Cum a ramas Costel Corduneanu subofiter cu privilegii post-mortem dupa decenii de ,,interlopie". Un...


Liderul interlop Costel Corduneanu ar avea dreptul la onoruri militare din partea statului roman, in virtutea gradului de subofiter obtinut in urma unor realizari sportive din tinerete. In ultimele decenii, pe de alta parte, numele fostului reprezentant al Romaniei la doua Olimpiade a fost asociat exclusiv cu activitati infractionale. In ciuda prejudiciului de imagine adus sportului romanesc sau fortelor de ordine ale statului, Corduneanu a ramas subofiter in cadrul MAI pana la sfarsitul vietii.&


,,Pentru astia care m-ati considerat si ma considerati <>. Am fost sportiv si am reprezentat tara, asta nu stiti sa dati la ziare, pe net, la TV", se plangea Costel Corduneanu intr-un mesaj postat pe Facebook in 2015.


Era deja celebru pe reteaua sociala, apreciat si incurajat de sute de mii de urmaritori. Evenimentele sportive la care face referire au fost olimpiadele de la Barcelona - 1992 (locul 9) si Atlanta - 1996 (locul 14). Tanarul Corduneanu a reprezentat Romania la disciplina sportiva lupte libere.


In paralel, a fost angajat cu grad de subofiter in cadrul cluburilor Steaua Bucuresti si Dinamo Brasov, de unde s-a retras in 2002.


Ce incerca fostul luptator sa stearga din memoria colectiva este faptul ca intre cele doua competitii supreme in lumea sportului era deja asociat cu infractiuni extrem de violente.


Olimpic la Barcelona si organizator de clan


Costel Corduneanu, in dreapta | Foto: Facebook

Clanul Cordunenilor a inceput sa se contureze, potrivit relatarilor diverselor surse consultate de-a lungul timpului, in 1992, anul Olimpiadei de la Barcelona.&


Initial, din grupare au facut parte doar 7 frati din familia Corduneanu, insa numarul membrilor a crescut in anii urmatori. Reteaua s-a ramificat nu numai in afara familiei, ci si in afara tarii, ajungand sa includa persoane din Italia, Franta, Germania sau Polonia.& &


In scurt timp, in tarile in care operau, membrii clanului au inceput sa comita jafuri din ce in ce mai temerare si actioneze in stil mafiot - amenintari, batai, trafic de persoane, droguri, arme.&


Dosarele instrumentate retin un episod relevant din anul 1994 care-l are in centru pe Costel Corduneanu, inca sportiv de performanta: impreuna cu mai multi fosti sportivi, printre care Giani Gogol, Ioan Pandeli, Calin Stefan si Corneliu Ignat, Corduneanu a jefuit doua familii dintr-un oras polonez.&


Organizati dupa modelul raketilor rusi


Anchetatorii au afirmat inca de atunci ca clanul incipient era organizat dupa modelul gruparilor de raketi din fosta URSS. Intr-un articol din Ziarul de Iasi este descris cu detalii modul de operare: membrii bandei erau inarmati puternic cu sabii ninja, cutite, bastoane metalice, nunceakuri sau aparate cu soc electric.


In 1998, fortele de ordine inca se aratau optimiste ca vor reusi sa destructureze gruparea de crima organizata care se intinsese pe nenumarate ramuri infractionale: trafic de persoane in Occident, pentru prostitutie si cersetorie, trafic de droguri, furturi informatice.&


,,Sunt foarte bine organizati, iar faptul ca sunt sportivi de performanta ii face si mai periculosi. Deocamdata, se iau masuri pentru prinderea sefului acestui grup, Constantin Corduneanu", arata in urma cu mai bine de un sfert de secol unul dintre investigatorii implicati in combaterea clanului.&


Subofiter si interlop, in paralel


Practic, cum clanul Cordunenilor a activat de la inceputul anilor '90, liderul a fost, cel mai probabil, si subofiter la Steaua si Dinamo Brasov, si parte a gruparii infractionale.


Cel mai important dosar penal care a vizat clanul Corduneanu a fost instrumentat in 2010.&


Procurorii au scris in rechizitoriu ca membrii gruparii s-au organizat pe paliere si au derulat ,,o vasta activitate infractionala, de la santaj, furturi, infractiuni imobiliare sau bancare, inselaciune etc.".&


Numai reteaua de hoti din Europa, intinsa in peste 30 de tari, ar fi adus clanului sute de mii de euro, potrivit procurorilor. Insa dupa 10 ani de procese, in 2020, magistratii Curtii de Apel Cluj au decis achitarea a 24 dintre cei 27 de interlopi implicati in dosar, pe motiv ca faptele s-au prescris sau ca nu exista suficiente probe. Doar trei dintre membri clanului Corduneanu au fost condamnati, pedepsele, insa foarte mici.


