Cum ar arata Pamantul daca s-ar topi toata gheata si cat de sigura este Romania in fata unui astfel...

Aceasta simulare, bazata pe date stiintifice si modele climatice, ofera o perspectiva concreta asupra cum ar arata Pamantul in aceasta ipotetica situatie de topire totala a ghetii.

Conform simularii, topirea completa a tuturor ghetarilor ar avea consecinte devastatoare asupra intregii planete. Printre cele mai evidente schimbari s-ar numara cresterea nivelului marilor si oceanelor, ceea ce ar duce la disparitia unor insule si peninsule, inundarea unor zone locuite de coasta, si perturbarea ecosistemelor subtropicale si tropicale. Imaginati-va metropole precum New York sau Miami complet inundate, iar insule exotice precum Maldive ar fi simple amintiri.

In 2015, NASA dezvaluia ca nivelul oceanelor a crescut cu aproximativ opt centimetri din 1992, inregistrandu-se maxime de 23 de centimetri in unele locuri din cauza variatiilor naturale de relief. Agentia spatiala a estimat ca pana la sfarsitul secolului, oceanele vor creste cu pana la 90 de centimetri.

Asta ar fi suficient pentru a muta milioane de oameni din intreaga lume. Dar daca aceasta tendinta continua si toti ghetarii s-ar topi, se prevede ca oceanele vor creste cu 65,8 metri. Deci, unde va ajunge toata apa?

De unde vine numele statiunii Mamaia. Legenda putin nestiuta a perlei litoralului romanesc

O echipa de experti de la Business Insider a realizat o simulare video care prezinta schimbari importante in configuratia Pamantului, in scenariul ingrozitor in care toata gheata de pe planeta s-ar topi. Unele dintre zonele care se vor inunda repede sunt, probabil (deloc surprinzator), Venetia sau Olanda, care dispar primele. La prima vedere, lucrurile nu stau rau!

Daca intoarcem globul si ne uitam insa in zona Asiei, observam ca orase mari precum Calcutta (India) si Shanghai (China) vor fi sterse de pe fata planetei. Si SUA ar parea mai mica, sa nu mai spunem ca Florida ar fi complet sub ape.

In ceea ce priveste zona noastra, simularea arata ca Odesa ar fi inghitita de ape, iar acestea se vor apropia periculos de Romania, schimband relieful tarii vecine si ,,muscand" putin si din al nostru.

Ceea ce este cel mai socant este faptul ca aceasta harta nu este o proiectie nebuneansca a unui viitor neasteptat - sigur, lucrurile nu vor arata poate chiar asa, dar oamenii de stiinta prezic mereu un viitor in care nu mai exista ghetari pe Pamant.

Mihaela Bilic arunca in aer inca un mit. ,,Conservele sterilizate prin fierbere pot sa fie consumate si dupa termenul de expirare"

Comments