Cetatea din Romania in subteranele careia se intampla lucruri stranii. Legenda care ii atrage pe tur...

Cetatea Ardud, loc de legenda

Cetatea Ardud din judetul Satu Mare este una dintre cele mai renumite fortarete, care a jucat un rol important in istoria Transilvaniei si in jurul careia s-au tesut numeroase legende.

In ultimii ani, de cand Cetatea Ardud a fost restaurata, aceasta atrage numerosi turisti fascinati in special de legenda fantomei din cetate.

Se spune ca cetatea ar fi fost construita pe locul unde cu secole in urma s-ar fi aflat o cetate dacica. Locul este unul strategic, pe o colina de unde se poate vedea mare parte din oras.

Povestea romancei poreclita ,,fiica Satanei". Niciun preot nu i-a dat de cap Eleonorei si a ajuns pe mana cercetatorilor britanici

Autorizatia de construire a fost data familiei Dragfy, descendenta a domnitorului maramuresan Dragos, de catre insusi regele Ungariei. La acea vreme, rege era Ladislaw, in anul 1456, sub dominatia careia se afla intreaga Transilvanie.

Cetatea a fost construita mai tarziu insa, prin 1481, de Bartolomeu Dragfy, iar construirea s-a intins pe o perioada de mai multi ani. A fost renumita si descrisa ca fiind una dintre cele mai bine fortificate cetati ale Transilvaniei la acea vreme.

Au fost construite mai multe tuneluri subterane, care exista pana astazi, cel mai lung se intinde pe o distanta de 29 de km si face legatura cu Castelul Karoly din Carei.

De-a lungul istoriei, cetatea a fost distrusa in mai multe randuri. Perioada cea mai pomenita si astazi de catre localnici a fost perioada in care a apartinut principelui Francisc Rakoczi, intre anii 1676 -- 1735.

Legenda fantomei din Cetatea Ardud, dainuie de secole

Din aceasta perioada dateaza si renumita legenda care spune ca principele si-a blestemat fata, pe printesa Vilma. Conform legendei, austriecii nu stiau cum sa cucereasca cetatea, care era foarte bine fortificata, trimitand un tanar chipes, ce era de fapt ofiter acoperit, pentru a o cuceri pe printesa.

Aceasta s-ar fi indragostit de tanarul ofiter si i-ar fi divulgat secretul cetatii, a tunelelor si a pivnitelor subterane, ce se afla in apropierea ei si fac legatura cu exteriorul. Astfel, afland secretul, austriecii si-au trimis armata sa-l aresteze pe principele Rakoczi.

Cuprinsa de remuscari, Vilma i-a povestit tatalui sau ce a facut si faptul ca vina ii apartine. Desi, a reusit sa fuga prin tunelurile secrete, principele si-a blestemat fata pentru tradarea sa.

Beciurile cetatii, bantuite si astazi?

Legenda mai spune ca fantoma fetei mai bantuie si astazi beciurile din subteran, aratandu-se sub forma unui sarpe, a unei broaste si sub forma chipului printesei. De asemenea, se mai spune ca fantoma fetei ar disparea numai daca un tanar ar saruta pe rand toate cele trei chipuri. Urmand-o apoi pe printesa in beciurile intunecate, unde aceasta ii va arata comoara, dar si colectia de arme.

Localitati din Romania, pe harta celor mai pitoresti si obscene denumiri din Europa. Unde se afla comuna ,,Spermezeu"

Tanarul care se va incumeta, insa, nu are voie sa priveasca inapoi, altfel va fi transformat in statuie de piatra. Batranii locului povestesc ca, la randul lor inaintasii le-au povestit cum de-a lungul timpului multi tineri s-au incumetat, dar niciunul nu s-ar fi intors din tunelurile intunecate. De asemenea, tot ei povestesc ca tunelurile cetatii erau suficient de largi petru a putea fi strabatute cu carutele.

Cetatea Ardud a fost refacuta printr-un proiect cu finatare europeana si isi are portile deschise turistilor, din anul 2012.

sursa: Almanah Online

Comments