Ce trebuie sa stim despre variola maimutei (mpox). Explicatiile medicului Adrian Marinescu

Ce trebuie sa stim despre variola maimutei (mpox). Explicatiile medicului Adrian Marinescu


Pe fondul unei avalanse de informatii despre o boala rara care ameninta Europa si alte parti ale lumii, variola maimutei, medicul infectionist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ,,Matei Bals" din Bucuresti, face apel la calm si sustine ca, in momentul de fata, nu intra in discutie aparitia unei noi epidemii.


Update, 7 august 2024: Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ia in considerare convocarea unui comitet de experti pentru a se pronunta daca epidemia de variola maimutei, in crestere in Africa, ar trebui declarata urgenta internationala.


O tulpina virulenta si mai mortala a variolei maimutei a fost detectata atat in Kenya, cat si in Uganda in ultimele zile, dupa ce numarul de cazuri crescuse ingrijorator in Republica Democrata Congo (RDC), ceea ce arata ca virusul se raspandeste.


***


Stirea initiala: Medicul Marinescu, care a fost una dintre vocile de incredere in timpul pandemiei de COVID, a prezentat pentru cititorii Libertatea principalele aspecte ale variolei maimutei, de la simptome, la mod de transmitere, la riscuri si tratament.


Acesta a subliniat si faptul ca este o mare diferenta intre aceasta boala si variola umana, eradicata la sfarsitul anilor '70, care avea o rata a mortalitatii mult mai mare si se transmitea mult mai usor.


,,Ar trebui sa ramanem calmi si sa gandim lucrurile cu prudenta. In momentul de fata sunt cazuri absolut izolate la nivel mondial. Nu discutam despre o situatie endemica decat in tarile din Africa de Vest unde stiam ca exista de mult. Este o infectie virala, un virus inrudit cu cel care dadea variola umana, cea pe care am reusit sa o eradicam. De cele mai multe ori sunt forme usoare care presupun o revenire sau o refacere care dureaza de la cateva zile la cateva saptamani", a explicat medicul pentru Libertatea.


Acest virus are doua tulpini cunoscute: una din Africa de Vest, cea descoperita si la cazurile noi din Europa, care are o mortalitatea de sub 1%, in timp ce tulpina din Congo are o mortalitate care poate ajunge si la 10%, explica medicul. Mortalitatea variolei umane era in jur de 30%.


,,Despre variola maimutei vorbim din 1958, primul contact la om a fost in 1970. Este o simptomatologie care nu este in niciun caz specifica, poate sa semene cu gripa - cu febra, dureri musculare, dureri articulare, stare generala modificata - ulterior cu eruptii cutanate cu vezicule, care pot sa creeze confuzie cu varicela", precizeaza Adrian Marinescu.


Urmele lasate de variola maimutei pe corpul unei persoane. Foto: Profimedia

Unde se manifesta virusul mpox


Virusul se manifesta in general in Africa Centrala si de Vest, inregistrandu-se doar ocazional cazuri in afara continentului la persoane care calatoresc in acele zone. Si acum, primele cazuri au fost de import, iar apoi s-a produs o transmitere unde a fost un contact apropiat.


Cum se transmite variola maimutei


Variola maimutei a fost raportata in ultima perioada in 15 tari. Franta, Belgia si Germania au anuntat vineri primele cazuri, in timp ce Marea Britanie a confirmat deja 20 de cazuri de variola maimutei, iar Spania 30. Duminica, Israel, Elvetia si Austria au confirmat fiecare cate un caz.


Potrivit agentiei europene de control al bolilor, cazurile recente din Europa par sa se raspandeasca de la o persoana la alta, fara vreo legatura directa cu Africa. Mai mult, autoritatile sanitare din mai multe tari au remarcat ca variola maimutei se raspandeste cu precadere in randul barbatilor homosexuali sau bisexuali.


De exemplu, in Spania, un festival in Canare si o petrecere la o sauna din Madrid sunt investigate drept cele doua mari focare de variola maimutei. Trei italieni, mai multi spanioli si cel putin un localnic al insulei care au participat la festivalul Maspalomas Gay Pride, intre 5 si 15 mai 2022, au fost depistati cu variola maimutei


Transmiterea se face destul de greu de la om la om prin contact direct si prelungit, prin intermediul diverselor secretii si fluide corporale. Aici inseamna si calea de transmitere sexuala si prin intermediul particulelor respiratorii. Trebuie sa existe un contact prelungit.


Medicul Adrian Marinescu:
Dr. Adrian Marinescu

Cum se manifesta mpox


Virusul are o perioada de incubatie de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Simptomele initiale sunt de obicei asemanatoare gripei - febra, frisoane, epuizare, dureri de cap si slabiciune musculara - urmate de umflarea ganglionilor limfatici, care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si bolilor.


Urmeaza o eruptie larg raspandita pe fata si pe corp, inclusiv in interiorul gurii si pe palme si talpi. Pustulele sunt dureroase, sidefate si pline de lichid, adesea inconjurate de cercuri rosii. In cele din urma, acestea se usuca si trec intr-o perioada de doua pana la trei saptamani, a spus CDC.


,,Nu intra in discutie o epidemie" de variola maimutei


Peste 80 de cazuri de variola maimutei au fost confirmate pana in prezent in 14 tari, iar alte peste 50, inclusiv unul in Grecia, sunt suspecte.


