CONTROALE – Amenzi aspre pentru angajatorii care nu isi protejeaza salariatii pe canicula

CONTROALE – Amenzi aspre pentru angajatorii care nu isi protejeaza salariatii pe canicula

Amenzi aspre pentru angajatorii care nu își protejează salariații pe caniculă. Inspectorii de muncă vor să se asigure că angajații maramureșeni sunt protejați pe timpul caniculei. Tocmai de aceea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş intensifică în aceste zile controalele privind respectarea măsurilor ce se aplică în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanele încadrate în muncă.

Purtătorul de cuvânt la ITM Maramureș, Mircea Onea: “Urmare a avertizărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse în zilele următoare, în care disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi inspectorii de muncă vor controla respectarea măsurilor ce pot fi aplicate în astfel de perioade”.

Mircea Onea arată că în astfel de situații angajatorii sunt obligați să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să alterneze perioadele de lucru cu cu cele de repaus, dar și să asigure câte 2- 4 litri de apă minerală/schimb angajaților.

“Ne concentrăm atenţia pe sectoarele economice în care se lucrează în spaţii deschise şi se desfăşoară activităţi ce necesită efort fizic deosebit, caz în care angajatorul poate reduce durata zilei de muncă sau poate eşalona ziua de lucru pe două perioade. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, trebuie să stabilească de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor alte măsuri cum ar fi: reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru pâna la 11.00 , respectiv după ora 17.00”, a mai arătat Mircea Onea

Cei care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi al căror cuantum este cuprins între 1.500 la 2.500 lei.

Comments