Ce urmeaza dupa socul mortii lui Navalnii. Ceilalti lideri ai opozitiei fata de regimul Putin au o idee

Ce urmeaza dupa socul mortii lui Navalnii. Ceilalti lideri ai opozitiei fata de regimul Putin au o idee

Ce urmeaza dupa socul mortii lui Navalnii. Ceilalti lideri ai opozitiei fata de regimul Putin au o i...


Aleksei Navalnii va fi greu de inlocuit, dar alte figuri ale disidentei ruse spera totusi ca momentul mortii sale va fi folosit pentru o unire pana acum imposibila a tuturor fortelor de opozitie, pentru o continuare a luptei cu Kremlinul, scrie New York Times.


Moartea lui Aleksei Navalnii in inchisoarea arctica in care isi ispasea lunga pedeapsa cu inchisoarea a starnit emotie si i-a dezorientat pe ceilalti disidenti rusi, dar in acelasi timp, trezeste speranta ca acum, in cel mai complicat moment, opozitia fata de regimul lui Vladimir Putin va fi capabila sa se uneasca mai mult ca niciodata.


Acest lucru va fi totusi complicat. Miscarea lui Navalnii era una relativ independenta, iar celelalte figuri ale opozitiei, oameni aflati in mare parte in exil, nu au mare aderenta printre rusii obisnuiti.


Printre aceste figuri se numara Mihail Hodorkovski, un fost oligarh care s-a certat cu Putin, a petrecut 10 ani in inchisoare si apoi a plecat la Londra.


Un alt nume este Maxim Kat, un influencer de pe YouTube si fost campion de poker, care este stabilit in Israel. Exista, de asemenea, Ilia Iasin, un vechi politician liberal care ispaseste o pedeapsa de opt ani pentru ca a facut publice atrocitatile rusesti din Ucraina.


De asemenea, in inchisoare se afla Vladimir Kara-Murza, un fost apropiat al politicianului Boris Nemtov, ucis la Moscova. Condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru tradare si inchis la penitenciarul din Imsk, Kara-Murza este de negasit in acest moment, potrivit aliatilor sai.


Alti oameni, inclusiv aliati apropiati ai lui Navalnii, si chiar sotia sa, Iulia Navalnaia, au un posibil viitor politic.


,,Acum este complet neclar ce se va intampla"


Dincolo de aceste persoane care incearca sa vorbeasca in numele intregii Rusii, exista mai multe mici organizatii antirazboi in anumite regiuni rusesti, grupuri preocupate de problemele sociale sau minoritati etnice.


Unele dintre revendicarile lor - in unele cazuri o reglare de conturi cu istoria imperiala a Rusiei - au intrat in conflict cu pozitia mai conservatoare a lui Navalnii, care a cochetat cu nationalismul rusesc pentru a castiga un numar mai mare de adepti, observa New York Times.


Multi dintre ei isi opereaza propriile canale YouTube sau folosesc alte mijloace de comunicare, precum pagini de Telegram si podcasturi, pentru a-si transmite mesajele catre milioane de urmaritori din Rusia, in ciuda inaspririi controlului pe care Kremlinul il exercita asupra informatiei.


Umbra lui Navalnii planeaza inca deasupra tuturor, chiar si dupa moarte. Asta cu atat mai mult cu cat luni, Iulia Navalnaia, deja implicata in organizatia sotului ei, a anuntat ca ii va continua lupta.


In decursul carierei sale politice de zeci de ani, Navalnii a construit o retea de neegalat de celule de activisti la nivel national, canale pe retelele sociale si aliati internationali care l-au transformat in imaginea opozitiei.


O echipa de locotenenti priceputi a transplantat aceasta retea in exil in Vilnius, Lituania, dupa incarcerarea lui Navalnii, in 2021.


,,Noi, toti cei din opozitie, nu stim prea bine ce ar trebui sa facem acum si cum", a declarat Kat, citat de New York Times. ,,Intreaga viata a opozitiei s-a invartit intotdeauna in jurul lui Navalnii, asa ca acum este complet neclar ce se va intampla", a observat el.


Ce vor face locotenentii lui Navalnii


Unii dintre locotenentii lui Navalnii, in mare parte tineri de aproximativ 30 de ani, au devenit jucatori politici de sine statatori, avand sansa de a modela cursul viitor al miscarii liderului decedat.


Este vorba despre Leonid Volkov, un organizator politic abil care a supravegheat reteaua lui Navalnii in strainatate si Kira Iarmis, purtatoarea de cuvant a lui Navalnii.


Moartea lui Navalnii a atras atentia si asupra sotiei sale, Iulia Navalnaia, in varsta de 47 de ani. Discursul ei energic adresat liderilor occidentali la Munchen dupa aflarea vestii mortii sotului ei, vineri, a starnit speculatii ca si ea ar putea avea un viitor politic.


Faptul ca a anuntat, luni, continuarea luptei sugereaza ca acest viitor politic a inceput deja.


Echipa lui Navalnii a recunoscut sambata ca organizatia va trebui sa se restructureze pentru a se adapta la pierderea liderului lor. Dar nu au oferit indicii cu privire la directia politica pe care ar putea sa o ia, dincolo de promisiunea de a continua misiunea liderului.


,,Ar trebui sa suferim unele schimbari", a declarat Iarmis, pentru un program de stiri rusesc independent pe YouTube. ,,Suntem cu totii perfect constienti de acest lucru", a adaugat ea.


Navalnii si echipa sa si-au justificat multa vreme decizia de a merge singuri in lupta lor, spunand ca efortul depus pentru gestionarea aliantelor politice ar fi mai bine folosit pentru a lupta direct cu Putin.


