Ciolacu i-a refuzat pe austriecii de la OMV. Nu modifica Legea offshore si nici nu le reduce din tax...

Prezenta delegatiei OMV, condusa de CEO, Alfred Stern, la Palatul Victoria pentru a negocia doua probleme pe care OMV Petrom le reclama in legislatia romaneasca, si anume dreptul de preemtiune al statului roman pentru gazele din Marea Neagra si taxa de solidaritate, a venit pe fondul tensiunilor dintre Bucuresti si Viena, pe subiectul Schengen.

Marcel Ciolacu i-a refuzat pe austrieci. El le-a spus ca legea offshore, cea care reglementeaza explorarea si exploatarea hidrocarburilor din Marea Neagra, nu se poate modifica dupa placul OMV "din cauza climatului creat de cancelarul austriac Karl Nehammer prin veto-ul fata de intrarea Romaniei in Schengen". De asemenea, premierul Romaniei i-a invitat pe sefii OMV "sa-si foloseasca diplomatia economica pentru ca Nehammer sa isi schimbe pozitia fata de aderarea Romaniei la Schengen".

In plus, Ciolacu a cerut OMV sa isi retraga plangerea la Curtea Internationala de arbitraj de la Paris - ICC, unde a reclamat anumite prevederi din legea offshore care ii impun unele limite in ceea ce priveste modul in care poate dispune de productia de gaze naturale din Marea Neagra. Practic, austriecii de la OMV doresc sa vanda gazele pe care il vor extrage cu ajutorul OMV Petrom si Romgaz oriunde vor. Informatia privind noul litigiu a venit la doar cateva ore dupa anuntul deciziei OMV Petrom de a trece, impreuna cu Romgaz, la exploatarea zacamintelor comerciale de gaze naturale Domino si Pelican Sud din Perimetrul Neptun Deep, scrie puterea.ro

Comments