Cine sunt romanii care vor putea iesi la pensie de la 40 de ani. Ce conditii trebuie sa indeplineasc...

Proiectul a fost adoptat de cele doua camere ale Parlamentului dar pentru a intra in vigoare este necesar sa fie promulgata de seful statului, ca apoi sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Cine sunt salariatii care pot iesi la pensie mai devremeConform proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, o parte dintre artisti se pot pensiona mai devreme.

Proiectul propune ca la articolul 56, alin (2), litera b) sa aiba urmatorul cuprins:

b) 50 de ani, in cazul persoanelor prevazute la alin. (1) lit. b), cu exceptia balerinilor, dansatorilor, solistilor balet si acrobatilor, pentru care varsta de pensionare nu poate fi mai mica de 40 de ani pentru femei si 45 de ani pentru barbati;

Profesiile din activitatea artistica ale caror locuri de munca se incadreaza in conditii speciale:

1. Balerin2. Dansator3. Acrobat4. Jongler5. Clovn6. Calaret de circ7. Dresor de animale salbatice8. Solist vocal de opera si de opereta9. Instrumentist la instrumente de suflat10. Cascador

De reducerea varstei de pensionare pot beneficia doar cei ce au activat (si cotizat) cel putin 20 de ani in locuri de munca din domeniul artistic, pentru care reducerea varstei standard de pensionare este de 15 ani.

In expunerea de motive se arata ca masura e absolut necesara, "avand in vedere statisticile care releva faptul ca, dupa varsta de 40 de ani, conditia fizica, inclusiv musculatura dansatorilor si solistilor balet, este deteriorata, fara a mai putea face fata prezentarii spectacolelor la un nivel artistic de inalta calitate sau de mai lunga durata si faptul ca in randul salariatilor dansatori din institutiile de profil se constata ca, dupa varsta de 45 de ani, acestia se afla cel putin opt luni din an in concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente si fracturilor".

In prezent, conform initiatorilor proiectului, de conditii mai bune de pensionare beneficiaza persoane cu acelasi tip de activitate (balerini si acrobati), ceea ce inseamna existenta unei inechitati.

Comments