CSAT: Romania este direct interesata de productie militara moderna pe plan national

CSAT: Romania este direct interesata de productie militara moderna pe plan national

CSAT: Romania este direct interesata de productie militara moderna pe plan national


Romania este interesata ca pe teritoriul national sa existe capacitati industriale care sa poata asigura producerea de tehnica militara moderna, relateaza Agerpres.


Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT) a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a abordat, joi, subiectul luarii unor masuri suplimentare de descurajare si combatere a amenintarilor de securitate. Pe agenda s-a aflat inclusiv analiza evolutiilor recente privind agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.


,,A fost analizat impactul acestora asupra securitatii regionale la Marea Neagra, cu implicatii semnificative in plan european si euroatlantic, si s-au discutat masuri suplimentare de descurajare si combatere a amenintarilor de securitate, care sa fie implementate la nivel national, precum si cu sprijinul Aliatilor in cadrul NATO", precizeaza Administratia Prezidentiala.


Din aceasta perspectiva, ,,pentru protejarea intereselor esentiale de securitate si asigurarea securitatii aprovizionarii, Romania este direct interesata ca pe teritoriul national sa existe capacitati industriale care sa poata asigura atat producerea de tehnica militara moderna pentru dotarea structurii de forte pe timp de pace si mentinerea in stare operationala a echipamentelor achizitionate, cat si fabricarea si dezvoltarea de noi echipamente care sa contribuie la multiplicarea capabilitatilor militare in situatii de criza sau razboi".


Integrarea in UE a Republicii Moldova, obiectiv principal de politica externa


Totodata, CSAT a analizat optiunile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, fiind subliniate riscurile in vederea gestionarii eficiente si consecvente a procesului de integrare europeana a Republicii Moldova.


In cadrul discutiilor, au fost evidentiate oportunitatile majore care decurg din procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana, dar si provocarile cu care se confrunta in contextul actiunilor hibride ale Federatiei Ruse si al razboiului de agresiune dus impotriva Ucrainei.


,,Revalidarea constanta, in mod amplificat in ultimii ani, a pozitiei Romaniei de sustinator principal al Republicii Moldova, de furnizor de asistenta si solutii concrete (de la gaze la energie electrica, pacura, resurse umane, consultanta) si de principala voce care promoveaza agenda europeana a Moldovei creeaza cele mai favorabile premise pentru intarirea Parteneriatului Strategic", transmite Palatul Cotroceni.


,,Aceste amenintari si riscuri determina, in aproape toate cazurile, implicatii si pentru Romania. De aceea, obiectivul principal de politica externa al tarii noastre in raport cu Republica Moldova este sustinerea si asigurarea ireversibilitatii parcursului european, prin sprijinirea implementarii reformelor si a politicilor publice necesare, pe baza Parteneriatului Strategic bilateral, consolidat", precizeaza Administratia Prezidentiala.


Comments