Ce este secara – beneficii ale consumului de secara

Ce este secara – beneficii ale consumului de secara

Ce este secara – beneficii ale consumului de secara


Secara face parte din lista cerealelor integrale bune pentru consum. Are cel mai mare continut de fibre alimentare si este bogata in vitamine si minerale bune pentru organism. Iata ce alte beneficii are consumul de secara.


Secara este bogata in carbohidrati, are un indice glicemic mai mic fata de alte cereale integrale si este saraca in grasimi si sodiu. Iata cum se consuma secara pentru a te bucura de toate beneficiile sale.


Nota: Informatiile din acest articol nu inlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Va recomandam, inainte de a incerca orice tratament, sa consultati medicul si sa urmati indicatiile acestuia.


Ce este secara


Secara este produsul care face parte din familia cerealelor care se cultiva la o scara larga si are proprietati similare cu bobul de grau, folosita deseori ca un inlocuitor al acestuia. Se gaseste sub forma de faina de secara sau fulgi si poate fi consumata fara sa fie trecuta printr-un proces de prelucrare, sub forma de bob intreg, dar si sub forma de secara laminata.


Secara se mai foloseste si in fabricarea berii si a anumitor tipuri de whiskey.


Beneficiile consumului de secara


Este cereala bogata in fibre, proteine si carbohidrati, dar are si un continut bogat de calciu, magneziu, potasiu si alte saruri minerale esentiale pentru buna functionare a corpului.


Este un adjuvant natural pentru sanatatea digestiva deoarece are un continut impresionant de fibre digestive si ajuta la imbunatatirea, dar si mentinerea sanatatii intestinale, ameliorand simptome precum durerile de stomac sau constipatia.


Tot datorita continutului mare de fibre, secara poate fi un aliat in lupta cu kilogramele in plus. Te ajuta sa obtii senzatia de satietate mai repede si vei manca mai putin, fara sa simti nevoia altei gustari intre mese.


Secara este recomandata si persoanelor care sufera de diabet, deoarece ajuta la mentinerea glicemiei in limite normale, datorita indicelui glicemic mic, dar si continutului ridicat de fibre.


Este un aliment bun si pentru sanatatea inimii. Contribuie la mentinerea sanatatii inimii datorita continutului ridicat de potasiu, prevenind ateroscleroza, dar si prin cresterea nivelului de colesterol bun.


Secara are si un continut bogat de potasiu, calciu si magneziu, dar si saruri minerale care asigura corpului o buna functionare si un plus de energie pentru o perioada indelungata.


Are in compozitie si un plus de vitamina B2, iar asta ajuta la protejarea sistemului nervos, dar si intarirea sistemului imunitar.


Secara poate ajuta la diminuarea severitatii calculilor biliari tot datorita fibrelor din compozitie, in special amestecului de fibre solubile si nesolubile.



Cum se consuma secara


Secara poate fi consumata sub forma de boabe, fierte si ulterior folosite drept garnitura, asemenea orezului, dar si adaugata in retete de salata ori supa sau tocanita.


Faina de secara se poate adauga si ea intr-o varietate de retete. Poate fi facuta paine din secara, dar si retete de deserturi, clatite, biscuiti, prajituri de casa, blat de pizza.


Faina de secara, comparativ cu faina alba de grau, contine mai multi nutrienti si este o sursa mai bogata de fibre si vitamine din complexul B.


Fulgii de secara pot fi consumati in stare pura, in iaurt, dar si sub forma de terci alaturi de fructe proaspete si seminte.


Atentie, insa, secara contine gluten, asa ca nu este recomandata pentru consum persoanelor care se confrunta cu intoleranta la gluten sau boala celiaca.


Retete cu secara


Iata si cateva idei simple si rapide care te vor ajuta sa incorporezi secara in dieta alimentara.


Terci cu fulgi de secara


Ingrediente


100 gr fulgi de secara;
200 ml apa;
90 ml lapte;
1/2 lingurita scortisoara, praf ghimbir, cuisoare macinate;
Fructe proaspete precum afine sau zmeura;
Curmale si caju.

Mod de preparare


Pune cam 75 gr de fulgi de secara intr-un blender si mixeaza cateva secunde. Separat, intr-o cratita, pune apoi fulgii maruntiti cu cei intregi, adauga laptele, apa si restul ingredientelor si amesteca pana cand intreaga compozitie incepe sa fiarba. Vei obtine un terci cu o textura ingrosata.


Pune apoi intr-un bol, presara deasupra fructe proaspete si semintele preferate.


Briose cu faina de secara


Ingrediente


150 gr faina de secara;
45 gr fulgi de ovaz;
O banana coapta;
2 oua;
2 lingurite praf de copt/2 lingurite scortisoara;
O lingura ulei;
Esenta de vanilie, nuci.

Mod de preparare


Pune intr-un bol faina impreuna cu restul ingredientelor uscate. Separat, intr-un bol, amesteca ouale cu uleiul si banana pisata. Adauga si esenta de vanilie si omogenizeaza toate ingredientele.


Pune acum compozitia lichida peste faina si amesteca. Adauga si nucile marunitie in compozitie. Pune aluatul obtinut in forme de briose si deasupra presara fulgi de ovaz peste fiecare briosa din tava.


Pune tava cu briose in cuptorul preincalzit la 200 de grade C si da la cuptor panp cand aluatul este gata, aproximativ 20 de minute.


Asadar, introdu in alimentatia ta secara, sub diferite forme de consum, pentru a te bucura de multitudinea de potentiale beneficii pentru sanatate. Consuma cu moderatie secara si adopta o dieta alimentara corecta, care sa cuprinda toate grupele alimentare importante pentru sanatatea organismului.


Citeste si: Ce este maca, proprietati, beneficii si cum se consuma


Sursa info: healthline.com


Sursa foto: 123rf.com


Comments