Ce pretinde Ungaria ca a obtinut pentru a nu bloca deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Ce pretinde Ungaria ca a obtinut pentru a nu bloca deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Ce pretinde Ungaria ca a obtinut pentru a nu bloca deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la...


Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, sustine ca tara sa a renuntat la vetoul asupra deschiderii negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana (UE) pentru ca a obtinut solicitarile formulate pentru a nu bloca procesul, scrie publicatia ucraineana Evropeiska Pravda.


Potrivit lui Szijjarto, dupa ,,discutii acerbe", statele membre UE au fost de acord cu includerea cererilor Ungariei privind respectarea drepturilor minoritatilor nationale in Ucraina.


,,Unele state membre nu au vrut sa auda despre aceasta conditie, dar am precizat clar ca insistam asupra restabilirii drepturilor minoritatilor de a-si mentine identitatea nationala, de a-si folosi limba materna si de a studia in limba materna", a scris seful diplomatiei ungare pe contul sau de Facebook.


Cadrul de negociere prevede ca Ucraina ,,sa le redea maghiarilor din Transcarpatia drepturile care le-au fost luate in ultimii ani", a insistat Szijjarto.


Ambasadorii celor 27 de state din blocul comunitar si-au dat ,,acordul de principiu" pentru inceperea negocierilor de aderare cu Ucraina si Republica Moldova. Prima conferinta interguvernamentala, considerata inceputul negocierilor de aderare, este programata pe 25 iunie.


Negociatoarea-sefa pentru aderarea Republicii Moldova la UE, Cristina Gherasimov, a salutat o decizie ,,istorica".


Pe 7 iunie, Comisia Europeana a anuntat ca Republica Moldova si Ucraina au indeplinit cerintele necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE. Singura tara care s-a indoit atunci de evaluarea Comisiei a fost Ungaria, al carei premier, ultraconservatorul Viktor Orban, este cunoscut pentru ca face declaratii favorabile Kremlinului si critice la adresa Kievului, mentine legaturile economice cu Rusia si tergiverseaza deciziile NATO si UE cu privire la Ucraina.


Republica Moldova si Ucraina au depus cererile de aderare la UE in martie 2022, la cateva zile de la lansarea invaziei ruse la scara larga, si au obtinut statutul de tari candidate in iunie 2022. In decembrie 2023, liderii UE au convenit asupra deschiderii negocierilor de aderare.


Comments