Romania intreaga este un Caracal

Romania intreaga este un Caracal

Dupa cum se pare intreaga campanie electorala se va desfasura in jurul tragicelor evenimente de la Caracal. NU se poate vorbi despre siguranta cetateanului decat in relatie cu institutiile responsabile pentru siguranta cetateanului.

Politia, organele de ordine cum li se spune, vor fi in centrul atentiei, impreuna cu tot ceea ce inseamna coordonarea lor, de catre ministrul de Interne in cazul politiei nationale, si de catre primarii in cazul politiei locale.

Asadar, campania prezidentiala va obliga candidatii sa se apropie de cetatean, sa-i asculte nemultumirile, sa-i promita ca va rezolva problemele pe care le ridica. Toate echipele de campanie, toti membrii de partid activi, vor iesi pe teren pentru a afla cu ce probleme se confrunta cetateanul. Este o noutate. Pana acum toata lumea se concentra asupra realizarii infrastructurii, autostrazi, drumuri, trotuare. Cine promitea ca va face o centura de ocolire, un pod, ca va asfalta drumurile se simtea multumit, avea impresia ca a venit in intampinarea dorintelor alegatorilor si avea siguranta ca va fi votat.

Lucrurile se schimba. Un rol extrem de important in logica politica a campaniei electorale il vor avea primarii. A observat cineva ca pe tot parcursul cercetarii crimelor din Caracal mass media nu a facut deloc apel la primarul din Caracal? Din cauza tensiunilor, a emotiilor, a fost neglijat un aspect esential, responsabilitatea primarului. Intamplator primarul din Caracal este medic epidemiolog. Poate conteaza si din ce partid face parte, insa avand aceasta profesie nu a observat mizeria din curtea cetateanului Gheorghe Dinca? Omul sfinteste locul, dar tot omul demonizeaza locul, daca omul este un demon.

Poate ca renasterea Romaniei ar trebui sa inceapa cu o curatenie generala, cu ridicarea gunoaielor, cu distrugerea focarelor de infectii, care, neglijate, devin surse ale infractionalitatii.

Lucrurile privite din acest punct de vedere, modifica perceptia asupra rolului primarilor in campaniile electorale de la prezidentiale si de la parlamentare. In orice caz, Viorica Dancila nu va avea un avantaj din faptul ca primarul din Caracal face parte din PSD. Dimpotriva. Situatia generala din Caracal, cu retelele de tip mafiot, cu prietenia dintre oamenii legii si interlopii din zona, ii va crea un disconfort prezidentiabilului PSD. Pana si la Bucuresti primarului general Gabriela Firea i se poate reprosa ca partidul sau a obtinut rezultate slabe din cauza modului in care este gestionata Capitala.

Rezultatul foarte bun obtinut de USR la Bucuresti poate fi explicat si prin faptul ca s-a implicat puternic in viata orasului. Modelul tinde sa se extinda la nivel de tara. Primarul din Baia Mare a castigat un nou mandat infiintand „Coalitia pentru Baia Mare”. Cu siguranta in orasul criminalului in serie, ar putea castiga lejer alegerile un candidat al unei „Coalitii pentru Caracal”. In acest context, un activist civic precum Alexandru Cumpanasu ar fi votat aproape in unanimitate.

Daca tot veni vorba despre cel care a atras atentia asupra a ce se intampla la Caracal, Alexandra fiind nepoata lui, un astfel de om, cunoscut de la televiziune, ar putea candida cu succes si la primaria generala a Capitalei.

In Statele Unite, lupta impotriva segregarii, a pornit in anul 1955 de la o negresa care a refuzat sa se ridice de pe scaun intr-un autobus, si sa-i cedeze locul unui alb. Alexandra, fetita de 15 ani, poate deveni o noua Rosa Louise Parks.

Cele doua fetite, Alexandra Macesanu si Luiza Melencu, nu sunt doar victimele unui criminal sadic, ci si ale unei societati prost organizate, in care institutiile functioneaza haotic, lipsind responsabilitatea personala. Nu ar trebui sa se uite nici cazul fetitei Sorina, care intr-un fel a pregatit revolta cetateneasca impotriva „sistemului”, in fond impotriva unui stat care nu este capabil sa-si apere cetatenii.

Infiintarea unei „Coalitii pentru Caracal” ar fi in realitate o coalitie nu pentru Romania, ci pentru cetatenii ei. Acum descoperim ca Romania intreaga este un Caracal.

N-am vrea sa spunem ca, simbolic, conducatorii ei au ranjetul hidos, dispretuitor, al calaului Gheorghe Dinca.

Comments