Conditia pusa de Rusia in schimbul pacii, in martie 2022. Ucraina nu a avut incredere in promisiunil...


David Arahamia, liderul partidului ,,Slujitorul poporului" si seful delegatiei ucrainene la negocierile cu rusii din Belarus si Turcia in martie 2022, sustine ca delegatia lui Putin a facut promisiuni de pace in schimbul renuntarii la aderarea la NATO, dar ucrainenii nu au avut incredere in afirmatiile oficialilor rusi, a relatat pravda.com.ua, preluata de News.ro.


Jurnalista Natalia Moseiciuk a remarcat ca, la o intalnire cu o delegatie africana, Vladimir Putin a aratat un presupus proiect de acord de pace cu Ucraina, gata pregatit, convenit in timpul negocierilor din Belarus, care ar fi fost initiat la Istanbul.


Potrivit lui Putin, in asa-zisul acord privind neutralitatea permanenta a Ucrainei si garantiile de securitate existau 18 articole, in care ,,totul este explicat, de la echipamente militare la personalul Fortelor Armate ale Ucrainei", iar documentul ar fi fost semnat de seful delegatiei ucrainene.


David Arahamia, seful delegatiei ucrainene la negocierile cu rusii din Belarus si Turcia in martie 2022 FOTO Sergey Karpuhin/POOL

Negociatorul David Arahamia a spus: ,,Din anumite motive, Putin nu a publicat acest document. De ce credeti? Daca ar fi avut un astfel de document, l-ar fi facut public. Ei chiar au sperat aproape pana in ultimul moment ca ne vor forta sa semnam un astfel de acord pentru ca noi sa ne asumam neutralitatea. Era cel mai important lucru pentru ei. Erau pregatiti sa puna capat razboiului, daca noi am fi acceptat - asa cum a facut odata Finlanda - neutralitatea si ne-am angajat ca nu vom adera la NATO".


Reactia Occidentului


,,Mai mult, cand ne-am intors de la Istanbul, Boris Johnson a venit la Kiev si a spus ca nu vom semna absolut nimic cu ei si ca haideti sa ne luptam pur si simplu", a adaugat el.


Arahamia a negat ca delegatia ucraineana era pregatita sa semneze un astfel de document si ca Boris Johnson ar fi fortat mana Kievului. Potrivit acesteia, delegatia nici macar nu avea dreptul legal de a semna ceva, acest lucru se putea intampla doar teoretic la o intalnire intre Volodimir Zelenski si Vladimir Putin.


Arahamia a adaugat ca partenerii occidentali stiau despre negocieri si au vazut proiecte de documente, dar nu au incercat sa ia o decizie pentru Ucraina, ci mai degraba au oferit sfaturi. ,,De fapt, ne-au sfatuit sa nu intram in garantii de securitate efemere (n.red. - cu rusii), care nu ar fi putut fi date deloc la acel moment", a precizat seful negociatorilor ucraineni din martie 2022.


Comments