Motivul pentru care arheologii se tem sa deschida mormantul imparatului chinez, pazit de o armata de...


Arheologii sunt ingroziti sa deschida mormantul lui Qin Shu Huang, primul imparat al Chinei, care a fost ingropat timp de 2.200 de ani. Mormantul lui Qin Shu Huang, care a condus din 221 i.Hr. pana in 210 i.Hr., este pazit de o armata de soldati si cai de teracota, relateaza Indy100. Descoperirea a fost facuta de fermieri, in 1974, in provincia Shaanxi. Arheologii au explorat zona, dar nu au deschis niciodata mormantul in sine din cauza unui motiv intemeiat.


Un motiv principal din spatele acestei ezitari este ca arheologii sunt ingrijorati de modul in care excavarea ar putea& deteriora mormantul, pierzand informatii istorice vitale. In prezent, numai tehnici arheologice invazive ar putea fi folosite pentru a intra in mormant, riscand sa provoace daune ireparabile.


Legende despre ,,capcane mortale"


Nu doar acest motiv ii tine departe pe arheologi, ci si existenta legendelor despre ,,capcane mortale" instalate in interiorul mormantului care i-ar putea ucide pe curiosi.


Scrierile istoricului chinez Sima Qian, la 100 de ani dupa moartea imparatului Qin Shu Huang, vorbesc despre faptul ca ,,au fost construite palate si turnuri pitoresti pentru o suta de oficiali, iar mormantul a fost umplut cu artefacte rare si comori minunate".


Apoi a continuat: ,,Mestesugarilor li s-a ordonat sa faca arbalete cu sageti pregatite sa traga in oricine intra in mormant". De asemenea, el mai spune ca ,,rauri" de mercur se vor revarsa, daca mormantul va fi deschis.


Speriati de posibila prezenta a mercurului


Desi este putin probabil ca acele arbalete sa fi rezistat, exista temeri mari legate de prezenta mercurului si ca acesta ar putea sa curga prin fisuri.


,,Mercurul este extrem de volatil si poate iesi prin fisuri, care au aparut in structura de-a lungul timpului. Investigatia noastra include inregistrari ale cronicilor antice despre mormant care spun ca acesta nu a fost niciodata deschis sau pradat", se spune intr-un studiu al arheologilor publicat in urma cu cativa ani.


De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au cochetat cu ideea de a deschide mormantul si au cautat tehnici noninvazive, dar nicio varianta nu a fost pusa deocamdata in aplicare.



https://www.youtube.com/watch?v=9Msxc8AiTrc

FOTO: Captura video


Comments