Cotatie record pentru gramul de aur. Cum a ajuns pretul aurului la nivelul fara precedent din ultima...

Pretul unui gram de aur a crescut cu peste un procent, ajungand la o cotatie record de peste 377 de lei. Tot ieri, moneda nationala s-a apreciat in raport cu euro, care a fost calculat de Banca Nationala a Romaniei la 4 lei si 97 de bani, in scadere fata de cotatia precedenta. In schimb, leul a pierdut teren in fata dolarului american, cotat la aproape 4 lei si 48 de bani, in crestere cu aproape 0,5%, fata de sfarsitul saptamanii trecute. De asemenea, moneda nationala s-a depreciat si in raport cu francul elvetian, calculat de BNR la 5 lei si 26 de bani, in crestere cu 0,23 de procente fata de cotatia anterioara.

Vineri, 20 septembrie 2024 - precedenta cotatie record

Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 2,3241 lei (0,63%), ajungand la o cotatie record de 373,3536 lei, de la 371,0295 lei, cat anuntase joi Banca Nationala a Romaniei (BNR).

De ce tot fluctueaza pretul aurului si cum de s-a ajuns la valorile din 2024

In ultimii 50 de ani, evolutia pretului aurului a fost profund marcata de fluctuatiile economice globale, fiind strans legata de marile crize financiare si de schimbarile in politica monetara la nivel mondial.

In anii '70, inflatia crescuta a dus la o apreciere semnificativa a pretului aurului. In '98 si '99, pretul aurului a atins minimul ultimilor 20 de ani. Aurul si-a pierdut atunci atractivitatea, iar pretul a fost afectat de supraoferta, dupa ce bancile centrale si-au vandut rezervele de aur pentru a-si diversifica portofoliile.

Cu toate acestea, inceputul secolului XXI a fost definit de doua evenimente majore care au propulsat pretul aurului la noi maxime istorice, conform datelor World Gold Council.

Primul, Marea Recesiune din 2008, care a declansat o ,,fuga catre siguranta". Investitorii au cautat atunci sa se puna la adapost de incertitudinea economica. Al doilea eveniment decisiv a fost criza din zona euro din 2010-2012, care a impins de asemenea pretul aurului spre noi culmi.

Acum, situatia geopolitica si de securitate tot mai complicata, cu razboaiele din Ucraina si din Fasia Gaza, la care se adauga efectele inflatiei si ale politicilor monetare post-Covid isi pun amprenta si valoarea la care e tranzactionat aurul.

Aurul - instrument de politica monetara si rezerva de valoare

Cat despre distributia stocurilor de aur de suprafata, ea reflecta o preferinta clara pentru bijuterii, care reprezinta 37% din total, in timp ce rezervele bancilor centrale constituie 14% din aceste stocuri, potrivit datelor World Gold Council. Aceasta arata nu doar valoarea estetica a aurului, ci si rolul sau ca instrument de politica monetara si rezerva de valoare.

Cand privim catre rezervele de aur ale bancilor centrale, Statele Unite, Germania si Italia ocupa primele locuri in ceea ce priveste cantitatea de aur detinuta, reflectand puterea economica a acestor natiuni.

Romania se plaseaza pe locul 37 in clasamentul global.

Comments