Centura Verde Bucuresti-Ilfov a fost inscrisa in noul cod silvic. Proiectul, blocat jumatate de an i...


Proiectul legislativ privind protejarea padurilor din Ilfov, implementarea unor solutii pentru poluarea din Bucuresti si infiintarea Centurii Verzi a fost inscris, prin amendamente, la noul cod silvic, anunta Platforma Civica Impreuna pentru Centura Verde, intr-un comunicat.


Decizia a venit in contextul in care proiectul de lege era blocat de aproape jumatate de an la Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor, a transmis Platforma Civica Impreuna pentru Centura Verde.


Proiectul a fost inaintat catre Parlament acum un an de zile, pe 12 aprilie 2023, reusind sa atraga co-initiatori de la toate partidele parlamentare.


"Blocajul de la ultima comisie, cea pentru <>, a facut ca initiativa sa fie ajunsa din urma de noul cod silvic, a carui adoptare, fiind jalon in PNRR, este estimata pentru actuala sesiune parlamentara. Drept urmare, Platforma Civica Impreuna pentru Centura Verde a depus textul initial al proiectului de lege in forma unor amendamente la noul cod, text ce a fost cocreat si agreat in forma sa finala impreuna cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor", se arata in comunicatul citat.


De asemenea, Platforma Civica Impreuna pentru Centura Verde anunta ca a obtinut, printr-o asumare institutionala fara precedent, ,,sustinerea oficiala a Ministerului Mediului pentru un amendament la noul cod silvic ce vizeaza includerea arborilor remarcabili in Fondul Forestier National si asigurarea conservarii lor".


Al treilea si ultimul amendament legat de noul cod silvic pe care platforma civica l-a sustinut este cel legat de accesul liber in padure, pentru recreere.


Noul cod silvic va fi adoptat sub presiunea pierderii banilor din PNRR


,,Centura Verde Bucuresti-Ilfov are nevoie de sustinatori asumati care sa o transforme in realitate. Iar asta presupune <> tuturor factorilor de decizie relevanti, actuali sau potentiali, indiferent de partidul din care ei fac parte si intelegerea lor profunda asupra faptului ca trebuie sa isi dea mana pentru realizarea acestui proiect de sanatate publica", spune Alex Gavan, fondator Platforma Civica Impreuna pentru Centura Verde.


Florin Stoican, cofondator Platforma Civica Impreuna pentru Centura Verde, sustine ca noul cod silvic urmeaza sa fie adoptat pe repede inainte, sub presiunea pierderii banilor din PNRR.


"El trebuia adoptat inca de anul trecut. Desi acesta rateaza reforma sistemica, contine totusi niste samburi de reforma, sustinuti de catre Ministerul Mediului si foarte multi politicieni: protejarea padurilor din jurul Bucurestiului si Ilov ca prim pas pentru constituirea centurii verzi a Bucurestiului, protejarea arborilor remarcabili, acces nerestrictionat in padure, pentru recreere, sau transparentizarea procesului de amenajare a padurilor", a transmis Florin Stoican.


Ce este Centura Verde Bucuresti-Ilfov


In contextul poluarii dramatice din Bucuresti si al taierilor ingrijoratoare de paduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizatii neguvernamentale, grupuri civice si persoane publice, reunite intr-un demers APOLITIC sub umbrela Platformei Civice Impreuna pentru Centura Verde si avand sprijinul Administratiei Prezidentiale, au venit in intampinarea politicienilor si a autoritatilor cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sanatate si Viitor.


Documentul, in sapte puncte, contine proiectul de lege ce isi propune protejarea padurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei centuri verzi, cat si solutii atat la poluarea din Bucuresti si judet, dar si la cea din alte orase ale tarii.


Centura Verde Bucuresti-Ilfov este un proiect de sanatate publica cu o puternica componenta sociala si antipoluare, cat si de mitigare a efectelor schimbarilor climatice, parte a unei solutii sistemice ce presupune si o semnificativa componenta de mediu.


Printr-o petitie online care a strans deja peste 11800 de semnaturi, Platforma Civica Impreuna pentru Centura Verde invita cetatenii sa se alature pentru a solicita decidentilor politici si executivi masuri concrete pentru Aer Curat, Sanatate si Viitor. Initiatorii platformei sunt Alex Gavan, alpinist de altitudine si conservationist, si Florin Stoican, presedinte al asociatiilor Kogayon si Reteaua pentru Natura Urbana.


Comments