Cel mai mare proiect din Maramures este pentru imbunatatirea calitatii apei

Cel mai mare proiect din Maramures este pentru imbunatatirea calitatii apei

Cel mai mare proiect din Maramures este pentru imbunatatirea calitatii apei

VITAL Baia Mare este operatorul regional de apa si canalizare. Societatea baimareana a elaborat studiul de fezabilitate al proiectului cu cea mai consistenta finantare pe fonduri europene din Maramures.

Investitiile ce urmeaza a fi realizate sunt estimate la o valoare de 250 de milioane de euro. Scopul proiectului este imbunatatirea infrastructurii de apa si apa uzata in 32 de unitati administrativ-teritoriale de pe raza judetului. Dupa cum spune Alexandrina Bancos, director general al societatii, operatorul regional de apa si canalizare pe care il conduce deruleaza proiectul ,,Sprijin pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Maramures, in perioada 2014-2020". Studiul de fezabilitate a fost realizat, iar in prezent se lucreaza la elaborarea aplicatiei de finantare. ,,Prin acest program operational de infrastructura mare, societatea ramane fidela obiectivului sau major si anume acela de a imbunatati infrastructura de apa si canal in interes general, de a asigura 24 de ore din 24 o apa potabila de calitate si la preturi accesibile, precum si de a imbunatati calitatea serviciilor oferite tuturor cetatenilor din judetul nostru", a spus Alexandrina Bancos in cadrul unei conferinte de presa.

Detalii tehnice legate de acest proiect a oferit consultantul Constantin Alexandrescu: ,,Avem 32 de UAT-uri ca si beneficiari finali in acest program: doua municipii, opt orase si 22 de comune. Acoperim atat zona de sud a judetului, cat si partea Maramuresului istoric, de la Remeti pana la Poienile de sub Munte, inclusiv Viseu. Din punct de vedere al conceptului care a stat la baza elaborarii studiului de fezabilitate, noi am luat in considerare partea de colectare si epurare a apelor uzate urbane din perspectiva incarcarii biodegradabile. In paralel cu apa uzata, am luat in considerare si tot ce tine de apa potabila astfel incat aceasta sa fie strict controlata microbiologic, iar la robinet sa fie o apa potabila, de calitate. Pe partea de apa, avem aproximativ 120 de milioane de euro care se concretizeaza in peste 500 de kilometri de retele de reabilitare si extindere, 35 de rezervoare de stocare apa (noi si reabilitate), 23 de statii de tratare si dezinfectie si opt surse de apa. Din punct de vedere al infrastructurii de apa uzata, luam in considerare investitii de 130 de milioane de euro care se regasesc in 400 de kilometri de retele de canalizare, extindere si reabilitare, o instalatie pentru tratarea namolului si 11 statii de epurare (noi si reabilitare/extindere)". Potrivit procedurilor, etapa urmatoare consta in verificarea studiului de fezabilitate de catre autoritatea de management.

V. Gherman

Comments