Republica Moldova a intrat oficial in campanie electorala. Cele doua pericole evocate de Maia Sandu...


Presedinta proeuropeana a Republicii Moldova, Maia Sandu, a organizat vineri un miting electoral in centrul orasului Chisinau, pentru a-si lansa candidatura la realegere al carei prim tur va fi organizat simultan cu referendumul inscrierea aderarii la Uniunea Europeana in Constitutie, relateaza Reuters.


Maia Sandu a adunat 3.000 de simpatizanti la mitingul tinut in scuarul Teatrului National de Opera si Balet ,,Maria Biesu", in timp ce unul dintre principalii ei contracandidati, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, a fost sustinut de numai 100 de oameni in fata Arcului de Triumf.


Odata cu expirarea termenului-limita pentru depunerea candidaturilor, Comisia Electorala Centrala a Republicii Moldova a anuntat inregistrarea a patru candidati pentru alegerile prezidentiale. Primul tur este programat pe 20 octombrie, iar al doilea tur, in caz de necesitate, pentru doua saptamani.


Totusi, examinarea listelor cu semnaturile depuse de candidati continua, iar numarul participantilor la cursa prezidentiala ar putea creste la 12 saptamana viitoare.


Doua mari amenintari pentru Republica Moldova


Sandu a denuntat vineri coruptia si invazia rusa la scara larga din Ucraina, precizand ca acestea sunt principalele amenintari la adresa Republicii Moldova.


,,Fiecare generatie are misiunea sa de dus pe umeri - cea pentru care va da seama in fata istoriei. Inaintasii nostri au luptat pentru independenta, limba, autodeterminare. Generatia noastra are misiunea de a integra Moldova in familia europeana a pacii durabile si bunastarii meritate. De aceea au luptat parintii si bunicii nostri - ca noi sa ajungem in aceasta zi - in care alegem liber pentru tara noastra", a transmis presedinta Republicii Moldova, care a castigat acum patru ani in fata fostului presedinte, socialistul prorus Igor Dodon.


Igor Dodon nu candideaza in alegerile din 20 octombrie, dar il sustine pe Alexandr Stoianoglo. Cel din urma a fost demis din functia de procuror la initiativa Maiei Sandu din cauza ca bloca eforturile anticoruptie.


Stoianoglo sustine ca nu se opune aderarii Republicii Moldova la UE, dar face campanie anti-referendum pe motiv ca ar fi organizat de Sandu pentru a-si asigura un nou mandat prezidential.


Alti doi candidati sunt Renato Usatii, care a terminat pe locul trei in alegerile prezidentiale de acum patru ani si adopta o cale de mijloc intre Rusia si Occident, si fostul premier Vasile Tarlev, noteaza Reuters. Alti potentiali candidati sunt un alt fost prim-ministru si un fost viceprim-ministru.


Sandu s-a angajat din plin ca Republica Moldova, unul dintre cele mai sarace state din Europa, sa adere la UE. Negocierile de aderare sunt in toi, dupa ce Republica Moldova a obtinut statutul de stat candidat sub actuala presedintie de la Chisinau.


Maia Sandu, favorita in sondaje


Sondajele de opinie arata ca Maia Sandu este o favorita certa, cu 27 la suta in intentiile de vot pentru primul tur, fata de 11,5 la suta pentru Renato Usatii, respectiv 11,5 la suta pentru Alexandr Stoianoglo.


Sondajele mai arata ca aproximativ 48 la suta dintre cetatenii Republicii Moldova sunt dispusi sa voteze pentru amendamentele constitutionale privind aderarea la UE, in timp ce 37% se opun.


Este posibil ca 17 partide sa aiba permisiunea de a participa la campania pentru referendum, inclusiv trei care cer boicotarea sau se opun aderarii, incheie Reuters.


,,Dragi moldoveni, poate ca avem opinii diferite pe anumite subiecte, poate ca nu sunteti de acord cu anumite actiuni, dar ne uneste un lucru comun: iubim Moldova cu toata puterea. Si atunci cand luam decizii mari - decizii pentru Moldova - le luam ca un neam. Impreuna. Pe 20 octombrie votam DA la referendum si ne alegem presedintele", a indemnat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.


Actorii prorusi inventeaza ,,pericole" pentru a sabota referendumul


Campania antireferendum si anti-UE este dusa din umbra in principal de oligarhul fugar la Moscova, Ilan Sor, care cauta modalitati, inclusiv ilegale, de a capata puterea la Chisinau si de a scapa astfel de o condamnare la 15 ani de inchisoare pentru rolul sau in ,,Furtul miliardului" - devalizarea a trei banci moldovenesti. De fapt, o pleiada de condamnati pentru coruptie aflati candva in cercurile puterii la Chisinau si-au unit eforturile pentru a submina procesul european al Republicii Moldova si pentru a recapata puterea.


Ca veritabili actori prorusi, acestia promoveaza naratiunile anti-Occident si anti-UE prin invocarea si exacerbarea unor probleme artificiale, cum ar fi cele legate de ,,pericolul" minoritatilor sexuale si privind ,,incalcarea" drepturilor minoritatilor nationale, indeosebi cele din Transnistria si Gagauzia. Ei omit sa spuna insa ca Uniunea Europeana propune un mediu tolerant si are un cadru legislativ extins pentru apararea tuturor minoritatilor.


,,Nonalinierea" promovata de partidele proruse este de facto doar un camuflaj pentru alinierea la Rusia si urmarea modelului sau autoritar.


Comments