Ce trebuie sa faci in duminica Floriilor, pentru a-ti merge bine tot anul. Vei avea parte de bani, s...

Crestinii ortodocsi au grija sa celebreze asa cum se cuvine fiecare sarbatoare in parte. Pastele, fiind una dintre cele mai importante, joaca un rol important. Fiecare biserica celebreaza asa cum se cuvine Floriile: credinciosii merg la biserica si au la ei crengute de salcie pe care preotii le slujesc. Apoi, ele sunt asezate la usi sau icoane.

Tragedie uriasa chiar inainte de Florii: doi tineri au murit pe loc dupa ce s-au izbit cu motoscuterul intr-un podetCare este rolul salciei - de ce e bine sa o purtam in casa tot anul

Etnografii amintesc faptul ca salcia pusa la icoana reprezinta un spor pentru casa, ograda si ar actiona ca un scut impotriva bolilor.

,,Se spune ca e bine sa pui salcie la icoana, pentru binele casei, la cotetele pasarilor si la grajdurile animalelor pentru a le apara de boli sau sa te incingi la brau pentru a te feri de dureri de spate", spun etnografii de la Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi, conform publicatiei Adevarul.ro.

Persoanele care urmeaza acest obicei reusesc sa aiba parte de spor, de o viata linistita si cat mai ferita de probleme. Ramurile de salcie sfintite de preoti se pastreaza pe toata durata anului in casele credinciosilor. La nevoie, atunci cand apar anumite probleme de sanatate, ele sunt folosite in scop tamaduitor.

Ce este strict interzis sa facem de Florii. Toti romanii trebuie sa stie asta

De asemenea, un alt obicei presupune ca ramurile sa fie puse in hrana animalelor sau pe mormintele celor dragi.

Obiceiul ciudat pe care-l aveau fetele in noapte Floriilor

Cu toate ca obiceiurile pagane au devenit o normalitate practicata de majoritatea romanilor, amintim inca unul: ritualul de infrumusetare pe care fetele il aveau pentru a fi mereu tinere si frumoase:

,,La sate, pe vremuri, se practicau cateva obiceiuri pagane. La miezul noptii dinspre Florii, fetele fierbeau apa cu busuioc si cu fire de la ciucurii unei naframe furate de la inmormantarea unei fete mari. In duminica de Florii, ele se spalau cu aceasta apa pe cap, aruncand-o apoi la radacina unui pom fructifer, sperand ca in acest fel sa le creasca parul frumos si bogat. In alte locuri din Baragan, oamenii nu se spala pe cap in aceasta zi, tocmai ca sa nu incarunteasca la fel ca pomii in floare", mai arata etnografii.

Sursa text: Click.ro

Comments