Ce se intampla daca fructele din pomul vecinilor cad la tine in curte? Ai voie sa le pastrezi? - Leg...

Multi oameni se afla in aceasta situatie, dar putini stiu ce trebuie sa faca in mod legal. Este destul de comun sa se intample ca fructele de pe pomul vecinului sa cada in curtea noastra si, desi poate parea surprinzator, exista o legislatie care reglementeaza acest aspect.

In primul rand, articolul 613 din Codul Civil reglementeaza distanta si lucrarile intermediare cerute pentru anumite constructii, lucrari si plantatii, mai concret, distanta minima pentru arbori:

(1) In lipsa unor dispozitii cuprinse in lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor si a gardurilor vii.

(2) In caz de nerespectare a distantei, proprietarul vecin este indreptatit sa ceara scoaterea ori, dupa caz, taierea, la inaltimea cuvenita, a arborilor, plantatiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

,,Metoda romaneasca" a pus pe jar politia din Olanda. Cum incearca hotii sa dea lovitura ,,din mers"

(3) Proprietarul fondului peste care se intind radacinile sau ramurile arborilor apartinand proprietarului vecin are dreptul de a le taia, precum si dreptul de a pastra fructele cazute in mod natural pe fondul sau.

Cu toate acestea, in zonele rurale, este destul de frecvent ca pomii fructiferi sa fie plantati chiar langa gardul vecinului, iar o parte din recolta acestora sa ajunga in curtea celuilalt. Unele persoane aleg sa returneze fructele vecinului, temandu-se ca ar putea fi considerat furt daca le pastreaza.

Realitatea este, insa, diferita. Conform legislatiei, daca fructele cad in mod natural, fara a fi rupte de pe ramuri, in curtea ta, acestea devin proprietatea ta. In aceasta situatie, vecinul nu are dreptul legal sa ceara returnarea fructelor cazute in curtea ta. Este dreptul tau sa decizi ce sa faci cu aceste fructe, fie sa le pastrezi, sa le consumi sau sa le folosesti in alt mod.

Daca aveti nelamuriri sau dispute legate de acest aspect, ar fi bine sa solicitati sfatul unui avocat specializat in domeniul dreptului de proprietate sau sa va adresati autoritatilor locale pentru a obtine informatii precise referitoare la legea din regiunea in care locuiti. Acestea va pot oferi lamuriri suplimentare cu privire la drepturile si obligatiile legate de fructele cazute pe proprietatea dumneavoastra.

Care este probabilitatea sa pice curentul in Romania din cauza caniculei, cum s-a intamplat la vecinii din Balcani. Un expert in energie transeaza problema

Comments