,,Voi fi direct: Duceti-va naibii cu coalitiile voastre", a scris Navalnii, anul trecut, ca raspuns la apelul lui Kat pentru o alianta electorala. ,,Aceasta este o imitatie a activitatii. Un fals", a continuat Navalnii.


Kat s-a certat adesea cu echipa lui Navalnii pe retelele sociale. Alti disidenti au spus ca astfel de dispute au diluat impactul opozitiei si au mentinut-o divizata.


Acum, odata cu moartea lui Navalnii, aliatii sai, precum si miscarea disidenta rusa mai larga, cauta o noua strategie cu care sa i se opuna lui Putin.


YouTube, un important instrument de lupta cu regimul


Comunicarea eficienta cu rusii este vitala. De la Vilnius, organizatia lui Navalnii conduce canale de stiri online, institutii de investigatie si grupuri de activisti care continua sa stabileasca agenda pentru miscarea mai larga a opozitiei.


Principalul lor instrument a fost YouTube, ultima mare platforma occidentala permisa in interiorul Rusiei si principala sursa de informare pentru milioane de rusi.


Principalul canal YouTube al lui Navalnii, intretinut de personalul sau, are peste sase milioane de abonati. Canalul de stiri al organizatiei, Popular Politics, care a fost infiintat dupa ce a inceput invadarea Ucrainei, in februarie 2022, pentru a contracara propaganda guvernamentala, are peste doua milioane.


Anul trecut, Popular Politics si-a marit emisiunile la aproximativ 30 de ore pe saptamana si aproape si-a dublat personalul, ajungand la 130 de persoane.


In general, emisiunile echipei lui Navalnii incearca sa se situeze la granita dintre campania politica si stiri, un format folosit de zeci de politicieni din opozitie, lideri ai societatii civile si grupuri media independente care incearca sa ramana influente in Rusia.


Nu doar echipa lui Navalnii are succes. Un canal YouTube condus de Kat a atras aproape 10 milioane de vizitatori unici in ultimele trei luni, potrivit datelor YouTube Analytics. Aproape 60% dintre acestia au venit din interiorul Rusiei.


La randul sau, averea (chiar daca mult redusa) a lui Hodorkovski ii permite in continuare acestuia sa sponsorizeze o retea de canale de stiri online care vizeaza diferite sectoare ale publicului rus.


Katz a declarat ca succesul unei campanii de social media lansate din strainatate pentru a ajuta un candidat antirazboi, pe Boris Nadejdin, sa stranga semnaturile necesare pentru a candida la alegerile prezidentiale din martie a aratat ca este in continuare posibil ca opozantii din exil sa aiba un impact vizibil.


In cele din urma, Comisia Electorala Centrala a invalidat candidatura lui Nadejdin, sustinand ca parte din semnaturile acestuia nu erau valabile.


Un raport realizat anul trecut de JX Fund, un grup de cercetare axat pe libertatea de exprimare, a estimat ca presa independenta din Rusia a ajuns la aproximativ 6-9% din populatia adulta a Rusiei, o proportie considerabila, avand in vedere omniprezenta propagandei de stat si a represiunii in tara.


Speranta unei coalitii a opozitiei


Unele figuri din miscarea de opozitie rusa mai larga, scrie New York Times, si-au exprimat o speranta prudenta pentru o alianta politica mai incluziva impotriva lui Putin, care ar duce mai departe mostenirea lui Navalnii.


,,Intotdeauna am cerut o coalitie deoarece, printre alte motive, stiam cat de vulnerabili sunt liderii individuali ai opozitiei", a declarat Hodorkovski. ,,O coalitie este mult mai stabila ca sistem, pentru ca daca o persoana dispare, raman altele, si totusi apar altele noi", a spus acesta.


Opinia sa a fost impartasita de Maxim Reznik, un fost deputat regional din Sankt Petersburg, care continua sa lucreze in politica locala, din exil, de la Vilnius.


,,Intotdeauna am crezut ca pozitia lor izolationista nu este cea corecta", a spus Reznik, cu referire la organizatia lui Navalnii. ,,Aleksei nu poate fi inlocuit, dar avem nevoie de un mecanism de colaborare", a spus acesta.


Reactia initiala a opozitiei la moartea lui Navalnii a sugerat ca aceasta unitate poate exista, cel putin pentru moment. O cauza unificatoare s-a concentrat in jurul unei initiative de vot sustinute de Navalnii pe retelele sociale, pe 1 februarie, intr-una dintre ultimele sale declaratii publice.


Initiativa, propusa initial de Reznik, face apel la alegatorii rusi sa mearga la sectiile de votare la 17 martie, la pranz, un soi de protest, in conditiile unui scrutin pe care Putin este aproape sigur ca il va castiga.


Reznik a declarat ca initiativa, in esenta un flash mob politic, a fost cea mai sigura modalitate de a-si exprima nemultumirea, intr-o tara in care orice protest risca o pedeapsa cu inchisoarea.


,,Vrem sa aratam ca imparatul nu are haine", a spus Reznik, citat de New York Times.


Dupa moartea lui Navalnii, aproape toate figurile proeminente din opozitie si-au declarat sprijinul pentru votul de la pranz.


,,Acest balaur, aceasta bestie a distrus pe toata lumea - l-a ucis pe Lancelot al nostru, eroul nostru. Intrebarea este acum doar despre noi", a spus Reznik, referindu-se la guvernul rus. ,,Ori iesim si aratam lumii ca rusii nu sunt sclavii regimului, ori nu iesim", a spus el.


,,Si chiar ma tem de cel de-al doilea scenariu", a adaugat opozantul.


Comments