Comisia Europena cere politica fiscala stricta si reducerea drastica a cheltuielilor statului. Defic...

Romania se confrunta cu dezechilibre excesive si un deficit bugetar prognozat la 6,9% din PIB (diferenta dintre venituri si cheltuieli), potrivit unui raport al Comisiei Europene. Comisia cere Romaniei sa inaspreasca politica fiscala, ceea ce inseamna fie eliminarea unora dintre facilitatile existente (scutiri de taxe si impozite), fie introducerea de noi taxe si impozite, fie cresterea unor taxe si impozite.

De asemenea, Comisia Europeana cere Romaniei sa faca reforme structurale si sa accelereze absorbtia fondurilor europene, inclusiv a banilor din PNRR.

Reamintim ca Romania nu a incasat nici acum transa a 3-a din PNRR, desi mai sunt doar doi ani si jumatate din acest program.

Conform pachetului de primavara din cadrul semestrului european 2024, pregatit de Comisia Europeana, Romania se confrunta cu dezechilibre excesive, dupa ce a experimentat dezechilibre pana anul trecut, deoarece se mentin vulnerabilitatile legate de conturile externe, si in principal de deficitele guvernamentale mari si in crestere.Totodata, presiunile semnificative ale preturilor si costurilor au crescut, iar actiunea politica a fost slaba, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.In 2020, Consiliul a decis ca in Romania exista deficit excesiv, pe baza datelor din 2019. Conform evaluarii Comisiei, Romania nu a luat masuri eficiente pentru a remedia aceasta si a pune capat situatiei de deficit excesivExecutivul comunitar a evaluat existenta dezechilibrelor macroeconomice in 12 state membre selectate pentru o revizuire amanuntita in Raportul din 2024 privind mecanismul de alerta. Per ansamblu, dupa socul provocat de conditiile comerciale din 2022, dezechilibrele macroeconomice tind sa se atenueze in majoritatea statelor membre, apreciaza Comisia Europeana.De asemenea, institutia a efectuat pentru prima data o analiza a ocuparii fortei de munca, a calificarilor si a provocarilor la nivel social in fiecare stat membru.Primul stadiu al analizei este inclus in Raportul comun privind ocuparea fortei de munca (JER) 2024, in timp ce o analiza mai detaliata a fost publicata in mai 2024 pentru sapte state membre: Bulgaria, Estonia, Spania, Italia, Lituania, Ungaria si Romania.

Comments