Cele mai bune retete de chiftele de post cu cartofi si morcovi. Deliciile care te vor face sa uiti d...

Perioada de post este mult mai mult decat un simplu act de obedienta fata de poruncile religiei. Ea reprezinta o oportunitate de a ne ingriji de sanatatea noastra atat fizica, cat si mentala, oferindu-ne posibilitatea de a ne detoxifia organismul, de a renunta la anumite obiceiuri alimentare nesanatoase si de a ne antrena disciplina si vointa.

Adoptarea unei diete de post, chiar si fara a avea ratiuni religioase, poate aduce beneficii semnificative pentru sanatatea noastra in general si poate avea un impact pozitiv asupra corpului, mintii si sufletului nostru. Astfel, tot mai multi oameni aleg sa isi imbogateasca regimul alimentar cu preparate de post gustoase si hranitoare, descoperind astfel o alta dimensiune a alimentatiei sanatoase si echilibrate.

Pe de alta parte, aceste restrictii gastronomice pot pune anumite provocari si ne vor pune imaginatia la incercare. Daca te-ai saturat de aceleasi clasice salata orientala si pate vegetal, iti recomandam o minune de chiftele de post cu cartofi si morcovi. Sunt gustoase, satioase, nutritive, usor de preparat si, de ce sa nu o recunoastem, ieftine!

Drama nestiuta a lui Nicu Covaci. Liderul trupei Phoenix si-a pierdut mama intr-un mod greu de descris

Chiftele de cartofi si morcov la cuptor

Nu ai cum sa nu ai cativa cartofi si morcovi prin casa! Adauga o mana de condimente si pluseaza cu cateva ingrediente speciale (asa cum sunt arahidele) pentru un deliciu vegetarian care poate deveni usor o marca inregistrata in dieta ta.

Iata de ce ai nevoie pentru aceste chiftelute de cartofi si morcov la cuptor!

Ingrediente

2 morcovi medii fierti1 cartof mare fiert1 ceapa verde 1/4 lingurita de sare2 linguri de faina de porumb (sau faina conventionala)6 linguri de arahide maruntite (optional)

Modalitate de prepare

Incepe aceasta reteta fabulos de gustoasa dand pe razatoarea mare cartoful si morcovii. E important pentru reusita preparatului sa nu le fierbi pana ce isi pierd de tot consistenta.Amesteca mixul cu faina, sarea si ceapa taiata marunt.Amesteca folosind o furculita.Cu mainile date prin faina, ca sa ai aderenta mai buna, formeaza chiftelute de post cu cartofi si morcovi.La final, da-le prin arahidele pisate marunt si pune-la la cuptor intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Lasa-le sa se rumeneasca irezistibil timp de 25 de minute.

Truc: daca coaja de arahida se desprinde vremelnic de pe chiftele, poti folosi o jumatate de ou batut pentru o mai buna adeziune, caz in care ai trisa insa la post!

Romania, campioana europeana la importul de rosii din Turcia, desi au avut cel mai ridicat nivel de pesticide. Situatie halucinanta

O alta reteta dupa care te vei linge pe degete aduce in ecuatie cartofii dulci si lintea pentru a ,,lega" chiftelele.

Ingrediente

30 grame de linte clatita si uscata1 ceapa medie maruntita1 catel de usturoi1 morcov decojit si taiat marunt 1/2 cana de cartofi dulci la cuptor 1/2 cana de rosii cherry la cuptor1/3 cana nuci1 lingura de ulei de maslineSare si piper dupa gust

Modalitate de prepare

Mai intai, coace la cuptor cartofii si rosiile cu ulei de masline, dar nu le tine mai mult de 20 de minute. Trebuie sa le ,,imblanzesti" consistenta, nu sa le prepari integral pentru consum.In acest rastimp, prajeste la foc mic ceapa, usturoiul si morcovii pentru circa 5 minute.Da prin blender cartofii si rosiile alaturi de nuci si lingura de ulei de masline.Adauga pasta rezultata la pasul de mai sus pe foc, alaturi de mixul cu ceapa, usturoi si morcovi, si mai tine 5 minute la prajit.Adauga lintea, mai gateste inca un minut sau doua si indeparteaza pentru a se raci.Urmeaza sa formezi chiftelutele pe care le coci la cuptor pentru 30 de minute.Chiftelute de dovlecei cu cartofi si morcovi la cuptor

