China inchide temporar unele fabrici pe fondul celui mai puternic val de caldura din ultimii 60 de a...


Toate fabricile din provincia Sichuan, din sud-vestul Chinei, sunt inchise timp de sase zile intr-o incercare a autoritatilor de a atenua deficitul de energie din regiune, in contextul unui val de caldura care se extinde treptat in tara, relateaza CNN.


China se confrunta cu cel mai puternic val de caldura din ultimele sase decenii, cu temperaturi care depasesc 40 de grade Celsius in zeci de orase. In acest context, oamenii au inceput sa foloseasca tot mai mult aparatele de aer conditionat in birouri si locuinte, punand presiune pe retelele electrice. In acelasi timp, seceta a dus la scaderea nivelului apei din rauri, reducand cantitatea de energie electrica produsa la hidrocentrale.


Astfel, autoritatile din Sichuan, o provincie cu 84 de milioane de locuitori, au decis ca 19 din cele 21 de orase din regiune sa suspende productia la toate fabricile de luni pana sambata, potrivit unui ,,anunt urgent" emis duminica de guvernul provincial. Decizia a fost luata pentru a se asigura ca este disponibila suficienta energie pentru uz rezidential.


Sichuan este o zona importanta de productie pentru industria semiconductorilor si a panourilor solare, iar rationalizarea energiei va afecta fabricile unora dintre cele mai mari companii de electronice din lume, precum Foxconn, furnizor al Apple, si Intel.


De asemenea, Sichuan este un centru minier al litiului, o componenta-cheie a bateriilor pentru masinile electrice, astfel ca inchiderea uzinelor poate duce la cresterea costurilor pentru materiile prime, estimeaza analistii. Gigantul chinez de baterii cu litiu CATL, care furnizeaza baterii catre Tesla, are o fabrica in regiune.


Totodata, mai multe companii chineze au avertizat ca productia lor ar putea fi afectata de intreruperea curentului din Sichuan, inclusiv Sichuan Haowu Electromechanical, un producator de piese auto, si Sichuan Lutianhua, care produce ingrasaminte si produse chimice.


Provincia, care este si un centru hidroenergetic al Chinei, se confrunta cu seceta extrema si temperaturi ridicate din luna iulie. Insa incepand din 7 august, valul de caldura s-a intensificat, ajungand la ,,cel mai extrem nivel din ultimele sase decenii", iar precipitatiile medii au scazut cu 51% fata de aceeasi perioada din anii precedenti, potrivit datelor guvernamentale.


Si in alte provincii chineze, precum Jiangsu, Anhui si Zhejiang, autoritatile au indemnat intreprinderile si populatia sa economiseasca energie, pentru ca valul de caldura a epuizat rezervele.


In unele regiuni, s-a luat decizia ca temperatura folosita la aparatele de aer conditionat sa nu fie mai mica de 26 de grade Celsius si sa se renunte la folosirea lifturilor pentru primele trei etaje ale cladirilor.


Caldura extrema din China a afectat si recoltele in multe zone ale tarii, ceea ce a dus la cresterea preturilor.


Temperaturile ridicate au provocat secete in unele zone agricole din sud, in timp ce in nord, ploile si inundatiile au afectat, de asemenea, recoltele, potrivit datelor prezentate la inceputul acestei saptamani de Fu Linghui, purtator de cuvant al Biroului National de Statistica.


Comments