Ce este o locutiune – exemple de locutiuni

Ce este o locutiune – exemple de locutiuni

Ce este o locutiune – exemple de locutiuni


Locutiunile aduc bogatie si expresivitate limbii romane, oferind o varietate de expresii si moduri de a comunica idei. Ele permit exprimarea unor concepte ceva mai complexe sau poate mai abstracte intr-o forma mai clara si mai precisa. Afla ce este mai exact o locutiune si vezi exemple de locutiuni!


Ce este o locutiune


O locutiune este un grup de cuvinte care functioneaza impreuna ca o singura unitate lexicala, avand sens si rol gramatical specific. Locutiunile pot inlocui o singura parte de vorbire si pot fi similare cu un cuvant, avand un sens stabilit.


Locutiunile sunt utilizate in diverse registre ale limbii, de la cel colocvial la cel literar, si pot oferi textelor o varietate stilistica. In literatura, de exemplu, autorii folosesc adesea locutiuni pentru a crea imagini sugestive, pentru a caracteriza personaje sau pentru a evoca anumite stari si emotii.


In unele limbi, precum romana sau franceza, exista locutiuni pentru aproape toate partile de vorbire. Pentru romana fac exceptie, dupa unii lingvisti, numeralul si articolul, dupa altii numai articolul, locutiuni numerale fiind considerate numeralele distributive (cate doi, cate trei, cate un sfert etc.).


Tipuri de locutiuni


Locutiuni substantivale - care inlocuiesc un substantiv si se comporta sintactic ca un substantiv. Ele exprima de obicei idei sau concepte care nu pot fi redate cu usurinta printr-un singur cuvant.


Locutiuni adjectivale - functioneaza ca adjective si descriu caracteristicile sau atributele unui substantiv.


Locutiuni adverbiale - indeplinesc functia unui adverb, indicand circumstante precum modul, timpul, locul sau cauza.


Locutiuni verbale - functioneaza ca verbe si exprima actiuni, stari sau procese. Sunt utilizate pentru a reda idei care nu pot fi exprimate la fel de bine printr-un singur verb.


Locutiuni prepozitionale - inlocuiesc prepozitii simple si sunt folosite pentru a exprima relatii gramaticale intre cuvinte, de obicei relatii de loc, timp, mod, cauza etc.


Locutiuni conjunctionale - indeplinesc functia unor conjunctii si leaga propozitii sau parti ale propozitiilor, exprimand relatii de coordonare sau subordonare.


Locutiuni pronominale - se comporta ca pronume


Locutiuni interjectionale- se comporta ca interjectii si sunt folosite pentru a exprima emotii, senzatii sau reactii.


Locutiuni numerale - inlocuiesc un numeral de obicei distributiv.


Exemple de locutiuni in limba romana


Locutiunile au o importanta semnificativa in limba romana, atat din punct de vedere lingvistic, cat si stilistic. Fiecare tip de locutiune imbogateste exprimarea si permite transmiterea unor nuante si idei care ar fi mai greu de exprimat doar prin cuvinte simple. Iata cateva exemple de locutiuni in limba romana:


Exemple de locutiuni substantivale


aducere aminte - amintire
bagare de seama - atentie, observare
parere de rau - regret
tinere de minte - memorie
punct de vedere - opinie
bataie de joc - batjocura

Exemple de locutiuni adjectivale


cu dare de mana - darnic
in floarea varstei - tanar
de nadejde - de incredere
de nimic - josnic
cu chef - vesel
cu scaun la cap - intelept

Exemple de locutiuni verbale


a baga de seama
a da din gura
a-si aduce aminte
a da navala
a sta de veghe
a o lasa moarta

Exemple de locutiuni adverbiale


din ce in ce - tot mai
din cand in cand - uneori
cu noaptea-n cap - devreme
de-a busilea
pe de-a dreptul

Exemple de locutiuni conjunctionale


fara sa
cu toate ca
chiar daca
in caz ca
ori de cate ori
dupa ce
numai ce
ca si cand
de vreme ce

Exemple de locutiuni prepozitionale


de dinaintea
in urma
pe dinautru
pe dinafara
in afara de
din pricina
impreuna cu

Exemple de locutiuni interjectionale


ca sa vezi
vai de mine
of, of
asta-i buna
ti-ai gasit
doamne fereste!

Exemple de locutiuni numerale


cate doi
cate trei
cate un sfert

Despre limba romana


Limba romana este o limba de origine latina. Mai exact, limba romana este o limba romanica, din grupul italic al familiei de limbi indo-europene, prezentand multe similaritati cu limbile franceza, italiana, spaniola, portugheza, catalana si reto-romana.


Inainte de a deveni limba romana, latina din Dacia s-a imbogatit si cu unele cuvinte vechi grecesti. Este vorba de cuvinte specifice latinei dunarene, transmise apoi limbii romane, inexistente in celelalte limbi romanice.


Teritoriul de formare a limbii romane a fost atat la nord, cat si la sud de Dunare, si s-a incheiat aproximativ in secolul al VII-lea, moment de la care se poate vorbi de existenta poporului roman si a limbii romane.


Printre limbile romanice, romana este a cincea dupa numarul de vorbitori, in urma spaniolei, portughezei, francezei si italienei. Din motive de diferentiere tipologica, limba romana mai este numita in lingvistica comparata limba dacoromana sau dialectul dacoroman. De asemenea, este inregistrata ca limba de stat atat in Romania, cat si in Republica Moldova.


Sursa foto - Shutterstock.com


Comments