Vrei ca mixul tau sa fie si mai nutritiv? Atunci trebuie sa incerci reteta de mai jos de chiftelute cu cartofi si morcovi, ce aduce in ecuatie si dovlecelul. Cum mixul nu mai e de post, am adaugat ou, pe care il poti inlocui cu branza rasa, daca preferi. Foloseste amidon, faina sau praf de copt pentru a transforma reteta intr-una specifica postului.

Locul din Romania unde a nins in mijlocul lui aprilie. Stratul gros de zapada a acoperit florile rasarite

Ingrediente

2-3 dovlecei medii dati pe razatoare2 morcovi medii dati pe razatoare1 cartof mediu dat pe razatoare1 lingura de usturoi pudra1 ceasca de amidon de porumb2 ouaSare si piper dupa gust

Modalitate de prepare

Da pe razatoare legumele, apoi elimina orice exces de apa strangand mixul in palma. Vrei ca acest preparat sa fie cat mai crispy pentru un gust bun.Adauga restul ingredientelor (sare, piper, usturoi pudra, oua si amidon).Formeaza chiftelute din circa doua linguri de ,,aluat".Pune la cuptor, intr-o tava cu foaie de copt, pana ce se rumenesc. Alternativ, le poti frige in baie de ulei pentru 8-9 minute.

Pofta buna!

Cu ce se leaga chiftelele de cartofi de post

Una dintre cele mai provocatoare intrebari pe care ti le pui atunci cand intentionezi sa prepari chiftele de post cu cartofi si morcovi este: ,,cu ce se leaga".

Raspunsul evident ar fi cu ou, dar cum iti e imposibil sa il folosesti pentru ca nu doresti un preparat ,,de dulce", varianta cea mai evidenta e pesmetul, scrie DivaHair. Painea uscata macinata poate fi combinata cu lapte de soia sau lapte de migdale.

Daca nu doresti sa folosesti pesmet, tot mai evitat in ultima vreme, poti recurge la faina integrala ca agent de legare. Si faina de naut e un adaos de succes.

Alergica la gluten sau pur si simplu dornica sa minimizezi utilizarea acestui ingredient? Atunci adu in mix elemente precum faina de orez sau cea de hrisca, cu un potential alergen mult mai scazut.

Daca doresti un preparat vegan de cea mai inalta calitate, poti adauga si seminte de chia, utilizate pentru ca ,,gelatinizeaza" si absorb cu succes lichidul.

Si praful de copt poate sa inchege chiftelele tale de post.

Cum poti consuma chiftelele de cartofi cu morcov la cuptorChiftelele de cartofi cu morcovi la cuptor sunt incredibil de gustoase, dar cine spune ca nu poti intensifica si mai mult savoarea preparatului? Un sos de rosii e un ingredient nelipsit din combinatii magice.

Iata o reteta savuroasa!

3 rosii maruntite1 catel de usturoi zdrobit1 ceapa maruntita1 lingura de sos de tomate1 legatura de patrunjel 1/4 cana de nuci (seminte) de pin maruntite

Combina toate ingredientele intr-un bol.

Poti sa pregatesti si un sos de usturoi magic pentru aceste chiftele de post cu cartofi si morcovi.

Mai jos, reteta:

1/4 ceapa verde maruntita3 catei de usturoi maruntiti1 ceasca de iaurt grecesc1 lingura de suc de lamaie 1/2 lingura de coaja de lamaie 1/2 lingura de ulei de maslineSare si piper dupa gust.

La fel, combina aceste ingrediente si presara pe chiftele.

Desigur ca poti servi si alaturi de o salata sau cu cartofi prajiti, desi aceasta ultima asociere vine la pachet cu mai multe calorii.

Mihaela Bilic spune clar cum sa scapi de starea acida din organism. Lista alimentelor pe care sa le evitam

Comments