Medicul Adrian Marinescu indeamna insa la calm si precautie. El subliniaza ca in situatia actuala in care ne aflam nu se poate vorbi despre aparitia unei epidemii. ,,Nu cred ca intra in discutie, in momentul de fata, o situatie care sa duca la vreo epidemie. E doar o gandire prudenta. Alerta de la OMS ne pune in garda si ne face sa fim atenti la astfel de situatii si sa ne gandim si la diagnosticul de variola maimutei".


Exista vaccin pentru mpox?


Guvernul Regatului Unit spune ca a cumparat stocuri de vaccin impotriva variolei pentru a se proteja impotriva variolei maimutelor, transmite BBC. In 1977, variola a fost total eradicata. De atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afectiune contagioasa ai carei germeni au fost total eliminati din mediul natural.


Variola maimutei este inrudita cu boala care a ucis intre 300 si 500 de milioane de oameni in secolul trecut, pana la aparitia vaccinului. Desi pentru variola maimutei nu exista un vaccin tintit, cel al variolei poate oferi protectie.


Exista vaccin, nu este tintit si specific, dar vaccinul care este folosit pentru variola umana poate fi folosit cu o oarecare protectie destul de buna, undeva peste 80%, si e de facut mai ales pentru persoanele cu un risc mai mare, precum persoanele din sectorul sanitar. Sigur, e de luat in calcul daca candva vor fi mai multe cazuri, nu discutam de cazurile de acum care sunt complet izolate.


Medicul Adrian Marinescu:

Ce o deosebeste de variola umara


Spre deosebire de variola umana care a provocat ravagii secolul trecut, variola maimutei nu prezinta un risc ridicat. ,,E mare diferenta. Acolo mortalitatea era mult mai mare si au fost situatii cu totul speciale. Transmiterea se facea usor. Avem conditii diferite cu cazuri izolate si de cele mai multe forme usoare", explica medicul.


In cazul variolei maimutei, pana cand nu ne vom confrunta cu o crestere a numarului de cazuri, subliniaza medicul, nu exista motive care sa provoace panica in randul populatiei.


,,Am avut un subiect de curand care a creat ceva panica: hepatita cu cauze necunoscute, numita si hepatita misterioasa. S-a dovedit ca nu sunt cazuri frecvente sau lucruri mult diferite de ce stiam anterior. Si la variola maimutei, cazuri aveam si deceniile trecute, dar erau la nivelul continentului african. Problema este ca acum sunt in Europa. E foarte posibil ca in viitorul apropiat sa vedem ca este un fenoment izolat si trebuie doar prudenta", conchide specialistul.


Persoanele in varsta au primit deja vaccinul pentru variola


Un mesaj similar transmite si Dr. Cristian Apetrei, profesor roman in Departamentul de Microbiologie si Genetica Moleculara, membru in Centrul pentru Cercetarea Vaccinului si in Programul Postuniversitar in Microbiologie si Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, intr-un mesaj postat pe pagina oficiala a campaniei de vaccinare anti-Covid din Romania.


,,Adevarul este ca monkeypox (nr. variola maimutei) nu e o boala care sa ne ingrijoreze din cale-afara. Au fost depistate mii de cazuri in Africa in cursul ultimilor 50 de ani, se stie ca boala n-are nici pe departe transmisibilitatea variolei sau a SARS-CoV-2, si ca este mult mai putin patogena decat variola", spune medicul.


El subliniaza ca gradul de transmitere este foarte scazut. In medie, o persoana infectata transmite la doar 0,32 de persoane, un grad foarte scazut. ,,Evident, sunt intotdeauna posibile clusteruri. Daca virusul se transmite prin secretii si intra intr-o populatie susceptibila cu obiceiuri la risc, vom putea vedea numeroase transmiteri secundare", spune Cristian Apetrei.


La toate acestea se adauga un avantaj: populatia imbatranita a facut vaccinul pentru variola umana. ,,Partea ce mai misto este ca oricum am da-o cu vaccinul, planul este diabolic: daca porneste monkeypox, noi astia, batranetul, care resetam de n-avem aer, o sa scapam fara probleme: suntem deja vaccinati pentru variola (cu cowpox) si vaccinul o sa ne protejeze de monkeypox".


Ultima persoana care s-a infectat pe cale naturala cu virusul variolic minor a fost diagnosticata in Somalia, in 1977, iar ultima persoana care a murit de variola a fost o cercetatoare britanica care a contractat boala in cadrul institutului de cercetare in care lucra in 1978. Ca rezultat al succesului campaniei de eradicare a variolei, in 1979, OMS a recomandat incetarea administrarii vaccinului pe scara larga, iar pe 8 Mai 1980, variola a fost declarata eradicata la nivel mondial.


Ce spune OMS despre mpox


Dupa reuniune, reprezentantii OMS au transmis un comunicat oficial in care au subliniat ca variola maimutei se raspandeste diferit de COVID-19 si au indemnat oamenii sa se informeze din surse oficiale cu privire la amploarea focarului in comunitatea lor (daca exista), simptome si prevenire.


,,OMS lucreaza cu tarile afectate si cu altii pentru a extinde supravegherea bolilor pentru a gasi si sprijini persoanele care ar putea fi afectate si pentru a oferi indrumari cu privire la modul de gestionare a bolii. Continuam sa convocam intalniri de experti si grupuri de consultanta tehnica (cum ar fi intalnirea de astazi a Grupului de consultanta strategica si tehnica privind pericolele infectioase cu potential de pandemie si epidemie [STAG-IH]) pentru a impartasi informatii despre boala si strategiile de raspuns", a informat OMS, intr-un comunicat.


Vezi evolutia de pana acum a cazurilor de variola maimutei in Romania!


Comments