Cum e corect: de obicei sau deobicei

Cum e corect: de obicei sau deobicei

Cum e corect: de obicei sau deobicei


,,De obicei" sau ,,deobicei", te-ai gandit cum spui corect? Daca atunci cand vorbim nu ne facem griji despre pronuntia corecta, cand scriem, cum este corect, de fapt, ,,de obicei" sau ,,deobicei"?


De multe ori se face confuzie intre cele doua sintagme, total diferite, ,,de obicei" si ,,deobicei". Cum este corect?


,,De obicei" sau ,,deobicei"


,,De obicei" este locutiune adverbiala, folosita pentru a descrie ceva ce este obisnuit sau care se intampla in mod regulat.


Locutiunea adverbiala ,,de obicei" se scrie intotdeauna din doua cuvinte. Astfel ca deobicei nu este corect si nu trebuie folosit sub aceasta forma.


Cand se foloseste ,,de obicei"


Locutiunea adverbiala ,,de obicei" se foloseste in contextual in care vrei sa transmiti ceva care se intampla in mod regulat sau obisnuit.


Exemplu: De obicei, merg la serviciu la ora 8.
Exemplu: De obicei, mananc masa de pranz la ora 12.
Exemplu: De obicei, beau cafea dimineata.

,,De obicei", se poate inlocui si cu ,,de regula" sau ,,in mod obisnuit".


Cum se spune corect: ,,de asemenea" sau ,,de asemeni"


Singura forma corecta este ,,de asemenea", forma scrisa in doua cuvinte, cu sensul ,,tot asa", ,,deopotriva", ,,in acelasi fel", ,,pe langa aceasta" etc.


Numai in cazul in care locutiunea adverbiala este rostita in tempo rapid, acest fapt se evidentiaza in scris prin folosirea cratimei ,,de-asemenea".


Variante precum ,,de asemeni" sau ,,de-asemeni" sunt tolerate, deoarece sunt mentionate in dictionare ca fiind acceptate, dar forma corecta recomandata este ,,de asemenea".


Important de stiut este faptul ca locutiunea ,,de asemenea" se desparte de virgula de restul enuntului.


Exemplu: ,,De asemenea, el va hotari ce trebuie sa faca".
Exemplu: ,,As vrea sa spun, de asemenea, ca parerea mea este diferita de a ta".

,,Odata" sau ,,o data". Cand si cum le folosim corect


Structura ,,o data" poate avea doua valori in functie de gen. Astfel, ,,un" pentru genul masculin si neutru singular si ,,o" pentru genul feminin.


Numeralul ,,un" si ,,o" se deosebeste de articolele ,,un" si ,,o" prin faptul ca numeralul se poate numara si astfel pot fi puse intrebari precum: ,,cati?", ,,cate?" sau ,,cat?".


Vom scrie ,,odata" intr-un singur cuvant atunci cand acest cuvant este adverb si exprima un moment in timp nedeterminat, oarecare.


,,Odata" scris intr-un singur cuvant are ca sinonime cuvintele: ,,candva", ,,odinioara", ,,intr-o buna zi", ,,indata", ,,imediat", ,,brusc".


Adverbul ,,odata" poate fi identificat si prin intrebari precum ,,cand?", ,,cum?".


Important de retinut, vom scrie ,,o data" in doua cazuri:


Atunci cand e substantiv si are intelesul de zi. Exemplu: ,,O data importanta este 1 iunie".


Atunci cand e numeral adverbial al carui sir il putem continua. Exemplu: ,,O data nu a fost suficient si nici de doua ori".


,,Alta data" sau ,,altadata"


,,Altadata" - este adverb care se scrie intr-un singur cuvant, atunci cand are sensul de odinioara.


Exemplu: ,,Altadata oamenii nu aveau toate aceste avantaje".

,,Alta data" - este locutiune adverbiala care se scrie separat atunci cand are intelesul de in alta imprejurare, cu alta ocazie.


Exemplu: ,,Ramane pe alta data".

,,Alta data" - cu valoare de adjectiv + substantiv. Se scrie separat atunci cand are sensul de alta data calendaristic sau alta data a unei probleme. Exemplu: ,,O alta data importanta a fost cea de 1 decembrie".


Cele mai frecvente greseli gramaticale din limba romana


,,Mi-ar place"/,,mi-ar placea"


Multi oameni folosesc forma gresita a formei de conditional optativ a verbului a placea. Corect se spune mi-ar placea, iar forma corecta de infinitiv este a placea, nu a place.


,,Decat" in loc de ,,doar"


Multi oameni nu stiu ca decat se foloseste doar alaturi de negatie. ,,Nu am decat un mar". In alte sensuri, doar se foloseste singur. ,,Am doar doi lei". Cand exista constructii negative se foloseste decat, spre deosebire de doar, care se foloseste fara negatie.


,,Vroiam" in loc de ,,voiam"


Verbul a vrea este diferit de a voi. Multi oameni folosesc vroiam, vroiai etc. Acest verb este o imbinare a celor doua. Se foloseste corect eu vream/voi vreati/ei vreau. In schimb, a voi se foloseste: eu voiam/tu voiai/el voia/voi voiati/ei voiau. Vroiam este o combinatie intre cele doua verbe care este gresit folosita de catre romani.


,,Care" in loc de ,,pe care"


,,Este cartea care am vrut-o", o constructie complet gresita pentru ca din ea lipseste prepozitia ,,pe". In plus, prepozitia poate schimba sensul unei fraze/propozitii.


,,Ei insele"/,,ele insisi"


Folosirea gresita a pronumelor de intarire este frecventa. Un barbat va spune intotdeauna eu insumi, in timp ce o femeie se va referi la ea ca eu insami.


La plural feminim este ele insele, in timp ce pluralul masculin este ei insisi. Masculin este el insusi singular si ei insisi plural. In timp ce femininul singular este ea insasi, plural voi inseva si ele insele.


,,Datorita" si ,,din cauza"


Spunem datorita cand ne referim la o intamplare fericita. Un mijloc prin care cineva a obtinut ceva sau datorita caruia s-a intamplat ceva bun.


Nu se poate vorbi despre ,,un accident datorita vitezei", ci doar ,,un accident din cauza vitezei".


,,Aceeasi" sau ,,aceiasi"


,,Aceeasi" este forma de singular la feminin, in cazurile nominativ-acuzativ. Astfel, spunem ,,aceeasi fata", ,,aceeasi zi", ,,aceeasi carte" etc.


,,Aceiasi" este forma de plural, gen masculin, in cazurile nominativ-acuzativ. Corect este ,,aceiasi caini", ,,aceiasi baieti", ,,aceiasi oameni" etc.


Citeste si: Maieu sau maiou - cum se spune corect


Sursa foto: 123rf.com


Comments