Ministrul mediului vrea ca ursii care se apropie de asezarile umane sa fie impuscati, dupa ce o tana...


,,Este cert ca avem o problema cu populatia de ursi din Romania", a declarat, marti seara, ministrul mediului, Mircea Fechet, intr-o interventie la Antena 3, unde a comentat cazul fetei de 19 ani care a murit dupa ce a fost atacata de un urs cand se afla pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi.


,,Am fost informat si eu de aceasta tragedie si intr-adevar, asa cum am spus-o si in trecut, eu cred ca datoria pe care o avem este aceea de a proteja natura, de a proteja biodiversitatea, dar inainte de toate, sa protejam viata oamenilor, pentru ca nimic nu este mai presus de viata umana", a declarat ministrul pentru sursa citata.


,,Din acest motiv, acum un an de zile, cand am venit in minister, am inaintat un ordin care pana la urma reglementa numarul ursilor care pot fi impuscati, ca asta e cuvantul pe care ar trebui sa-l folosim pentru prevenirea unor atacuri sau pentru interventia in cazul unor atacuri", a continuat Mircea Fechet, precizand ca ,,ordinul respectiv prevedea un numar de 500 de exemplare, din care& au fost aprobate, ca urmare a procesului de consultare cu alte institutii, printre care si Academia Romana, in jur de& 220 din cele 500".


Potrivit ministrului mediului, ,,astazi, dupa estimarile specialistilor, discutam de 8.000 de exemplare".


,,Probabil insa, dincolo de aceasta cifra, care este extraordinar de mare, vedem in fiecare zi cate o stire cu un urs, fie ca a ajuns intr-un sat, fie ca a ajuns intr-un oras, fie ca e pe Transfagarasan sau a generat o tragedie precum cea de la Bucegi", a mai spus el.


Mircea Fechet a afirmat: ,,Este cert ca avem o problema cu populatia de ursi din Romania".


Voi propune Academiei Romane un ordin privind cotele de preventie si de interventie, similar cu cel de anul trecut pentru 500 de exemplare.


Ministrul mediului, Mircea Fechet:

,,E adevarat ca astfel de tragedii se pot intampla chiar si in situatia asta si in acelasi timp am sa propun colegilor din minister si am sa vin foarte repede cu un proiect de lege pe care l-am mai in enuntat, care nu spune altceva decat ca un urs care se apropie la o distanta pe care o s-o stabilim, ca-i un kilometru, ca sunt& doi kilometri,& de orice asezare umana e un urs care trebuie gestionat, pentru ca pune in pericol& viata oamenilor", a completat ministrul.


Gestionat inseamna fie impuscat, fie eutanasiat. Pentru ca am constatat ca metoda relocarii pe care o tot aplicam nu da niciun fel de rezultate.


Ministrul Mediului:

,,Era o femela fara pui"


Despre ursul care a atacat-o si a ucis-o pe fata de 19 ani, ministrul spune ca a contactat ANSVSA pentru a afla daca animalul salbatic suferea de vreo boala ,,care a la a dus la acest comportament deviant".


,,Acest urs& acest urs n-a mai fost mutat. Era un urs necrotaliat, se pare ca nu a fost relocat din alta parte. Mi-au spus cei cu care am discutat deja ca era o femela fara pui, deci nu putem suspecta ca a incercat sa-si apere puii, asa cum s-a intamplat in alte tragedii, insa astept inca informatii", a mai spus, la Antena 3 CNN, Mircea Fechet.&


Atacata pe traseul Jepii Mici


O fata de 19 ani, din Iasi, a murit marti, 9 iulie, dupa ce a fost atacata de un urs cand se afla pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi, apoi a fost tarata de animal si a cazut in prapastie. Decesul a fost confirmat de salvamontisti, dupa ce au reusit sa ajunga la victima.


Trupul tinerei a fost recuperat de salvatori si a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa, a transmis Politia Prahova. Fata ucisa de urs avea 19 ani si era din Iasi, dar avea viza de flotant pentru Bucuresti.


De asemenea, ursul, care era extrem de agresiv, a fost impuscat. ,,Avand in vedere faptul ca ursul prezenta pericol pentru salvatorii prezenti la fata locului, intrucat a incercat in repetat randuri sa ii atace, echipa de interventie constituita conform OUG 81/2021, a hotarat impuscarea acestuia, lucru care s-a si realizat", a transmis IPJ Prahova.


FOTO: Profimedia


Comments