Ce rezerva de apa este in lacurile din Romania. Aproape 300 de localitati au deja probleme

Ce rezerva de apa este in lacurile din Romania. Aproape 300 de localitati au deja probleme

Ce rezerva de apa este in lacurile din Romania. Aproape 300 de localitati au deja probleme

Coeficientul de umplere in cele 40 de lacuri de acumulare este, in prezent, de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde metri cubi existent, iar pana la finele lunii iulie acesta va scadea spre 77%, se arata intr-un comunicat al Administratiei Nationale Apele Romane.

"In prezent, coeficientul de umplere in cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde mc existent, fapt ce asigura necesarul de apa bruta pentru beneficiari din sursa de apa de suprafata in regim centralizat. Estimam la sfarsitul lunii iulie in cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important in alimentarea cu apa pentru populatie si industrii si productia de energie electrica pentru Sistemul Energetic National un coeficient de umplere de circa 77%", se arata in document, potrivit Agerpres.

In acest moment, patru sectoare de pe raurile interioare Jiu (judetul Gorj), paraul Homorodul Mare si paraul Fisag (judetul Harghita), paraul Belinul Mic si Saciova (judetul Covasna), Buzau (judet Buzau) si Ialomita (judetul Ialomita) se afla in faza de atentionare-avertizare.

291 de localitati (inclusiv orasele Roman, Pascani si Harlau) care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apa sunt afectate, la fel si localitati din judetele Botosani, Vaslui, Iasi, Neamt, Vrancea, Galati, Bacau, Dolj, Gorj, Teleorman si Alba.

Debitul Dunarii la intrarea in tara (pe sectiunea Bazias) a fost in scadere, pana la o valoare de 4.500 mc/s, sub media multianuala a lunii iulie (5.350 mc/s). Prognoza hidrologilor estimeaza faptul ca debitele Dunarii vor fi in scadere la intrarea in tara si vor ajunge in jurul valorii de 4.200 mc/s.

In acest moment, pentru Centrala nucleara Cernavoda nu sunt probleme privind alimentarea cu apa.

Comments