Cozmin Gusa: "Omul Zilei, Marcel Ciolacu. Premierul in tara "minunilor" partenerului strategic!"

Cozmin Gusa: "Omul Zilei, Marcel Ciolacu. Premierul in tara "minunilor" partenerului strategic!"

Cozmin Gusa: "Omul Zilei, Marcel Ciolacu. Premierul in tara "minunilor" partenerului strategic!"

Unii, ca Ion Cristoiu sau alti jurnalisti de calibru, inclusiv din Clubul de Gandire GOLD, bagatelizeaza aceasta vizita, descriind-o ca fiind una de tip mimetic, buna doar pentru PR-ul lui Ciolacu in campania electorala ce-a inceput deja, la polul opus fiind ceilalti, adica cei ce o lauda in mod desantat. Analiza mea este situata intre cele doua abordari, acesta fiind motivul pentru fondul gri al rubricii ,,Omul Zilei" de astazi. Sa explic. Agenda intalnirilor lui Ciolacu cu se prezinta ca fiind una consistenta prin posibilele consecinte; este cam ceea ce ar fi nevoie pentru orice premier roman ce si-ar propune sa rezolve cate ceva in avantajul Romaniei printr-o vizita in Statele Unite. O intalnire cu Biden, despre care vorbesc neavenitii, nu era doar inutila, avand in vedere starea personajului, dar i s-ar fi atarnat in viitor ca un pietroi de picioarele lui Ciolacu, tinand cont de viitorul politic sumbru al lui Biden in 2024, asa cum eu unul consider ca va fi. Cu Kamala Harris cea plecata in Dubai iarasi n-avea rost sa se intalneasca Ciolacu; aceasta nu stie nici pe ce lume se afla, fiind doar un secondant al lui Obama pe langa Biden, folositoare doar in cazul indisponibilizarii medicale a acestuia.

Intalnirea lui Ciolacu de la Departamentul de Stat, Pentagon si Congresul American ar trebui sa-i fie suficiente pentru a bifa niste realizari in favoarea Romaniei, dar aici treburile sunt dificile, deoarece asteptarile concrete sunt mari. Acestea vizeaza 3 categorii de probleme: calendar concret pentru ridicarea vizelor, investitii directe, reale in Romania ale capitalului american, respectiv livrarea de armament de urgenta catre noi, in conditiile in care l-am platit si apare ca vom avea nevoie urgenta de el. Deci abia la final vom putea cantari si clasifica in mod corect eficienta vizitei premierului roman. Cele 3 categorii reprezinta asa-zisele minuni din tara partenerului strategic, la care noi ar trebui sa avem acces daca SUA chiar ne considera parteneri.

Intalnirea cu Antonio Guterres, secretarul general al ONU, un vechi si bun cunoscator al Romaniei inca de acum 2 decenii, poate fi importanta daca se va pune pe tapet, atentie, rolul geopolitic al Romaniei ca fiind epicentrul triunghiului conflictual de tip Ucraina-Kosovo-Marea Neagra, noi avand rol direct si strategic in fiecare dintre aceste puncte geopolitice fierbinti. In rest, Ciolacu isi confirma axa de parteneriat strategic cu Israelul, inclusiv in vizita in SUA, prin 2 momente: unul simbolic, consumat deja la muzeul Holocaustului din Washington DC, respectiv prin intalnirea de final cu Ronald Lauder, seful Congresului Mondial Evreiesc, dar si fostul patron al PRO TV, un tip influent ce cunoaste de asemenea foarte bine Romania, dar nu neaparat de bine, tinand cont de aventurile financiare ale lui Adrian Sarbu pe banii evreilor condusi de catre Lauder. Din punctul meu de vedere, Ciolacu a inceput bine refuzandu-i lui Andrei Muraru, ambasadorul nostru din SUA, propagandist si inadecvat, prezenta la intalnirile delegatiei romane. Bravo pentru asta! Peste 2 zile tragem linie si analizam rezultatele predictibile ale acestei vizite.

Comments