Premierul Nicolae Ciuca, bilant la un an de guvernare: "Coalitia PNL-PSD-UDMR a oferit Romaniei sigu...

"Preluarea guvernarii de catre Coalitia PNL-PSD-UDMR a oferit Romaniei siguranta, stabilitatea si predictibilitatea de care avea nevoie, mai ales in perioada aceasta, marcata de ultimul val al pandemiei de Covid 19, agresiunea militara rusa asupra Ucrainei, criza energetica si preturile in crestere la carburanti, energie si gaze naturale, intreruperea lanturilor de aprovizionare cu materie prima si alimente, inflatia care a cuprins intreaga Europa, inclusiv tara noastra. Prioritatile Guvernului au fost inca din prima zi legate strans de nevoia de a proteja populatia si economia de aceste efecte in lant", spune premierul in bilant.

Nicolae Ciuca arata ca "astfel, prin masurile luate in cadrul Pachetului Sprijin pentru Romania am venit in ajutorul celor vulnerabili si am consolidat vitalitatea mediului de afaceri".

"Cresterea veniturilor romanilor pentru a atenua din impactul situatiei economice dificile si investitiile masive au contribuit la mentinerea unui echilibru social, prin pastrarea locurilor de munca si a dinamicii cresterii economice. Fondurile europene absorbite, alaturi de demararea PNRR si deschiderea drumului catre OCDE au oferit sustinerea necesara planurilor noastre de gestionare a crizelor, in paralel cu implementarea reformelor necesare pentru modernizarea administratiei si oferirea unui cadru de functionare optim mediului privat", mentioneaza seful Executivului.

Premierul arata ca "investitiile straine directe, care anul acesta se vor apropia de zece miliarde de euro, alaturi de cele aproape 90 de miliarde de lei din bugetul national au alimentat ritmul lucrarilor necesare la nivel national si local".

"Responsabilitatea administrarii resurselor publice se regaseste atat in cresterea nivelului de colectare a taxelor si impozitelor, cat si in decizia de a reduce cu zece la suta nivelul cheltuielilor publice, reusind astfel scaderea deficitului bugetar si inscrierea acestuia in limitele asumate la nivel european. Eficienta deciziilor noastre s-a bazat pe respectul datorat partenerilor de dialog social, societatii civile, patronatelor, sindicatelor, asociatilor comunitatilor locale si altor structuri asociative. Astfel, efortul nostru comun a generat la timp, solutiile necesare", a afirmat el.

Nicolae Ciuca mai transmite ca "primul buget construit pe programe multianuale va echilibra masurile de protejare a populatiei cu cele necesare mediului de afaceri si va oferi resursele necesare pentru ca anul viitor sa mentinem trendul pozitiv al economiei, ritmul investitiilor care aduc locuri de munca si sa garantam finantarile pachetelor sociale".

"Ne bazam pe aceeasi abordare a dialogului pentru continuarea integrarii noastre in arhitectura europeana si globala a partenerilor nostri. 2022 va ramane anul ridicarii MCV, o confirmare a maturitatii atinse de tara noastra, la 15 de ani de la aderarea la UE. In pofida celor mai mari grave provocari de securitate in regiunea noastra de la caderea Cortinei de Fier, garantiile primite din partea partenerilor nostri strategici sunt mai puternice ca niciodata, iar apartenenta noastra la NATO, cea mai importanta organizatie politico-militara, ne confera protectia necesara pentru a putea construi un viitor mai bun pentru Romania", spune premierul.

"Responsabilitatea noastra, la nivelul Guvernului, este sa mentinem echilibrul, intr-o perioada marcata de multe crize. Le vom traversa cu bine, asa cum deja am demonstrat ca putem, impreuna", afirma Ciuca in final.

Comments