Traditii si superstitii de Paste, in diferite culturi

Traditii si superstitii de Paste, in diferite culturi

Traditii si superstitii de Paste, in diferite culturi


Invierea Domnului este una dintre cele mai importante sarbatori crestine. Inainte de Paste, dar si in ziua cea mare a Invierii, oamenii respecta o serie de traditii si superstitii, rolul lor fiind diferit in fiecare cultura. Descopera traditii si superstitii de Paste in diferite culturi.


Daca in Romania, vopsitul oualor este una dintre cele mai cunoscute si urmate traditii de Paste, peste tot in lume se urmeaza obiceiuri in aceasta zi mare de sarbatoare. Vezi cum se sarbatoreste Invierea Domnului in diferite culturi!


Traditii de Paste in Romania


Inrosirea oualor si ciocnirea acestora in ziua mare a Invierii Domnului este unul dintre cele mai raspandite obiceiuri in ziua de Paste. Potrivit legendei, Maica Domnului a asezat un cos de oua langa crucea Domnului, iar acestea s-au inrosit din sangele picurat din ranile Lui. Astfel, acest obicei a ramas unul dintre cele mai puternice si in ziua de azi, cand evenimentul de incondeiere reprezinta un simbol al renasterii, veseliei si primaverii.


Mersul la biserica, in noaptea de Inviere, pentru Lumina Sfanta, este un alt obicei urmat de crestini. O lumanare aprinsa de Lumina scoasa de preot din altar, cu care romanii merg acasa si pastreaza restul lumanarii, dupa ce s-a stins flacara. Acest obicei simbolizand Invierea si biruinta luminii in fata intunericului.


In perioada sarbatorii Pastelui, romanii pregatesc si o serie de retete culinare specifice perioadei. Retete de pasca, preparate din miel si o multime de retete de prajituri de casa pentru masa in familie.


Traditii de Paste in diferite culturi


In Grecia, pregatirile pentru Paste incep in Joia Sfanta, cand se face painea de Pasti sau tsoureki si ouale sunt vopsite in rosu, simbol al sangelui lui Hristos. In Vinerea Mare nu se gateste decat supa traditionala tahinosoupa, care este facuta din miel si tahini.


In Sambata Sfanta, bucataresele se pun pe pregatit bucate, care vor fi duse la miezul noptii la biserica. Acolo sunt sfintite de preoti pentru a fi servite apoi in Duminica Pastelor.


In Bulgaria, de Paste, pe langa bucatele delicioase care se pun pe masa, gospodinele primesc de la membri familiei sau de la oaspeti flori precum lalele, irisi si narcise. Traditiile bulgare de Pasti seamana foarte mult cu cele romanesti. Aici ciocnitul oualor este considerat mai amuzant decat mancatul lor si mesajul traditional ortodox pascal: ,,Hristos a inviat!" cu raspunsul ,,Adevarat a Inviat" se spune 40 de zile dupa ziua de Paste.


In Germania, Pastele se numeste ,,Ostern", denumirea fiind legata de zeita anglo-saxona a primaverii, Eostre. Copiii au, de obicei, aproximativ trei saptamani de vacanta de Paste. In plus, nimeni nu lucreaza in Vinerea Mare, Sambata si Duminica.


Pastele in Israel are o semnificatie speciala, deoarece ritualurile crestine au radacini in traditiile evreiesti. Celebrarea Pastelui evreiesc, care comemoreaza exodul evreilor din captivitate, in Egipt, a fost legata de Paste (in ebraica Pasach) inca de la inceput.


De pe masa de Paste, in Rusia, nu trebuie sa lipseasca paska. Este un desert cremos in forma de piramida, pregatit cu branza proaspata, oua, migdale, stafide si unt. Un alt fel de mancare pregatit este kulich, o paine traditionala facuta din oua, drojdie, smantana si unt. Este acoperit cu glazura alba si nuci sau fructe uscate.


Iepurasul este un simbol foarte important pentru Sarbatoarea Pastelui in Anglia. Acesta ,,ascunde" oua si cadouri prin casa, pe care copiii le cauta in dimineata de duminica. Pastele este sarbatorit prin schimb de oua, dar si de daruri. Acestea pot fi bani, haine, ciocolata si cosulete cu flori.


In Olanda, in perioada sarbatorilor Pascale se organizeaza petreceri, carnavaluri si parade de sarbatoare, acolo unde oamenii participa cu bucurie. Femeile pregatesc masa de sarbatoare, de unde nu lipseste preparatul traditional Paasbrood, o paine dulce cu struguri si stafide, dar nici ouale colorate si florile de primavara.


In Mexic, sarbatoarea de Pasti se intinde pe o perioada de doua saptamani, timp in care se celebreaza o serie de evenimente petrecute in trecut.


In Italia, clopotele bisericii se opresc in Joia Mare si se face liniste pana in ziua de Duminica. In toata aceasta perioada, oamenii sunt mai linistiti si mai tacuti, amintindu-si de rastignirea lui Iisus. In dimineata zilei de Duminica se aud din nou clopotele, care anunta Invierea Domnului, iar oamenii se aduna la masa si consuma produse traditionale precum friptura de miel si salata de oua fierte.&


Cele mai ciudate traditii de Paste in lume


In sudul Guatemalei, strazile sunt acoperite cu covoare colorate in timpul Saptamanii Mari, in pregatirea zilei de Vinerea Mare. Covoarele sunt realizate din flori, fructe, legume, nisip, rumegus colorat.


In Filipine, pentru ca este o tara catolica, in fiecare an, in Vinerea Mare, este o traditie anuala in care cativa oameni sunt crucificati pentru a cinsti rastignirea lui Iisus.


In Florenta, exista o traditie pe care oamenii o respecta de sute de ani, care poarta denumirea de ,,Scoppio del Carro", unde o caruta este impodobita si plina de artificii, si este condusa pe strazile orasului de oameni imbracati in costume colorate. Arhiepiscopul Florentei aprinde un fitil in timpul Liturghiei de Pasti, pe care il duce afara la caruta si aprinde artificiile. Acest obicei este menit sa asigure o recolta buna.


In Finlanda, copiii se imbraca in costume de vrajitoare, se machiaza, isi pun esarfe in jurul gatului, poarta crengute de salcie decorate cu pene si merg pe strazi, din casa in casa, pentru a cere oua de ciocolata.


In Corfu, Grecia, in dimineata zilei de sambata, in ajunul Pastelui, oamenii obisnuiesc sa arunce de la fereastra diferite vase din ceramica ce sunt umplute cu apa.


Citeste si: Cand pica Pastele Ortodox si Pastele Catolic in 2024


Sursa foto: 123rf.com


Sursa info: standard.co.uk


Comments