Ce este acidul mandelic si cum ajuta la ingrijirea tenului

Ce este acidul mandelic si cum ajuta la ingrijirea tenului

Ce este acidul mandelic si cum ajuta la ingrijirea tenului


Acidul mandelic este unul dintre ingredientele principale in produsele pentru ingrijirea pielii. Descopera ce este acidul mandelic si care sunt beneficiile folosirii acestuia!


Acidul mandelic este substanta chimica populara pentru utilizarea sa in produsele cosmetice pentru ten. Iata care sunt beneficiile pentru ten daca folosesti crema cu acid mandelic.


Ce este acicul mandelic si cum actioneaza la nivelul tenului


Acidul mandelic apartine grupului de acizi alfa hidroxilici (AHA) si are efect exfoliant, regenerant si depigmentar asupra pielii.


Este ingredientul utilizat adesea in produsele cosmetice deoarece imbunatateste aspectul si structura pielii, mai ales in caz de pete pigmentare, acnee, riduri, cloasma sau pistrui. Acidul mandelic este un puternic antibacterian, dar actioneaza si anti-imbatranire si ca regenerant asupra pielii.


In natura, acidul mandelic se gaseste in migdale amare, denumirea deriva din cuvandul german "mandel", care inseamna migdala.


Ferdinand Ludwig Winckler este farmacistul care l-a descoperit pentru prima oara, atunci cand a extras acid mandelic din amigdalina, un extract de migdale amare.


Acidul mandelic are un efect bland asupra pielii si datorita masei moleculare mai mare, astfel ca nu irita pielea asa cum pot actiona alti acizi.


Acidul mandelic actioneaza prin dizolvarea desmozomilor, legaturile proteice dintre cheratinocite, celulele stratum corneum, stratul superior al epidermei, si astfel ajuta la exfolierea celulelor moarte si accentueaza regenerarea cutanata.


Ce beneficii aduce acidul mandelic tenului


Acidul mandelic este un adjuvant pentru ten, deoarece stimuleaza productia de colagen, imbunatateste fermitatea pielii si astfel previne aparitia semnelor imbatranirii. Acidul actioneaza ca un ingredient ce accelereaza reinnoirea celulara si dizolvarea legaturilor dintre celule.


Acidul mandelic este un ingredient ce actioneaza si impotriva germenilor responsabili de aparitia acneei.


Utilizat ca un exfoliant chimic, acidul mandelic accelereaza productia de noi celule si ii asigura pielii curatarea de care are nevoie, lasand tenul cu o textura neteda si un aspect luminos.


Exfolierea chimica obtinuta cu ajutorul acidului mandelic poate ajuta si la estomparea petelor pigmentare de la suprafata pielii, nuanta tenului devenind mai uniforma dupa o perioada de cateva saptamani.


Acidul mandelic este un ingredient ce regleaza productia de sebum, trateaza acneea si previne aparitia cosurilor.


Ce este acidul mandelic

Cum se foloseste acidul mandelic


Produsele de ingrijire faciala au in componenta acid mandelic, in diferite concentratii, in functie de tipul produsului.


Produsele de ingrijire care au in compozitie acidul mandelic pot fi folosite in rutina de seara, pentru ingrijirea tenului. Crema se aplica in cantitati mici, dupa curatarea tenului, seara, si se lasa sa patrunda in piele. Dupa aplicarea acidului mandelic, dar doar dupa ce serul a intrat in piele, se aplica si o crema hidratanta.


Daca folosesti deja in rutina de ingrijire acid mandelic, atunci nu este necesar sa incluzi mai multe tipuri de acizi, orice tip de acid AHA, sau produse care au efect exfoliant.


In caz contrar, folosirea mai multor tipuri de produse similare poate duce la exfolierea pielii in exces si aparitia iritatiilor la nivelul tenului, roteata, arsuri sau usturimi, si sensibilitate.


In timpul unui tratament de exfoliere cu acid mandelic, pielea trebuie protejata de razele UVA SI UVB.


Posibile reactii adverse ale acidului mandelic


Asa cum este valabil pentru orice produs destinat ingrijirii tenului, si in cazul produselor ce au la baza acid mandelic, pot exista reactii adverse nedorite.


De regula, acizii sunt considerati duri pentru piele, datorita rolului de exfoliere pe care il au si din aceasta cauza pot aparea reactii adverse precum inrosirea pielii si, senzatie de usturime la nivelul tenului.


Este recomandat, pentru a diminua riscurile aparitiei efectelor adverse, sa discuti cu medicul dermatolog specialist, si ulterior sa testezi produsul pe o suprafata mica a pielii. In felul acesta vei putea observa daca produsul se potriveste tipului tau de ten si daca este recomandat sa continui sa il folosesti.


Ce sunt acizii AHA si BHA


Exista doua tipuri de acizi care se regasesc in produsele cosmetice, dar si in tratamentele dermatologice de specialitate, si anume:


Acizii alfa-hidroxi (AHA);
Acizii beta-hidroxi (BHA).

Ambele tipuri sunt acizi ce au principala intrebuintare de exfoliere a pielii. Se regasesc ca ingrediente principale in produse de ingrijire precum: creme hidratante, demachiante, masti de fata sau scrub-uri pentru exfolierea tenului.


Acizii Alfa-hidroxi sunt solubili in apa, in timp ce acizii beta-hidroxi sunt solubili in ulei. Astfel ca, BHA pot patrunde mai adanc in piele pentru a indeparta celulele moarte de la nivelul tenului si excesul de sebum, spre deosebire de AHA.


AHA actioneaza prin reducerea concentratiei ionilor de calciu din piele, iar asta duce la eliminearea celulelor pielii de la suprafata.


Ambii acizi, atat AHA, cat si BHA, au efect exfoliant, iar folosirea ambelor tipuri in acelasi timp poate duce la uscarea pielii si chiar aparitia iritatiilor. Astfel, recomandarea specialistilor este aceea de a folosi alternativ acizii AHA si BHA.


Sursa info: healthline.com; medicalnewstoday.com


Sursa foto: 123rf.com


Citeste si: Cat de sanatos este sa consumi seminte germinate


Comments