Tara din Uniunea Europeana in care oamenii nu isi mai pot cumpara case. 600.000 de locuinte stau goale

Tara din Uniunea Europeana in care oamenii nu isi mai pot cumpara case. 600.000 de locuinte stau goale

Tara din Uniunea Europeana in care oamenii nu isi mai pot cumpara case. 600.000 de locuinte stau goa...

Croatia intentioneaza sa transfere povara fiscala de la persoane fizice la proprietati, in incercarea de a opri cresterea preturilor imobiliare si a chiriilor, a declarat luni ministrul sau de Finante, Marko Primorac, citat de Reuters.

600.000 de case nu-si mai gasesc proprietari sau chiriasi

In Croatia exista 600.000 de proprietati fie goale, fie disponibile doar pentru inchiriere pe termen scurt in tara cu 3,85 milioane de locuitori, ceea ce face dificil pentru tineri sa gaseasca apartamente pe termen lung, in special in orasele turistice de pe coasta Adriaticii.

Primorac a declarat Consiliului Economic si Social al Croatiei ca noua legislatie ar trebui, de asemenea, sa incurajeze intoarcerea croatilor din strainatate, sa digitalizeze sistemul fiscal si sa consolideze disciplina fiscala.

Locuintele au devenit indisponibile pentru multi, a spus Primorac, deoarece oamenii au cumparat proprietati imobiliare ca fiind cea mai sigura modalitate de investitie, in timp ce si cumparatorii straini s-au grabit sa investeasca din cauza impozitelor scazute, creand un dezechilibru pe piata.

Dezechilibre majore in piata imobiliara

"Speram sa cream conditii pentru dezvoltarea unei politici stabile, previzibile pentru gestionarea imobiliara si sa incurajam o inchiriere pe termen lung", a spus Primorac.

Apartamentele vor fi supuse in principal la noi taxe, in timp ce proprietatile utilizate pentru agricultura, productie si servicii vor fi scutite.

Detinatorii de proprietati care sunt disponibile pentru inchiriere pentru cel putin 10 luni pe an vor fi, de asemenea, scutiti de plata impozitelor.

Administratia fiscala a definit intervalul de taxe intre 0,6-8,0 euro pe metru patrat.

Noua legislatie fiscala ar trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2025, dupa ce va fi aprobata de parlament, a spus Primorac.

Comments