Comitetul de urgenta al OMS, convocat cu doua saptamani mai devreme decat era prevazut

Comitetul de urgenta al OMS, convocat cu doua saptamani mai devreme decat era prevazut

Comitetul de urgenta al OMS, convocat cu doua saptamani mai devreme decat era prevazut

Comitetul se intruneste in mod normal la fiecare trei luni, dar de data aceasta directorul general i-a invitat pe membri cu doua saptamani mai devreme decat calendarul prevazut, pentru a analiza aspecte ce necesita o dezbatere urgenta. Este vorba de tulpinile recente si de utilizarea certificatelor de vaccinare si a testelor pentru calatoriile internationale, explica un comunicat al OMS, publicat miercuri seara la Geneva.

Comitetul de experti, prezidat de francezul Didier Houssin, se va reuni joi 14 ianuarie, iar recomandarile pentru OMS si tarile membre vor fi publicate la sfarsitul reuniunii, precizeaza comunicatul.

Acest comitet este cel care, in cadrul celei de-a doua reuniuni a sa, la 30 ianuarie 2020, l-a sfatuit pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, sa declare o urgenta de sanatate publica de interes international, cel mai inalt nivel de alerta in materie de epidemie, in legatura cu noul coronavirus, scrie agerpres.ro.

Variantele britanica si sud-africana ale coronavirusului, deosebit de contagioase, s-au extins in cel putin cincizeci de tari, intr-o lume afectata de un nou val de contaminari, pe care masurile de carantina, restrictiile de circulatie si campaniile de vaccinare nu reusesc sa le stavileasca.

Potrivit OMS, numarul tarilor si teritoriilor in care se gaseste acum varianta identificata initial in Marea Britanie este de 50, iar in 20 a fost detectata varianta identificata in Africa de Sud, dar organizatia considera ca aceasta evaluare este foarte probabil subestimata. Aceste variante pot fi identificate doar prin secventierea codului lor genetic, o analiza care nu este posibila peste tot.

O a treia mutatie, originara din Amazonia braziliana si a carei descoperire a fost anuntata duminica de Japonia, este in prezent analizata si ar putea avea un impact asupra raspunsului imun, potrivit OMS, care evoca in buletinul sau saptamanal "o varianta ingrijoratoare".

Comments