Condamnat pentru spionarea sotiei


Printre cei condamnati simbolic in 2020 s-a numarat si Costel Corduneanu. Pe 30 ianuarie 2020, a primit 3 ani de inchisoare pentru infractiunea de instigare la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic.&


Faptele au vizat demersul efectuat de liderul interlop pentru a-i accesa ilegal computerul sotiei, pe care o suspecta ca deruleaza activitati de videochat despre care nu-l informase.


Pe fond, Corduneanu fusese condamnat de Tribunalul Maramures la 8 ani de inchisoare, dar pana la finalizarea anchetei judecatoresti unele dintre faptele pentru care a fost deferit justitiei s-au prescris, iar altele nu au mai putut fi probate, astfel ca pedeapsa a fost redusa cu 5 ani.


Dosarul a fost trimis in judecata de DIICOT pe 5 iulie 2010 si a stat in instanta timp de zece ani, perioada in care in cazul celor mai multe fapte a intervenit prescriptia raspunderii penale.


A fost unul dintre cele mai complexe cazuri de criminalitate organizata, cu 27 de inculpati, o parte dintre ei membri ai familiei Corduneanu, dar si cu zeci de victime, persoane fizice si juridice printre care BCR, ABN-AMRO BANK, Banca Romaneasca, Directia Generala a Finantelor Publice Iasi, ANAF.


Membri ai grupului Corduneanu, in timpul procesului. Foto: Ziarul de Iasi

Corduneanu a fost acuzat de trafic de persoane, lipsire de libertate in mod ilegal, spalare de bani, santaj, instigare la infractiuni informatice, pentru ca in final sa ramana valabila doar ultima acuzatie.


Trecerea timpului a sters faptele


In acelasi dosar interlopul iesean avea sa fie achitat prin sentinta definitiva pentru cele mai grave dintre acuzatiile pentru care a ajuns in instanta.&


Curtea de Apel Cluj a constatat, la momentul sentintei din data de 31 ianuarie 2020, ,,nulitatea absoluta a proceselor de redare a interceptarilor dispuse in prezenta cauza in faza de urmarire penala".&


Curtea a dispus atunci excluderea de la dosarul cauzei ,,a suportilor optici ce stocheaza rezultatele activitatii de supraveghere tehnica dispusa in cauza precum si a proceselor verbale de redare a acestor activitati". Pe scurt, procurorii au ramas fara probe, iar acuzatiile nu au mai putut fi sustinute cu dovezi.&


Potrivit legii, condamnarea la inchisoare poate atrage degradarea militara. Conditia, intr-o speta precum cea a lui Corduneanu, este ca procurorul de caz sa ceara aceasta pedeapsa complementara. Sentinta definitiva din 2020 care-l priveste pe Costel Corduneanu nu face referire la acest aspect.


Procurorii care l-au anchetat in dosarul de criminalitate organizata au ignorant acest aspect si nu au solicitat instantei pedeapsa complementara a degradarii militare.


Ca atare, Costel Corduneanu are dreptul sa fie inmormantat cu onoruri militare, la cererea familiei si cu aprobarea MAI.


Prin derogare de la prevederile legii, nu beneficiaza de funeralii cu onoruri:&


- personalul decedat ca urmare a savarsirii unor infractiuni, daca exista aceasta certitudine;&


- personalul decedat ca urmare a sinuciderii, daca exista aceasta certitudine;&


- personalul care a suferit o condamnare cu pedeapsa complementara a degradarii militare.&


Autoritatile neaga organizarea unei ceremonii speciale


Cele trei situatii pentru care nu se pot aproba onorurile militare la inmormantare nu se regasesc in cazul lui Costel Corduneanu. El a decedat pe un pat de spital, in timpul unor proceduri medicale, fiind cunoscut cu afectiuni cardiace cronice.


In formularul tipizat prin care familia poate cere funeralii cu onoruri militare, solicitantul se angajeaza sub semnatura ca nu are suspiciuni asupra faptului ca decesul a survenit ca urmare a sinuciderii sau a savarsirii unei infractiuni de catre defunct.


Politia Iasi a dezmintit, miercuri 17 aprilie, printr-un anunt de presa, ca se vor organiza funeralii cu onoruri militare.&


,,Avand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public, cu privire la o <>, Compartimentul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Iasi este abilitat sa comunice urmatoarele:


Informatiile vehiculate nu sunt reale.&


Dupa consultarea cu structurile MAI si MAPN, a reiesit faptul ca nu s-a organizat un astfel de moment, pentru inmormantarea din judetul Iasi", se arata in comunicatul IPJ Iasi.


Un oficial MAI a declarat, pentru ziarul Libertatea, ca pana miercuri 17 aprilie, orele 10.00, familia Corduneanu nu a cerut oficial, prin cerere scrisa, aprobarea oficierii inmormantarii cu onoruri militare. O astfel de solicitare poate fi depusa cu 48 de ore inainte de organizarea funeraliilor. Costel Corduneanu va fi inmormantat vineri, orele 14.00, la Cimitirul ,,Eternitatea" din Iasi.


Foto: ziaruldeiasi.ro


Comments