Chilftele delicioase, ca la mama acasa, fara pic de oua! Ingredientul ,,secret" care le inlocuieste...

Reteta detaliata pentru chiftele fara oua

Ingrediente necesare pentru reteta de chiftele fara oua:

- 500 g carne tocata (vita, porc, pui sau o combinatie),- 1 cartof mare, ras fin sau fiert si zdrobit,- 1 ceapa medie, tocata marunt,- 2-3 catei de usturoi, tocati marunt,- 1 felie de paine, inmuiata in apa sau lapte si stoarsa bine,- 2-3 linguri de pesmet (optional, pentru o textura mai ferma),- 2 linguri de patrunjel tocat,- Sare si piper dupa gust,- 1 lingurita de cimbru uscat (optional),- 1 lingurita de boia de ardei (optional),- Ulei pentru prajit sau hartie de copt pentru coacere in cuptor.

Cum se prepara

Curata cartoful si rade-l pe o razatoare fina. Alternativ, poti fierbe cartoful pana devine moale si apoi il zdrobesti bine. Toaca ceapa, usturoiul si patrunjelul marunt. Inmoaie felia de paine in apa sau lapte pentru a o inmuia bine, apoi stoarce-o pentru a elimina excesul de lichid.

Intr-un bol mare, combina carnea tocata cu cartoful ras sau zdrobit, ceapa tocata, usturoiul, painea inmuiata si stoarsa, pesmetul (daca folosesti), patrunjelul tocat, sare, piper, cimbrul si boiaua de ardei (daca doresti). Ia cate o lingura din amestec si formeaza bile de marimea dorita. Aplatizeaza-le usor cu mainile pentru a le da forma clasica de chiftele.

Incinge putin ulei intr-o tigaie mare si prajeste chiftelele la foc mediu pana devin aurii si crocante pe ambele parti. Scoate-le pe hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei.

Daca preferi o varianta mai sanatoasa, preincalzeste cuptorul la 200?C. Aseaza chiftelele pe o tava tapetata cu hartie de copt si coace-le timp de 20-25 de minute, intorcandu-le la jumatatea timpului de coacere pentru a se rumeni uniform.

Serveste chiftelele calde, alaturi de garnitura preferata cum ar fi piure de cartofi, salata sau legume la gratar.

Sfaturi suplimentare

Varietatea carnii: Experimenteaza cu diferite tipuri de carne pentru a varia gustul si textura chiftelelor.

Adaugiri optionale: Poti include legume rase, cum ar fi morcov sau dovlecel, pentru a imbogati compozitia si a adauga arome noi.

Condimente: Personalizeaza reteta adaugand ierburi proaspete sau uscate, condimente exotice sau sosuri in functie de preferintele tale.

Utilizarea cartofului in loc de oua pentru a realiza chiftele este un truc simplu si eficient care va transforma preparatul intr-o delicatesa apreciata de intreaga familie. Reteta detaliata si sfaturile suplimentare te vor ghida pas cu pas pentru a obtine cele mai bune rezultate. Experimenteaza si bucura-te de gustul inconfundabil al chiftelelor fara oua, perfecte pentru orice ocazie!

Sursa text: Click.ro

Comments