce leaga Rusia de Crimeea, si atacuri cu drone in interiorul Rusiei. Vladimir Putin se refera adesea la astfel de lovituri ca la ,,atacuri teroriste”, iar Kremlinul le foloseste ca dovezi pentru a sustine afirmatia falsa a lui Putin ca invazia sa in Ucraina este de fapt un razboi defensiv. In ciuda dezmintirilor americane, oficialii rusi insista public ca astfel de lovituri nu ar putea avea loc fara aprobarea si sprijinul SUA.

Este inca neclar daca presupusul complot ucrainean din aceasta luna a fost real si iminent si nu se stie ce forma ar fi putut lua acesta, mentioneaza NYT. Oficialii Pentagonului si ai Casei Albe spun ca nu s-a intamplat nimic – inca. Acestia au refuzat sa descrie in detaliu apelul lui Belousov, dar au subliniat nevoia de dialog intre adversari, subliniaza The New York Times.

Oficialii Pentagonului au refuzat, de asemenea, sa spuna daca Lloyd Austin a adus in discutie aceasta chestiune in cadrul unei convorbiri telefonice purtate saptamana aceasta cu omologul sau ucrainean, Rustem Umerov.

Un comunicat al Ministerului rus al Apararii dupa convorbirea din 12 iulie a confirmat ca Belousov a initiat-o, adaugand ca ,,a fost discutata problema prevenirii amenintarilor la adresa securitatii si a reducerii riscului unei posibile escaladari". Comunicatul nu a mentionat insa nimic despre o presupusa misiune secreta ucraineana. Oficialii ucraineni au refuzat sa comenteze pe aceasta tema. Kremlinul a refuzat, de asemenea, sa ofere un punct de vedere, iar Ministerul rus al Apararii nu a raspuns la o solicitare de comentarii.

Ce se ascunde in spatele comunicatelor seci ale autoritatilor

Aceasta dezvaluire rara a culiselor unei convorbiri sensibile intre sefii apararii din SUA si Rusia arata ca adesea exista mult mai mult in conversatiile private dintre oficialii americani si rusi decat ceea ce este spus publicului. Ilustreaza, de asemenea, modul in care Statele Unite si Rusia incearca sa gestioneze riscurile de escaladare in spatele scenei, comenteaza NYT.

De exemplu, in convorbirea telefonica de luna trecuta dintre Austin si Belousov, seful Pentagonului ,,a subliniat importanta mentinerii liniilor de comunicare pe fondul razboiului in curs al Rusiei impotriva Ucrainei", a declarat generalul-maior Patrick Ryder, secretarul de presa al Pentagonului.

Austin a initiat aceasta convorbire si ,,crede ca mentinerea liniilor de comunicare deschise este importanta", a adaugat generalul Ryder. Austin si Belousov ,,au facut schimb de opinii cu privire la situatia din jurul Ucrainei", a afirmat, la randul sau, Ministerul rus al Apararii intr-un comunicat referitor la aceeasi convorbire. El a adaugat ca Belousov „a subliniat pericolul unei noi escaladari a situatiei in legatura cu furnizarea continua de arme americane catre fortele armate ale Ucrainei”.

Dar doi oficiali familiarizati cu aceasta convorbire au declarat ca Austin l-a avertizat, de fapt, pe omologul sau rus sa nu ameninte trupele americane din Europa, pe fondul tensiunilor in crestere din Ucraina. Patru zile mai tarziu, oficialii americani din domeniul apararii au ridicat nivelul de alerta de securitate la bazele militare din Europa ca raspuns la amenintarile vagi din partea Kremlinului cu privire la utilizarea de catre Ucraina a armelor cu raza lunga de actiune pe teritoriul rus.

Oficialii americani au declarat ca nu au fost colectate informatii specifice cu privire la posibile atacuri rusesti asupra bazelor americane. Orice astfel de atac din partea Rusiei, fie el deschis sau ascuns, ar reprezenta o escaladare semnificativa a razboiului din Ucraina.

Ce rezolva convorbirile SUA-Rusia

Rusia a intensificat actele de sabotaj in Europa, in speranta de a intrerupe afluxul de echipamente catre Ucraina. Pana in prezent, nicio baza americana nu a fost vizata de astfel de atacuri, dar oficialii americani au declarat ca ridicarea nivelului de alerta ar contribui la asigurarea faptului ca membrii serviciilor militare sunt vigilenti.

Au existat convorbirile telefonice din 21 octombrie si 23 octombrie 2022 dintre Austin si Shoigu – prima solicitata de americani, a doua de rusi. Rezumatul Pentagonului cu privire la cea de-a doua convorbire spunea: ,,Secretarul Austin a respins orice pretext de escaladare al Rusiei si a reafirmat valoarea comunicarii continue in contextul razboiului ilegal si nejustificat al Rusiei impotriva Ucrainei”.

O saptamana mai tarziu, The New York Times a relatat ca liderii militari rusi discutasera recent intre ei despre momentul si modul in care Moscova ar putea utiliza o arma nucleara tactica in Ucraina. Noile informatii au aparut in momentul in care Moscova promova ideea nefondata ca Ucraina planuieste sa utilizeze o asa-numita bomba murdara – un explozibil conventional amestecat cu material radioactiv. Vladimir Putin nu a luat parte la discutiile cu generalii sai, care au avut loc in timp ce Rusia isi intensifica retorica nucleara si suferea esecuri pe campul de lupta. Dar faptul ca lideri militari rusi purtau discutii a alarmat administratia Biden, deoarece a aratat cat de frustrati erau acestia de esecurile lor in Ucraina, ceea ce sugera ca amenintarile voalate ale lui Putin de a utiliza arme nucleare ar putea sa nu fie doar vorbe.

In timp ce riscul unei noi escaladari a ramas ridicat, oficialii administratiei Biden si aliatii SUA au declarat, de asemenea, la momentul respectiv, ca aceste convorbiri telefonice dintre omologii occidentali si rusi de la sfarsitul lunii octombrie 2022 au contribuit la atenuarea unora dintre tensiunile nucleare. „Aceste convorbiri au ca scop evitarea celor mai rele rezultate intr-o relatie care ar putea ajunge la limita”, puncteaza Samuel Charap, analist pentru Rusia la RAND Corporation.

Comments