Singura vietuitoare care are 9 creiere. Oamenii se tem de ea

Singura vietuitoare care are 9 creiere. Oamenii se tem de ea

Singura vietuitoare care are 9 creiere. Oamenii se tem de ea

Caracatita gigantica din Pacific: caracteristici si dimensiuni

Caracatita gigantica din Pacific detine recordul pentru dimensiuni impresionante, cu un specimen ajungand la 30 de picioare in diametru si cantarind peste 240 de kilograme. Aceasta este cea mai mare si cea mai longeviva specie de caracatita, traind pana la patru ani. Atat masculii, cat si femelele mor la scurt timp dupa reproducere. Femelele isi dedica ultimele luni din viata ingrijirii oualor, perioada in care nu se hranesc si, de obicei, mor dupa eclozarea acestora.

Caracatitele gigantice din Pacific sunt recunoscute pentru capetele lor mari si bulboase, avand de obicei o culoare maro-rosiatica. Acestea utilizeaza celule pigmentare speciale in piele pentru a-si schimba culoarea si textura, adaptandu-se perfect la mediul inconjurator si amestecandu-se cu modelele complexe de corali, plante si roci.

Dieta si obiceiuri de vanatoare

Aceste caracatite vaneaza in principal noaptea, consumand creveti, scoici, homari si pesti. De asemenea, sunt cunoscute pentru atacurile asupra rechinilor si pasarilor, folosindu-si ciocurile ascutite pentru a perfora si rupe carnea prazii.

Caracatitele gigantice din Pacific sunt extrem de inteligente. Ele pot deschide borcane, imita alte caracatite si rezolva labirinturi in teste de laborator. Desi numarul populatiei lor nu este cunoscut si nu sunt considerate pe cale de disparitie, aceste creaturi sunt sensibile la conditiile de mediu si pot suferi din cauza poluarii.

Anatomia unica a caracatitei gigantice din Pacific

Caracatitele gigantice din Pacific au trei inimi: doua pompeaza sangele catre branhii, iar cea de-a treia circula sangele in restul corpului. Acestea au noua creiere: pe langa creierul central, fiecare dintre cele opt brate are un mini-creier care permite actiuni independente si explorari eficiente. Sangele lor este albastru datorita hemocianinei, o proteina bogata in cupru, adaptata pentru a transporta oxigenul in apele reci si sarace in oxigen.

Caracatita gigantica din Pacific este un exemplu remarcabil de adaptare si complexitate biologica. Cu toate acestea, aspectul sau neobisnuit si comportamentul sau impresionant fac ca multi oameni sa prefere sa pastreze distanta fata de aceasta creatura fascinanta.

Comments