Ce inseamna literele P, R, N, D la cutiile de viteze automate?

Ce inseamna literele P, R, N, D la cutiile

Ce inseamna literele P, R, N, D la cutiile de viteze automate?


Soferii care conduc masini care au cutii de viteze automate cu siguranta au remarcat literele P, R, N si D de pe schimbatorul de viteze. Pentru cei care se intreaba ce inseamna literele P, R, N, D la cutiile de viteze automate, vom explica semnificatia lor in articolul care urmeaza.


Majoritatea masinilor din parcul national auto al Romaniei sunt echipate cu cutii de viteze manuale. Numarul autoturismelor cu transmisie automata din tara noastra este, insa, intr-o continua crestere.


Acestea sunt mai usor de condus datorita faptului ca sunt eliminate manevrele de schimbare a treptelor de viteze, dar exista destui soferi care se sperie de cutiile automate din mai multe considerente.


Desi pare hilar, cel putin la prima vedere, unul dintre motive il reprezinta semnificatia literelor P, R, N si D de pe schimbatorul de viteze al cutiei automate. Daca ti-ai pus cumva intrebarea ce inseamna aceste litere in articolul de astazi iti vom spune ce reprezinta literele P, R, N, D la cutiile de viteze automate.


Vezi si ce inseamna martorii de bord ai masinii

Ce este cutia de viteze automata?


Preferate la inceput de femei pentru usurinta la condus, cutiile de viteze automate au ajuns sa fie cautate si de catre barbati, mai ales datorita confortului oferit in timpul condusului.


Cutia automata este un sistem fiabil, actionat hidraulic, care aplica puterea provenita de la motor la rotile motoare ale masinii.


Un autoturism echipat cu cutie automata este mai convenabil din punct de vedere al consumului de carbirant si se potriveste perfect intr-un oras cu un trafic aglomerat asa cum este Bucurestiul.


O masina cu transmisie automata este, totodata,& mult mai usor de condus, asigurand un confort sporit celui aflat la volan, mai multa lejeritate la condus, precum si un plus de siguranta in trafic.


Pentru a putea conduce o masina cu transmisie automata, trebuie sa stii ca pedala de ambreiaj nu exista. Aceste masini sunt prevazute doar cu doua pedale, acceleratia si frana si, foarte important, ambele trebuie manevrate doar cu piciorul drept.


Nu in ultimul rand, cutia automata este ideala pentru persoanele care acuza diverse probleme la nivelul picioarelor, ajuta la urcarea in rampa si elimina din start riscul de oprire brusca a motorului.


Cutie de viteza automata


Ce inseamna literele P, R, N si D de pe schimbatorul cutiilor automate?


Dupa cum scrie YourMechanic, fiecare litera de pe schimbatorul de viteze al cutiei de viteze automate reprezinta o setare individuala a ,,vitezei" sau o sarcina unica pentru transmisie.


Angrenajele din interiorul unei transmisii automate sunt schimbate hidraulic si pot varia de la trei la noua trepte in timp ce se afla intr-o ,,treapta" pentru mersul inainte.


Ce inseamna P la o cutie de viteze automata?


Litera P reprezinta setarea PARK a cutiei de viteze. Atunci cand schimbatorul de viteze este in pozitia PARK, treptele transmisiei sunt blocate, ceea ce impiedica rotile sa se roteasca inainte sau inapoi.


Multi soferi folosesc aceasta setare atunci cand parcheaza, care scopul primordial pentru aceasta setare a cutiei automate.


Cu toate acestea, majoritatea vehiculelor echipate cu transmisii automate necesita ca, la pornirea masinii, transmisia sa se afle in setarea PARK, din motive de siguranta.


Ce inseamna R la o cutie de viteze automata?


Litera R vine de la cuvantul REVERSE (n.n. - marsarier) sau angrenajul selectat pentru a deplasa masina cu spatele.


Atunci cand schimbati maneta de viteze din setarea P in setarea R este cuplata treapta de viteza a transmisiei care permite rotilor motoare sa se roteasca in marsarier. O masina nu poate fi pornita daca se afla in R, ci doar in P.


Ce inseamna N la o cutie de viteze automata?


Litera N vine de la cuvantul NEUTRAL (n.n. - neutru) si este un indicator al faptului ca transmisia automata este in pozitia NEUTRU sau in modul de rotire libera al rotilor.


Aceasta setare a cutiei automate elibereaza angrenajele (inainte si inapoi) si permite rotilor sa se roteasca liber.


Majoritatea posesorilor de masini cu transmisie automata nu folosesc setarea N decat daca motorul masinii nu porneste si, drept consecinta, trebuie sa o impinga sau sa o tracteze. Exista, insa, soferi care folosesc setarea N a cutiei automate atunci cand asteapta la semafor pentru a nu mai fi nevoiti sa stea cu piciorul in pedala de frana.


Ce inseamna D la o cutie de viteze automata?


Litera D vine de la cuvantul DRIVE (n.n. - condus). In clipa in care se cupleaza in DRIVE, pe masura ce vei actiona pedala de acceleratie, treapta de viteza va transmite putere rotilor si va urca in treptele superioare de viteza pe masura ce rotatiile motorului vor atinge nivelul optim.


In momentul in care vei actiona pedala de frana, pe masura ce autoturismul va incetini, treptele de viteza din cutia automata vor retrograda pana, spre exemplu, in pozitia N daca vei dori sa opresti masina.


Daca transmisia automata are dupa litera D o serie de numere, acestea reprezinta setarile manuale pentru treptele de viteza - treapta 1 fiind cea mai mica treapta de viteza, iar numerele mai mari, pana la 9, spre exemplu, reprezentand treptele mai mari.


In acest caz, in dreptul literei D vei vedea litera M, care vine de la cuvantul MANUAL (n.n. - manual). Aceasta functie poate fi folosita fie cand setarea D nu functioneaza, fie cand cobori o panta abrupta si doresti sa folosesti frana de motor.Bine de stiut!


Daca opresti pe perioade mai mari de timp, trebuie sa pui cutia de viteze automata pe modul PARK sau NEUTRAL. Astfel, vei economisi combustibil.In cazul in care conduci pe autostrada este recomandat sa alegi setarea OVERDRIVE daca transmisia masinii tale are aceasta functie. Astfel, vei imbunatati performantele.Nu schimba din modul PARK sau REVERSE daca masina se afla in miscare. Acest lucru va produce defectiuni grave in timp la nivelul cutiei automate.Pozitia schimbatorului in modul PARK se va face doar in momentul parcarii, nu inainte sa franezi cu piciorul si sa actionezi frana de mana.Levierul cutiei se va pune in pozitia NEUTRAL doar atunci cand masina sta pe loc, la fel si din REVERSE in DRIVE.

Comments