Ce face Klaus Iohannis in Dubai si de ce adera Romania la Alianta Solara - Anuntul Administratiei Pr...

Presedintele Klaus Iohannis participa in primele zile din decembrie la conferinta ONU de mediu din Dubai. Evenimentul a fost anuntat de Administratia Prezidentiala.

Plecarea in Emiratele Arabe Unite a presedintelui are loc la o saptamana de la intoarcerea sa dintr-un turneu african de 10 zile.

Presedintele Klaus Iohannis pleaca in Dubai imediat dupa Receptia de Ziua Nationala de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni.

Seful statului participa, in perioada 2-4 decembrie, la cea de-a 28-a Conferinta a Statelor parte la Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (COP28), care se va desfasura in Dubai, Emiratele Arabe Unite, a anuntat Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa.

Reprezentarea la COP28 este una la cel mai inalt nivel, pana in prezent peste 140 de sefi de stat si de guvern confirmand participarea si urmand sa aiba declaratii nationale la Summitul Global privind Actiunea Climatica. Interventiile nationale, limitate la aproximativ trei minute de regulile ONU, avand in vedere numarul foarte mare de vorbitori, vor initia negocierile care urmeaza la COP28 pe parcursul intregii Conferinte care va dura doua saptamani si la care sunt asteptati zeci de mii de negociatori, reprezentanti ai guvernelor, intreprinderilor, ONG-urilor si mediului academic si de inovare, mentioneaza Presedintia.

Ce va transmite Klaus Iohannis la Summitul Global privind Actiunea Climatica

Presedintele Romaniei va sustine declaratia nationala in dimineata zilei de 2 decembrie 2023 si va evidentia faptul ca schimbarile climatice se intensifica, iar efectele acestora sunt dezastruoase in intreaga lume. Presedintele Klaus Iohannis va sustine necesitatea implementarii de urgenta a angajamentelor deja asumate cu privire la combaterea schimbarilor climatice. Totodata, va sublinia importanta pe care educatia privind clima si mediul inconjurator o are in sistemul de invatamant din Romania. In acelasi timp, va reliefa ambitia Romaniei de a reduce in continuare emisiile de gaze cu efect de sera si deschiderea spre cooperare intr-un cadru multilateral pe teme relevante pentru diplomatia climatica a tarii noastre. In interventia sa, Presedintele Klaus Iohannis va face un apel cu privire la un angajament comun ambitios avand ca obiectiv protejarea mediului inconjurator, in beneficiul tuturor cetatenilor.

Presedintele Romaniei va participa, totodata, pe 2 decembrie (sambata), la Evenimentul la Nivel Inalt pe Atenuarea Schimbarilor Climatice, in cadrul caruia, alaturi de alti sefi de stat si de guvern, va discuta cu privire la raspunsul la nivel global la schimbarile climatice prin masuri de atenuare care pun accent pe tranzitia climatica justa. In aceeasi zi, Presedintele Klaus Iohannis va fi prezent la un eveniment de promovare a initiativei Net Zero Nuclear, pe care Romania o sustine la COP28. Cu acest prilej, Presedintele Romaniei va interveni pe aspecte legate de rolul energiei nucleare in asigurarea securitatii energetice si in procesul global al decarbonizarii.

Mesajul lui Iohannis despre aderarea Romaniei la Alianta Solara

Pe 3 decembrie (duminica), Presedintele Klaus Iohannis va participa la evenimentul care marcheaza alaturarea Romaniei la Alianta Solara Internationala. In mesajul sau, va evidentia, printre altele, beneficiile pentru Romania care deriva din aderarea la aceasta alianta de state care promoveaza extinderea energiei solare.

Pe 4 decembrie (luni), Presedintele Romaniei, in calitate de vorbitor principal, va participa la Forumul Inovatiei Sustenabile pentru a extinde dialogul cu actorii non-statali a caror importanta este cruciala in limitarea schimbarilor climatice. Actiunea climatica eficienta are nevoie de investitii, modele noi de afaceri, colaborare pe multiple niveluri si implicarea universitatilor in dezvoltarea unor noi tehnologii si solutii climatice.

Prezenta Presedintelui Romaniei la COP28 se inscrie in randul actiunilor privind clima si sustenabilitatea initiate si sprijinite constant de-a lungul celor doua mandate si transmite un semnal puternic la nivel national si international in ceea ce priveste angajamentul serios si consecvent al tarii noastre de a raspunde provocarii schimbarilor climatice, se precizeaza in comunicatul Presedintiei.

Romania se va implica activ la nivel politic si tehnic pentru a sprijini procesul global de atenuare si adaptare la schimbarile climatice, asa cum a facut constant in ultimii ani. Prin aceasta abordare, Romania isi propune sa beneficieze de multiplele efecte pozitive pe care actiunea climatica le aduce planetei, economiei mondiale si cetatenilor, in special in materie de sanatate, locuri de munca decente, sisteme alimentare sustenabile si preturi accesibile la energie.

Tara noastra are un nivel scazut de emisii de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor in raport cu alte tari UE, un angajament de a reduce in continuare emisiile si obiectivul de a colabora cu celelalte state ale lumii in procesul de gestionare a provocarii fara precedent a schimbarilor climatice.

Conform datelor publicate de Grupul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice al ONU, ultimul deceniu a fost cel mai cald inregistrat la nivel global. Planeta se incalzeste din cauza emisiilor de gaze cu efect de sera, iar posibilitatea de a limita suficient schimbarile climatice se reduce, in vreme ce fenomenele meteorologice extreme se intensifica, se mai arata in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale.

Comments