Cine va castiga duelul pentru sefia NATO? Mark Rutte sau Klaus Iohannis? Americanii au deja raspunsu...
NATO se afla in plin proces de dezbatere si cautare a consensului cu privire la numele urmatorului secretar general al Aliantei Nord-Atlantice, dar pozitia Washingtonului este aceea ca il sustine pe deplin pentru aceasta functie pe actualul premier olandez Mark Rutte, desi apreciaza faptul ca presedintele Klaus Iohannis, ,,un prieten", a decis sa intre in competitie, a declarat marti, intr-un briefing de presa la Bruxelles, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.
Reprezentantul permanent al SUA la NATO a tinut sa sublinieze ca Washingtonul are, deopotriva, ,,cel mai mare respect" pentru Klaus Iohannis, pe care l-a calificat drept un prieten.
,,Cred ca sunteti constienti de faptul ca pozitia SUA este ca il sustinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect si pentru prietenul nostru, presedintele Iohannis, si apreciem ca a intrat in competitie si ii dorim toate cele bune, in timp ce noi continuam sa dezbatem aceasta problema (alegerea viitorului secretar general - n.r.) in cadrul Aliantei", a declarat Julianne Smith.
Ea a subliniat ca in prezent ambasadorii celor 32 de tari membre NATO discuta si dezbat argumentele pro si contra celor doi candidati.
,,Noi, toti cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul NATO, suntem in toiul cautarii unor potentiali succesori (pentru actualul secretar general Jens Stoltenberg - n.r.). Si exista doi candidati oficiali, dupa cum stiti. Ii avem pe Mark Rutte din Olanda si pe presedintele Iohannis din Romania. Exista o dezbatere in curs de desfasurare in cadrul Aliantei cu privire la calificarile acestor doi lideri foarte impresionanti si vom continua sa dezbatem argumentele pro si contra ale acestor doua persoane pana cand vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei", a declarat ambasadoarea.
Americanii merg pe solutia unui consensJulianne Smith a adaugat ca ,,spera" ca in saptamanile urmatoare sa se ajunga la un consens, dar a precizat ca nu se stie care va fi momentul exact.
,,Cu siguranta, dorim sa ajungem la o decizie in aceasta privinta cat mai curand posibil. Cred ca cel mai tarziu am dori ca acest lucru sa fie rezolvat pana la summitul de la Washington", a punctat ambasadoarea, mentionand ca ,,asta este tot ce poate spune in acest moment".
Luna trecuta, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a decis sa intre in competitie pentru functia de secretar general al NATO, argumentand ca decizia are la baza performanta Romaniei, experienta acumulata pe parcursul celor doua mandate de presedinte al Romaniei, intelegerea profunda a provocarilor cu care se confrunta NATO, Europa, si in special regiunea estica, si angajamentul sau ferm fata de valorile si obiectivele fundamentale ale Aliantei Nord-Atlantice.
In momentul in care Iohannis a facut anuntul, cel putin 20 dintre cei 32 de membri ai NATO, intre care cei mai importanti membri occidentali - SUA, Marea Britanie, Franta si Germania -, isi anuntasera sprijinul pentru Mark Rutte. Iohannis ar putea castiga insa teren mai ales in randul esticilor, in conditiile in care Ungaria si Bulgaria, carora li s-ar putea adauga Turcia, au anuntat deja ca nu sunt de acord cu olandezul Rutte in fruntea NATO.
Pentru obtinerea pozitiei de secretar general al NATO este nevoie de consens, votul presupunand unanimitate. Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, deja prelungit de doua ori, se incheie in luna octombrie.
Comments