Cat de periculoasa este palinca din sticlele de plastic. Afecteaza grav sistemul hormonal

Cat de periculoasa este palinca din sticlele de plastic. Afecteaza grav sistemul hormonal

Cat de periculoasa este palinca din sticlele de plastic. Afecteaza grav sistemul hormonal

Impactul chimicalelor din plastic asupra sanatatii

Bisfenolul A (BPA), o substanta chimica comuna in productia de sticle de plastic si ambalaje alimentare, este asociat cu perturbarea hormonala si cresterea riscului de diabet. BPA-ul poate migra din plastic in bauturile si alimentele pe care le consumam. Desi pana acum se credea ca expunerea la niveluri considerate sigure de BPA nu ar prezenta riscuri majore, un studiu inovator sugereaza contrariul.

Cercetatorii de la California Polytechnic State University au realizat un studiu pe 40 de adulti sanatosi, carora le-au administrat fie un placebo, fie o doza mica de BPA. Dupa patru zile, participantii expusi la BPA au prezentat o sensibilitate redusa la insulina, in timp ce grupul placebo nu a inregistrat nicio schimbare. Doza administrata, 50 de micrograme pe kilogram de greutate corporala pe zi, este considerata in prezent sigura de Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA).

Reevaluarea limitelor de siguranta

Rezultatele acestui studiu sugereaza ca limitele de siguranta actuale pentru BPA ar trebui reevaluate. Chiar si la niveluri considerate sigure, BPA-ul poate cauza probleme de sanatate semnificative. Acest lucru ar putea determina agentiile de reglementare sa adopte masuri mai stricte in privinta utilizarii BPA-ului in ambalajele alimentare si bauturi.

Ingrijorarile legate de BPA fac parte dintr-un context mai amplu privind expunerea zilnica la substante potential nocive. Recent, s-a descoperit ca microplasticele, particule minuscule care pot patrunde in celulele umane, sunt prezente in plamani si in sistemul reproducator, ceea ce poate avea efecte devastatoare asupra sanatatii.

Intelegerea impactului substantelor chimice din plastic asupra sanatatii este esentiala pentru a lua masuri preventive. Pentru a reduce riscul de boli cronice, precum diabetul de tip 2, este recomandat sa evitam utilizarea sticlelor de plastic pentru pastrarea bauturilor si sa optam pentru recipiente din materiale sigure, precum otelul inoxidabil sau sticla.

,,Avand in vedere ca diabetul este una dintre principalele cauze de deces in SUA, este esential sa intelegem chiar si cei mai mici factori care contribuie la aceasta boala", a declarat Todd Hagobian, autorul principal al studiului. Reducerea expunerii la BPA, prin utilizarea sticlelor fara BPA sau a celor din materiale alternative, poate fi un pas important in protejarea sanatatii.

Acest studiu reprezinta un semnal de alarma privind necesitatea reevaluarii normelor de siguranta pentru substantele chimice din ambalajele alimentare si bauturi, subliniind importanta unei alimentatii si hidratari sigure pentru prevenirea problemelor de sanatate pe termen lung.

Comments