Clima: Un nou record al concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera, inregistrat in 2016

Clima: Un nou record al concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera, inregistrat in 2016

Concentratia de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera, considerata responsabila pentru fenomenul de incalzire globala, a atins un nivel record in 2016, au avertizat luni reprezentantii Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), care au tras un semnal de alarma in privinta “unei cresteri periculoase a temperaturii” de pe Terra, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

“Ultima data cand Terra a cunoscut o concentratie de CO2 comparabila s-a intamplat cu 3 milioane-5 milioane de ani in urma: temperatura era cu 2-3 grade Celsius mai ridicata si nivelul marii era mai mare cu 10-20 de metri in raport cu nivelul actual”, din cauza topirii calotelor glaciare, a reamintit OMM, o agentie din cadrul ONU, in buletinul ei anual despre gazele cu efect de sera.

Potrivit OMM, aceasta “crestere vertiginoasa” a concentratiei de CO2 a fost cauzata de “conjunctia dintre activitatile umane si un puternic episod El Nino”, un fenomen climatologic ce apare la fiecare 4-5 ani si se traduce printr-o crestere a temperaturilor in Oceanul Pacific, fapt ce provoaca secete severe in anumite regiuni si precipitatii puternice in altele.

“Dupa ce a fost de 400 de parti per milion (ppm) in 2015, concentratia din atmosfera a dioxidului de carbon (…) a ajuns la 403,3 ppm in 2016” si “reprezinta de acum 145% fata de valorile sale din epoca preindustriala (inainte de anul 1750)”, precizeaza acest raport publicat luni la Geneva, unde se afla sediul general al OMM.

Oamenii de stiinta analizeaza calotele glaciare pentru a determina variatiile de concentratie ale dioxidului de carbon din atmosfera de-a lungul timpului.

“Daca nu reducem cu rapiditate emisiile de gaze cu efect de sera, in special cele de CO2, ne indreptam spre o crestere periculoasa a temperaturii pana la sfarsitul secolului, dincolo de obiectivul fixat prin Acordul pentru clima de la Paris”, a avertizat finlandezul Petteri Taalas, secretarul general al OMM. “Generatiile viitoare vor mosteni o planeta ce va fi in mod net mai putin ospitaliera”, a adaugat el.

Dupa era industriala, adica dupa 1750, cresterea demografica, practicarea unei agriculturi tot mai intensive, o utilizare mai ampla a terenurilor, despaduririle, industrializarea si exploatarea combustibililor fosili in scopuri energetice au provocat o crestere a concentratiei din atmosfera a gazelor cu efect de sera, al caror reprezentant principal este dioxidul de carbon.

“CO2-ul persista in atmosfera timp de secole si in oceane inca si mai mult de atat. Potrivit legilor fizicii, temperatura va fi net mai ridicata si fenomenele climatice mai extreme in viitor. Or, noi nu detinem o bagheta magica pentru a face sa dispara acest excedent de CO2 atmosferic”, a subliniat Petteri Taalas.

Erik Solheim, directorul executiv al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, considera ca “timpul ne preseaza”.

“Cifrele nu mint. Emisiile noastre continua sa fie prea ridicate si trebuie sa inversam aceasta tendinta (…) Dispunem deja de numeroase solutii pentru a face fata acestei provocari. Ne lipseste doar vointa politica”, a adaugat acelasi expert.

The post Clima: Un nou record al concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera, inregistrat in 2016 appeared first on ZiarMM.

Comments