Merdenele. Reteta traditionala de placinte cu branza. Preparat balcanic, foarte popular in Romania si Bulgaria

Merdenele. Reteta traditionala de placinte cu branza. Preparat balcanic, foarte popular in Romania si Bulgaria

Merdenele. Reteta traditionala de placinte cu branza. Preparat balcanic, foarte popular in Romania s...

Merdenelele au origini in bucataria turceasca, influentata la randul ei de cultura otomana.

Denumirea ,,merdenea" provine de la cuvantul turcesc ,,merdane," care inseamna sucitor, instrument folosit pentru a intinde aluatul. Reteta s-a raspandit in Balcani in perioada dominatiei otomane si a fost adoptata in mod variat de catre diferitele tari din regiune, devenind un aliment de strada foarte popular.

Merdenelele sunt astazi o parte importanta a culturii culinare balcanice. Sunt foarte apreciate atat de localnici, cat si de turisti, pentru gustul lor simplu, dar inconfundabil.

De obicei sunt servite calde, la micul dejun sau ca gustare rapida, alaturi de un iaurt sau o bautura traditionala, precum ayranul. Pe langa umplutura traditionala cu branza, exista si merdenele umplute cu carne, cartofi, spanac, ciuperci sau chiar dulci, cu gem sau mere.

Trucuri care te pot ajuta sa scapi de gustul amar al vinetelor. Sigur iti vor folosi

Descopera mai jos reteta detaliata pentru a le prepara si tu in varianta cu branza si a-ti rasfata familia cu ele.

Merdenele - Ingrediente500 g de faina300 ml de apa calduta25 g de drojdie proaspata sau 7 g de drojdie uscata1 lingurita de zahar1 lingurita de sare2 linguri de ulei (pentru aluat)200 g de branza telemea (sau branza sarata de vaca/oaie)100 g de unt sau margarina (pentru uns foile)1 ou (pentru uns deasupra).Rulada cu ness. Reteta unui desert rafinat si aromat. Simplu si usor de preparatReteta traditionala de placinte cu branza - Mod de preparare

Reteta merdenelelor cu branza nu se prepara anevoios, dar necesita un timp de asteptare pentru dospirea aluatului, apoi un timp de coacere. Vei incepe cu pregatirea aluatului, iar in timp ce acesta se odihneste vei prepara compozitia de branza pentru umplut merdenelele.

Trucuri care te pot ajuta sa scapi de gustul amar al vinetelor. Sigur iti vor folosiCum prepari aluatul pentru merdenele

Mai intai, dizolva drojdia in apa calduta, adauga zaharul si las-o sa se activeze timp de 10 minute. Intr-un bol mare, pune faina si sarea, apoi adauga amestecul de drojdie activata si cele 2 linguri de ulei.

Citeste continuarea aici

Gustari sanatoase care iti taie pofta de mancare seara. Te si ajuta sa dormi mai bine

Comments