Ce mesaj vrea sa transmita Rusia prin focurile trase inspre distrugatorul britanic si de ce cele dou...


,,Rusii au exagerat intentionat o potentiala situatie periculoasa pentru a da un mesaj politic Marii Britanii", a declarat, pentru Libertatea, Iulian Fota, expert in relatii internationale, despre incidentul de la Marea Neagra in care Rusia a transmis ca fortele sale au deschis focul si au lansat bombe inspre un distrugator britanic. Potrivit acestuia, rusii sunt nemultumiti in urma unui acord semnat recent intre Marea Britanie si Ucraina privind consolidarea flotei marine ucrainene.


Ministerul Apararii de la Moscova a anuntat ca un avion Suhoi 24 al armatei ruse a tras focuri de avertisment impotriva unui distrugator al Marinei Regale Britanice aflat in prezent in Marea Neagra, pretinzand ca nava a intrat in apele sale teritoriale. Incidentul a avut loc in largul peninsulei Crimeea, anexata ilegal de Rusia in 2014.


De la Londra, ministerul britanic al Apararii a negat incidentul, spunand ca nava ,,executa o trecere nevinovata prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislatiei internationale", iar rusii probabil ,,desfasurau un exercitiu cu trageri de artilerie in Marea Neagra".


Iulian Fota, expert in relatii internationale si probleme de securitate, a explicat pentru ziarul Libertatea ca acordul semnat intre Marea Britanie si Ucraina privind consolidarea flotei marine ucrainene a starnit nemultumirea Rusiei.


Acordul dintre Marea Britanie si Ucraina a starnit nemultumirea Moscovei


,,Pe nava asta, acum vreo doua-trei zile, s-a semnat un acord britanico-ucrainean pentru consolidarea flotei marinei militare ucrainene. Este un mesaj direct catre Marea Britanie, de nemultumire fata de gestul in sine de a ajuta marina britanica pentru a se intari. Militarii din Ucraina au doua prioritati in momentul de fata: sa-si intareasca marina militara si apararea antiaeriana. Ei au cerut si americanilor echipamente in sensul acesta", a explicat expertul in relatii internationale.


21 iunie - semnarea acordului la bordul HMS Destroyer in portul Odesa | sursa foto Navy mil.gov.ua

In octombrie 2020, Marea Britanie a semnat un acord cu Ucraina potrivit caruia ii vor ajuta pe ucrainieni sa isi modernizeze fortele navale. In acest sens, pe 21 iunie, la Odesa, s-a semnat un document care implementeaza acest acord.


Incidentul s-ar fi petrecut in apropierea Capului Fiolent, situat in partea de sud a peninsulei Crimeea, anexata de Rusia in 2014, iar Moscova acuza nava britanica de faptul ca a patruns trei kilometri in apele rusesti.


,,Distrugatorul a fost avertizat in avans ca se va trage cu armele in cazul unei incalcari a granitei de stat a Rusiei. A ignorat acel avertisment", a transmis intr-un comunicat ministerul rus al apararii. Incidentul a fost negat de Marea Britanie.


Expertul in relatii internationale a explicat si motivul pentru care cele doua state au dat declaratii contradictorii.


,,Britanicii au negat si focurile de avertisment si bombele, e clar ca rusii au inventat stirea, dar au inventat stirea intr-o situatie de felul acesta: nu ne place sprijinul dat Ucrainei si uite ce s-ar putea intampla in viitor daca continuati asa. Rusii au vrut sa creeze o situatie virtuala prin stirea aceasta au realizat o situatie virtuala de nava britanica in mare pericol fara ca el sa se fi materializat pentru a intimida sau pentru a transmite un semnal de nemultumirea fata de guvernul britanic. Este mesaj clar fata de Londra si fata de implicarea Marii Britanie si a industriei britanice in consolidarea si dezvoltarea marinei militare ucrainene", a precizat Iulian Fota.


Fota: ,,Rusii au dat o stire falsa"


Specialistul in relatii internationale sustine ca in acest caz Rusia a exagerat situatia pentru a da un mesaj clar Londrei, iar tactica folosita de Moscova este una noua.


,,Eu sunt convins ca situatia este asa cum au descris-o britanicii, nu am dubii. Rusii au dat o stire falsa, special falsificata cu un scop de a crea un val de atentie. Au venit cu ceva nou aici, au exagerat intentionat o potentiala situatie periculoasa pentru a da un mesaj& politic. Este o noua tactica din partea rusilor", a mai explicat Iulian Fota.


Mesajul rusilor vizeaza si NATO


,,Tot ce au facut rusii in ultimii ani sunt mesaje pentru NATO, aici lucrurile sunt clare. Rusii vor continua sa hartuiasca intr-un fel sau altul orice nava NATO care intra in Marea Neagra. Asta ne arata ca este cale lunga pana departe, chiar daca au inceput discutiile intre Biden si Putin nu e suficient sa avem o relaxare a situatiei nici in Marea Neagra, nici in alte parti. Mai ales ca la intalnirea Biden- Putin, liderul rus a zis ca nu mai vrea nave in Marea Neagra si ca nu mai vrea exercitii NATO, deci rusii nu fac decat sa continue ce au facut si pana acum", a mai punctat specialistul.


Razboiul informational pe care il duce Rusia in regiune


Iulian Chifu, analist de politica externa si fost consilier prezidential, a comentat si el pentru Libertatea incidentul de la Marea Neagra si spune ca modul in care a reactionat Rusia este operatiune clasica de razboi informational .


,,Un vas care pleca din Odesa catre Georgia Batumi a fost interceptat in apele ucrainene. Nici macar nu a& fost interceptat, Rusia sustine ca ar fi fost interceptata o asemenea nava care ar fi intrat trei mile marine pe teritoriul sau, nici nu a intrat, nici nu a trecut, stia si pe unde trece, avea si autorizatie a trecut si pe unde trebuie. Pur si simplu rusii isi bat joc de lume. Poate sa fi fost un test de razboi informational, hai sa dam o gulguta sa vedem cine o ia pe nemestecata fara sa verifice", a declarat Chifu pentru ziarul Libertatea.


Ministerul rus al Apararii a mai transmis, miercuri ca actiunile distrugatorului britanic HMS Defender sunt o incalcare a Conventiei ONU privind dreptul maritim si a solicitat autoriatilor britanice sa faca o investigatie in acest caz pentru a preveni aparitia unor incidente similare in viitor


Rusia considera ca actiunile distrugatorului britanic HMS Defender sunt o incalcare a Conventiei ONU privind dreptul maritim.


,,Ministerul rus al apararii considera actiunile periculoase ale distrugatorului navei regale drept o incalcare flagranta a Conventiei ONU din 1982 privind dreptul marii. Ministerul militar rus a solicitat partii britanice sa efectueze o investigatie aprofundata a echipajului HMS Defender pentru a preveni aparitia unor incidente similare in viitor", potrivit Ministerului rus al Apararii, citat de agentia Tass.


Comments