Ciorba de fasole verde ardeleneasca. Ingredientul folosit de marii bucatari pentru un gust autentic

Ciorba de fasole verde ardeleneasca. Ingredientul folosit de marii bucatari pentru un gust autentic

Ciorba de fasole verde ardeleneasca. Ingredientul folosit de marii bucatari pentru un gust autentic

Timpul total de preparare al ciorbei este de aproximativ 45 de minute.

Se vor folosi 750 g fasole verde curatata proaspata (merge si cea congelata), 200 g afumatura (optional), 1 ceapa, 1 morcov, 1 ardei, 2 linguri de faina, 1 lingura de paprika, 1/2 telina, 1 rosie, cimbru uscat, foi de dafin, tarhon, sare, piper, 1-2 linguri pasta de tomate.

Tarhonul, unul dintre ingredinetele-cheie ale acestei ciorbe, este o planta aromatica cu frunze subtiri, verzi si lungi, si cu o aroma distinctiva, cu note usor anasonate si piperate. Acesta va conferi un gust complexa ciorbelor, fiind caracteristic ciorbei ardelenesti.

Fasolea verde, beneficii uimitoare pentru sanatate: de ce trebuie inclusa zilnic in alimentatie

Tarhonul poate fi folosit atat proaspat, cat si sub forma de condiment uscat. Tarhonul uscat trebuie adaugat in timpul gatirii ciorbei pentru a-si elibera aromele. Aceasta planta are diverse beneficii pentru sanatate deoarece contine antioxidanti si uleiuri esentiale.

Mod de preparare:

Spalati cu grija fasolea si taiati-o in bucati potrivite. Optati pentru fasole verde sau galbena frageda, pentru a evita acele ate inestetice. Tocati marunt ceapa si afumatura (poate fi omisa pentru varianta de post). Cubuletele de ardei, morcov si telina trebuie si ele pregatite.

Caliti afumatura intr-o oala cu putin ulei (nu exagerati, deoarece afumatura contine grasime). Adaugati ceapa tocata si amestecati pentru a se cali uniform. Acest pas ajuta la eliberarea aromei acestor ingredient. Cand ceapa devine sticloasa, adaugati faina si lasati amestecul sa se ingroase usor, apoi turnati 2 litri de apa. Faina rumenita ofera o nuanta placuta, usor aurie ciorbei. Legumele ar trebui sa fie calite usor, avand grija sa nu se "descompuna".

Zacusca de fasole verde, cea mai sanatoasa reteta de post

Cand amestecul incepe sa fiarba, adaugati legumele taiate cubulete si fasolea verde. Este indicat sa nu le fierbeti legumele prea mult, pentru a le pastra prospetimea si textura. Condimentati cu sare, piper, cimbru uscat, tarhon si foi de dafin, apoi lasati-le sa fiarba timp de 10-15 minute. Adaugati cubuletele de rosie, pasta de tomate si paprika in oala.

Gustati ciorba pe parcursul procesului de gatire si ajustati condimentele, daca este necesar, adaugand sare sau piper suplimentar, astfel incat sa obtineti un echilibru al gustului. Continuati fierberea pentru inca 5 minute, apoi opriti focul. Lasati ciorba sa se odihneasca.

Ciorba este adesea mai gustoasa a doua zi, dupa ce au avut timp sa se combine aromele. Asadar, daca aveti posibilitatea, pregatiti-o cu o zi inainte de a o servi.

Dregeti ciorba de fasole verde ardeleneasca cu putin otet sau zeama stoarsa de la o lamaie. Pentru a-i da o aroma mai proaspata, serviti-o cu verdeaturi tocate si, daca nu tineti post, cu smantana.

Comments