CERCETARE – Un studiu care da peste cap tot ce se stia despre jocurile video

CERCETARE – Un studiu care da peste cap tot ce se stia despre jocurile video

CERCETARE Un studiu care vizează performanțele tinerilor de 15 ani în cadrul testelor PISA (Programul Internațional pentru Evaluarea Elevilor) studiază legătura dintre utilizarea internetului și rezultatele școlare și include date de la peste 12.000 de liceeni din Australia.

CERCETARE Concluziile demonstrează că elevii care obișnuiesc să joace jocuri în rețea aproape în fiecare zi au un scor cu 15 puncte peste medie la matematică și la testele de citire și cu 17 puncte peste medie la științe.

Aceste rezultate sunt contrare credinței potrivit căreia jocurile video sunt extrem de dăunătoare pentru copii.

”Atunci când joci jocuri online rezolvi puzzle-uri ca să accezi la nivelul următor, iar acest lucru implică folosirea cunoștințelor generale și a noțiunilor de matematică, citire și științe, care-ți sunt predate la școală”, explică Posso.

Este posibil ca adolescenții talentați la matematică, științe și citire să manifeste o înclinație mai mare către jocurile online, mai susține sursa citată. O altă explicație ar putea fi faptul că elevii buni lucrează mai eficient, se organizează mai bine și au mai mult timp liber pentru jocuri, astfel explicându-se abilităților lor școlare crescute.

Posso a mai studiat și legătura dintre folosirea rețelelor sociale și rezultatele obținute la testele PISA. El a ajuns la concluzia că cei care accesează site-uri precum Facebook și Twitter obțin scoruri, în medie, cu 4% mai mici, iar cu cât crește frecvența utilizării rețelelor sociale cu atât diferența crește.

Alte cercetări cu privire la efectele jocurilor video asupra performanțelor școlare au scos la iveală rezultate similare, fie arătând că nu există un impact negativ al acestora asupra performanțelor unui individ, fie că au efecte pozitive asupra capacității de înțelegere sau a dexterității. De asemenea, un studiu recent, efectuat la Columbia University, a demonstrat că această activitate practicată intens de copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani este asociată cu o creștere considerabilă a capacităților intelectuale și a competențelor școlare.

sursa info

Comments